用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 YPC普通話水平測試
go

YPC普通話水平測試 [複製鏈接]

"華南師範大學國際文代學院亞洲教育中心"舉辦之普通話水平測試,大家知道幾多, 請給點意見...認受性高嗎?
   2    0    1    0

I want to know too.  Any parent can help?

有人可幫忙, 解答下嗎?

我見樓下間現代小學士有呢個課程!!!!

可以自行報名, 報名是會附送考試範圍練習光碟, 可以自修或找私人老師教, 詳情請看:
http://www.chinagjyz.com/form/ypcnew.pdf

原帖由 大個仔係我 於 11-11-13 21:29 發表
我見樓下間現代小學士有呢個課程!!!!

呢個個網勁少提及考咩 lor..

唔似得 kpcc 咁...大大方方講哂 要問咩背咩...又一年好多機會報, 仲即日取成績同 証書...

呢個連考試範圍都冇....2 月考...而家點趕

問左啦:)

我問左樓下間學士,佢地話YPC間亞洲教育中心係同內地政府機關一齊攪,偏向小朋友既聽同讀,同埋考試係番間補習社考WOR......我都諗緊幫唔幫丫仔補,希望佢地快d儲夠人開班......

各位, 我個女8月考左, 4yr9mths .. 自train .. 成績好好 (A grade, 同埋會有分數顯示, 電話姐姐話係好高分) .. 十月中(足二個月)先收到成績(我個女今年k3考小一,張cert太遲 .. 冇用) .. 係一本好似passport的幾頁書仔, 會貼相.
佢地話, 錄音寄回大陸評分所以咁耐 ..

報名後 =>會附送考試範圍練習光碟=>有晒示範, 如果家長的國語不是水水的 .. 一定可以用此cd train, 不用花$學 ...
如果考來為報小學 (唔知有冇用但個人認為好過參加朗誦比賽 .. ) .. 唔好報8月 ... 好似2月有一轉 ..

原帖由 helenli 於 11-11-14 00:01 發表
可以自行報名, 報名是會附送考試範圍練習光碟, 可以自修或找私人老師教, 詳情請看:
http://www.chinagjyz.com/form/ypcnew.pdf

可唔可以大概講講考咩?.? oral? writing? 背詩.?

因來緊 12 月同 2 月都有...我怕而家報得 2 個月又唔知大概考咩...

謝謝分享

回復 10# zuzu888 的帖子

1/看圖讀出生字如香蕉
2/看着古詩或繞口令(自選一組各十首)朗讀,由考官挑一首朗誦出來
3/重覆考官講的一些地道句子
4/閒聊
1-3CD都有示範。如果你的小朋友能認讀較多中文字,那part 2基本上都不用背.
不可錯拼音
大聲及音準就可以拿高分

你去報名個度可以先望下本材料啱先報,個人認為train ok. 因有cd. 如日日聽一個月ok.

有 cd 都ok 喎~
但仲有一個 kpcc 好似都ok..
你點解 choose 呢個 instead of kpcc?

多唔多人考呀個日?

回復 12# zuzu888 的帖子

我個女都考左 kpcc 初及中級成績仲叻叻豬, 我都係自己train(我的國語是一般而已但能看拼音):

朗誦詩: 用這個網打晒d詩入去拿住d拼音自己同佢背: http://www.putonghuaweb.com/onlinedict/translatedict.php

對答: 因為我個女讀英普班 ... 所以基本對答ok. 同要佢背吓 model answer ,因為好多問題同要答得正統

我認為
1. ypc 一定易過 kpcc, 因為ypc有cd比佢自學同"傾計"個part ypc好少,ypc基本上係望住首詩來讀,當然要朗誦tone la .. 不過細路仔其實讀兩讀都背左
2. kpcc張cert即塲攞但ypc要等兩個月
3. kpcc 同ypc都唔sure有冇用但好似好過去參加比賽 ... 現在太多比賽了.. 我懷疑學校唔知count唔count.

加油 !

喂,其實唔驚WOR,我問左我留位果間,佢地話佢地同YPC有合作,向佢地報可以有果邊老師教外,仲可以全年幾時都可以安排考試
‹ 上一主題|下一主題