用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日去SC in 完,有感而發
樓主: CCFU
go

今日去SC in 完,有感而發   [複製鏈接]

咁細個就打, 好慘呀!
本身自己BB係細B, 所以有份IN SC.
小朋友見到咁多人,環境又陌生, 喊/怕羞都好正常啦. 唔多覺得個小朋友好似做錯事&唔生性咁啦; 換傳大人見工要group interview時咪一樣!!!

簽名被屏蔽

回復 JuneL 的帖子

我EQ唔高,但為咗小朋友都會盡我所能去改善,希望佢第時比我好些。。。

回覆:今日去SC in 完,有感而發

Experience today was really bad:
- 好多媽咪都戰鬥格,我同一個肥c9嘅小朋友say halo 好似 disturb 佢哋咁, 黑面!
- 入到課室, 正當我個仔想坐之際, 我比個肥c9 bel 開佐, 佢格硬搶佐個近assessor 嘅位
- 10 mins 內 完成 group in, 我個仔都未知發生乜事就完

Overall, interviews for Pre- nursery are all about luck / connections.....

CCFU  下...咁既父母都有..too BAB....  發表於 12-2-24 17:02

由於我沒有申請SC的PN, 所以我跟大家沒有任何利益衝突. 有些人講, 如果收到信係waiting, 或者reject左, 才寫求位信. 我認為如果是有誠意的話, in完就要用非常好的英文寫一封感謝信, 感謝學校interview的安排, 小朋友好開心云云. 我唔知道有無幫助, 不過至少我個仔in完某幼稚園之後, 我都好欣賞那家幼稚園的interview的安排, 尤其是老師對我個仔的耐性, 我之後寫信去感謝學校和老師, 間學校又真係收左我個仔.

今朝我同太太專登請假帶囝囝去interview
由於囝囝係細b(2010年11月) 加上上午11:40時段係囝囝瞓覺時間
所以我一早已打定輸數,但求去攞個經驗+俾囝囝入去玩下見識下+望一望嗰校舍。
由於只得一個家長陪,就由我太太帶囝囝入去
當時囝囝已闔眼瞓我都心知不妙都算喇
後來我太太同囝囝in完出來
我問我太太in成點佢話亞b喊(我估佢係眼瞓發脾氣+怕生)
我見到囝囝哭我即刻笑笑口攬住佢錫佢話唔緊要(雖然佢未識講野但我相信果一刻佢知我安撫緊佢)
我同我太太講唔緊要喇!下一年再試囉!
講真!每個父母辛苦填form報名及請假陪子女interview
我們可以做嘅已經做哂
小朋友臨場表現我地控制唔到
只要盡力就好
不要打或鬧小朋友因為他們是無辜嘅

另外我只想說這間學校嘅位置好唔方便及就腳
我揸車都好難搵路(可能我唔識果區d路)

仲有我覺得york嘅interview比較有人情味
人哋in之前校長及西人老師會先晌一間大房同全部bb玩遊戲唱歌當warm up
俾小朋友平靜下心情後先至入去房in
SC這次派表要家長前一晩通宵排隊已經不近人情

咪臣  係咯! 我朋友個仔都係2010年11月出世, 不過都係入表之後被退回, 我阿仔1月出世, 所以明天可以面試, 點解你可以有機會面試???  發表於 12-2-24 22:59
CCFU  晞爸爸, 不是只接受2009/9 - 8/2010 出世的BB報名 ?  發表於 12-2-24 17:36
存感恩的心

回復 晞晞爸b 的帖子

CCFU我當時諗住照報如果佢唔俾報先算喇(我試過劍鳴及victoria兩間直頭退返我嘅申請因為亞b未夠秤)
點知SC又俾我照報&in
咪去見識下+當攞經驗

咪臣  咁真係唔知點解, 請問你第幾日去遞表???  發表於 12-2-24 23:01
存感恩的心

poor children......push too hard la

一齊都是"緣份" 小朋友最終讀邊間學校就係同邊間學校有緣囉.  就好似大人係邊間公司做一樣. 有何分別呢?  首先大家唔好覺得自己小朋友特別出眾. 每年有咁多萬小朋友, 個個都以為學會十八般武藝就OK, 唉, 膚淺! 家長輕鬆啲, 小朋友自然會表演好啲, 如果你哋覺得啲小朋友真係知道你哋.  否則你哋一直都是錯的, 而且只係自作多情咋 !

其實我覺得家長應該摑自己囉. 正如唐特首話 " 點解你唔去做李+x ", 如果佢努力, 咪做到李+x囉, 就算做唔到, 都做到議員, 人大, 政協, 再唔係, 撈個區議員, 你個仔就算interview時打人, 人地SC都收個仔啦. 我覺得應該係個仔摑個老豆, 問佢 " 點解你唔係李+x ".

