用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K2讀英文故事書能力
go

K2讀英文故事書能力 [複製鏈接]

請問K2小朋友能夠開始自己讀英文故事書未?例如Oxford reading tree level 3 水平

61    0    0    0

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-04-25+發表I+just+

原帖由 tomatojuice 於 15-05-08 發表
好叻呀。請問平時有無共讀習慣?
他在完成Peter and Jane level 1 後,對level 2喜愛了。開始讀左4曰,掌握了70%.進度比level 1快

回覆 elmostoney 的帖子

非常贊成!小孩的進度、興趣及吸收力都不同。個人認為只要他們喜歡看書,不論是伴讀或自主閱讀,一定好過睇電視。我小孩戒了常規性電視已一年了,發現他們已養成閱讀習慣,專注力也好些。多謝大家在這裡分享,讓我們看到有小孩讀到有幾高level, 某個stage時 既不用羨慕,亦不用驚慌!

想請教睇完ORT stage 9之後,有什麼英文書可以介紹?

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-05-08+發表有呀,

原帖由 lui 於 15-05-08 發表
不過我不只讀這些,佢不太喜歡Peter n Jane.佢自己講的(昨晚)。我有各類書,不想為認字而讀。昨重看natio ...

引用:Quote:原帖由+tomatojuice+於+15-05-08+發

原帖由 lui 於 15-05-08 發表
有呀,佢見字可以拼音。不過冇認字。依家用peter n Jane. Ort, Oxford songbird . 佢認到字。

...
不過我不只讀這些,佢不太喜歡Peter n Jane.佢自己講的(昨晚)。我有各類書,不想為認字而讀。昨重看national geographic little kids. She like a lot!

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-04-25+發表I+just+

原帖由 tomatojuice 於 15-05-08 發表
有呀,佢見字可以拼音。不過冇認字。依家用peter n Jane. Ort, Oxford songbird . 佢認到字。

引用:Quote:原帖由+elmostoney+於+15-04-21+發表

原帖由 lui 於 15-04-25 發表
I just bought Peter and Jane. I was amazing. My 3 year old gal can read almost the whole book 1a aft ...

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+15-4-15+10:43+

原帖由 elmostoney 於 15-04-15 發表

另外我想指出, 如家長能跟書自己教 (即是家長本身要有點 ...
請問你大概喺小朋友幾歲開始同佢睇peter and jane?我小朋友仲細,仲係陪睇圖畫書嘅階段。但我想做定準備自己睇下先^_^

引用:買左Letterland自己教

原帖由 mimics218 於 15-04-15 發表
買左Letterland自己教
請問你一直用letterland?有無轉其他?想聽聽你嘅使用心得。我都想去學然後配合學校教。

引用:我仔k2,讀ORT可以自己睇到stage+seven,咁

原帖由 edpo 於 15-01-13 發表
我仔k2,讀ORT可以自己睇到stage seven,咁當然有好幾個字係會問我點解,咁我就同佢一齊上網查字典,我平日 ...
請問你仔仔係幾大開始學Letterland?幾大轉去RWI?轉嘅過程中有無困難?
因為我小朋友幼稚園用letterland,我諗梗初接觸phonics,用letterland,其實係咪都無壞?

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+15-4-27+11:36+

原帖由 elmostoney 於 15-04-27 發表

我只想講, 早學係冇必要的. 小朋友到適當時間學, 會水到 ...

回覆:K2讀英文故事書能力

回覆:elmostoney 的帖子

你所説的跟這本書第一章所説的一樣。這本小書教父母怎樣教孩子phonics.

elmostoney  just my own experience  發表於 15-4-27 15:39

我只想講, 早學係冇必要的. 小朋友到適當時間學, 會水到渠成.  你太早比佢, 佢做唔到, 可能仲生挫折感, 過一段時間你想再試時, 佢如果associate呢樣野同之前挫折有關, 可能仲抗拒, 學得仲慢, 咁又何必呢?  個人認為, 視乎個別小朋友情況, 但學phonics, 最早都係3歲, 如果未ready, 再遲d都得.  早學d, 就學得慢d.  遲學d, 就學得快d.  我家老二, 四歲1一個月開始自己教佢, 八九個月嘅時間, 基本上已學哂所有phonics (包括blending), 睇哂peter and Jane, 但係佢讀到唔代表理解到, 四歲九個月, 佢有能力讀到Nate the Great (當然係我坐係到夾住佢讀), Magic Tree House比較簡單的 (後期的比較難), 但係佢根本心智未到, 只想睇圖畫書 (如Curious George), 咁又何必呢?  可以講比人聽我個仔未夠5歲就可睇到入門chapter books, 意義何在? 對佢長遠發展又冇幫助.  佢5歲幾時, 老師讀Flat Stanley比佢聽, 佢都覺得唔好聽 (唔洗自己睇), 但一年後, 佢又覺得幾好 (6歲幾), 甚至會自己睇下.  大家的目的, 都係想培養小朋友閱讀興趣, 唔係要佢死趕程度, right?  

而家睇返轉頭, 當時我個仔算學得好快, 一返Year 1, reading 係最勁個幾個, 但係(當然我中間放鬆哂, 唔想迫佢)而家佢7歲, 最後咪一樣冇快過人.  so what's the point?  我甚至唔係2歲叫佢學phonics了, 都過左4歲先開始.  佢有能力, 唔代表一定要做, 要佢係其他方面都能配合, 咁先可以持續.

torunpoland  God has a program for kids.  發表於 15-4-27 11:37
torunpoland  well said, again.  發表於 15-4-27 11:37

回覆:jenjenny 的帖子

好叻女!

引用:所以我都覺得學phonic太早,佢識letter+sou

原帖由 s.andp 於 15-04-27 發表
所以我都覺得學phonic太早,佢識letter sound 只因有一次我新買dvd原來有教,我只是播左1次,我已記得

...
我細囡都係兩歲,家姐只係播letterland隻CD歌,你可以研究下

回覆:K2讀英文故事書能力

回覆:s.andp 的帖子

She is just two years old. Would it be too early for her to really understand phonics (the arbitrary relation between a letter [a symbol frequently seen] and a sound [an articulation made with a specific position of lips and tongue]?

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+15-04-26+發表我女

‹ 上一主題|下一主題