用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教, 快2歲小朋友應玩什麼玩具有助學習? ...
go

請教, 快2歲小朋友應玩什麼玩具有助學習? [複製鏈接]

囡囡快2歲, 之前D玩具都唔係好玩LU,  可能已經唔合玩, 而家最鍾意搞手機, 掃掃下咁, 咁有咩玩具合她們玩同有助學,習?
   0    0    1    0

手機係毒藥!我小朋友都勁愛
最近反而到吓手抓板,圖形板,疊高杯,lego等,返璞歸真!我諗呢個時候應該玩啲訓練創意的野岩啲掛

回覆:請教, 快2歲小朋友應玩什麼玩具有助學習

只要你用心陪小朋友玩,玩什么都可以……這種愉快的親子關系,會讓小朋友健康的成長,快樂的情緒會在以后每一個人生軌跡上發芽,開出美麗的花……小朋友的童年最最重要的是開心的玩!抱著學習的目的去玩,太累啦,別想那么多,盡情玩的過程中自然會收獲很多。希望沒有講很多廢話

不要再玩手機了. 否則小朋友無創意, 唔主動, 習慣要有聲有光有畫面至吸引到佢專注.
可玩穿珠/ 形狀盒/ 找相同圖案的咭 / 吸印/ 貼貼紙/ 搓紙球/煮飯仔/顏色分類....

引用:囡囡快2歲,+之前D玩具都唔係好玩LU,++可能

原帖由 rubytsang 於 13-08-03 發表
囡囡快2歲, 之前D玩具都唔係好玩LU,  可能已經唔合玩, 而家最鍾意搞手機, 掃掃下咁, 咁有咩玩具合她們玩 ...
可以玩砌圖,訓練耐性同專注力!另外可以玩角色扮演,我同阿仔係屋企成日扮醫生病人,老師學生,入境處officer(過關,check passport), 警察,消防員,收銀員!好開心𠺢!當然道具方面要洗少少錢!

回覆:Macylau 的帖子

引用:1)把大量lotion擦响大家對腳度,你畫下我

原帖由 剛果公主 於 13-08-08 發表
1)把大量lotion擦响大家對腳度,你畫下我,我畫下你!又可以寫下字,按摩都得!
2)小朋友做老師,爸爸媽 ...
剪雜誌我阿仔都有玩!
仲有係雪櫃攞幾舊冰出黎玩,分別放係凍水,暖水同熱水度,睇下邊舊溶得快啲!

同埋玩drama! 狼來了,龜兔賽跑故事等!

回覆:請教, 快2歲小朋友應玩什麼玩具有助學習

首先父母唔好玩手機同電子產品!跟住一齊玩咩都好!

‹ 上一主題|下一主題