其實小朋友只要盡力就好。
我聽過也親身試過(囝囝in過4間,其中一間表現不好反而收佢)學校收生沒有一定的標準,很多時表現很好卻不收,表現麻麻地卻收
各位家長平常心就好,要一歲人仔小朋友識講英文跳舞唱歌有問必答我覺得很變態及不近人情
入到SC不保證一世發達
入唔到不代表世界末日
家長別太執着給小朋友太多的壓力
小朋友還有很長的人生要走
讓他們開心健康的成長才是最重要的

hecabb  哈哈~~唔怪得嗰曰同阿仔入到"玩具房"老師即刻話interview係要等老師嚟帶先開始~~等d家長relax d,d玩具係用嚟kill time的  發表於 12-2-28 20:19
SCKnight  啲家長咁聰明?又知SC老師係睇小朋友明唔明自己玩緊乜嘢玩具?  發表於 12-2-24 22:37
存感恩的心

一巴巴打小朋友既父母真係唔要得!每個父母都好緊張,都有壓力,但真係要努力抑制下對小朋友interview既要求同表現,始終幾醒既小朋友都會怕生失準!我都有去in,不過只係諗住個仔同自己見識下,有策略啲咁睇係俾佢仔試下名校interview係點!大人見工都要時間practice,見多幾份工先warm up到見工模式!
睇到呀仔做到老師要求就好感恩佢咁叻仔,做唔到就留意下呢啲係咪應該佢呢個年齡能力所做到!係,就要努力教佢改善!最重要係你從中了解到小朋友係咪適合呢間學校,你又可多了解學校既教學取向同模式!
一啲唔滿意小朋友表現就狂黑面甚至打小朋友既父母真係要檢討下!
至於有小朋友瞓地狂喊狂奔,爸爸黑面鬧都好正常,唔一定關小朋友面試唔好事!因我個仔脾氣都好差,可以跌個玩具落地都瞓地喊個隻,由唔識講野到而家,都不斷提供正確情緒紓發既方法都係咁,呢啲我同我老公都覺得無符!真係覺得性格係天生,所以唯有嚴厲啲教講鬧,在街如唔趕時間,寧願俾個仔做馬騮戲都唔希望佢得程!有時真係好忟!點解教極都係咁!我以前唔明啲細路街扭計點解父母唔做野or鬧都好噪!有大女時覺得唔係咁難處理扭計!但到個仔,係真係好癲,原來性格難搞小朋友你係用多十倍方法十倍時間都未必有成效!唯有繼續努力搵個啱佢性格方法教好佢!
所以小朋友瞓地爸爸黑面又唔係爸爸有問題既!大家都緊張小朋友!但希望盡力平常心面對interview既表現!上天一定會安排一所適合小朋友性格既學校讀!

回覆:lenny1130 的帖子

我都好想阿仔考到好嘅學校,但係諗深一層如果我個仔第時因為讀書太大壓力而去做傻事,咁我一定會好後悔。。。

回復 lenny1130 的帖子

係吖...個位妹妹瞓地狂喊... 可能係小朋友既問題

不過校方只係比入去等候面試既小朋友玩玩具, 如果IN完既小朋友..一出班房門口要即走唔可以再番去大堂玩枱上既玩具, 可能因為咁..好多小朋友唔捨得走...之后比父母抱起走..所以好幾個我見到都係從校門開始喊

SC 設計都有啲問題, 門口隔離就 playgroup ,  入去時亞仔見到已經想留係到玩 , 點i in 得好呀?

SCKnight  都冇乜大問題嘅!K1都係咁in架!  發表於 12-2-24 22:40
CCFU  好正常, 係班房行出黎..梗係玩一陣先走人  發表於 12-2-24 22:27

Which campus did you go for PN interview today? Kln Tong or Hung Hom?

CCFU  Hung Hom  發表於 12-2-24 22:26

引用:如果你見唔成份工比家人勁鬧,你會點?大人

原帖由 pakyin1108 於 12-02-24 發表
如果你見唔成份工比家人勁鬧,你會點?大人都要將心比己,他們只是小孩子

...
實在太贊同你這個比喻!我地都要學習什麼是平常心!不好比太大壓力比小朋友。但面對咁大的競爭力,又談何容易!兩難!

please, please all those upsetting parents (coz the kids were quite, crying ... all not performing upto your expectation) stop blaming the child or yourself anymore.  This is competitive world, someone wins and someone losses.  Relax and think about what you can do better if you have a chance to do it again.  Dont give up.  They are just < 2 years old though.

super1984 發表於 12-2-24 15:21
補充一點, in完SC K1之後, 我反而下了決心, 不再報考SC的PN了. This is not my cup of tea. ...

好明白你感受,只講句你唔好彩,其實好多SC老師都好nice。
‹ 上一主題|下一主題