用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?
樓主: Cisssy
go

其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?   [複製鏈接]

B.B.BaBa 發表於 24-5-24 10:17
嫁得出 = 好事?
唔嫁 = 唔好事?

你咁拗一定係你贏,結婚可能離婚,坐私家車可能慢過坐地鐵,買樓又可能變負資產
但有得揀嘅話,你想坐私家車定地鐵?買樓定成世交租?

我見Best 5 頭3行都係男仔數字好D, Total grade points
in the best six subjects best 3 rows 都係男仔數字好D.

女仔成績太好收入太高嫁唔出又有無數據支持?

羊 發表於 24-5-24 08:59
回覆 PTL_L 的帖子

你可考慮幫助band three,很缺人!

直接講意思,唔太明!Band 3差咩?因材施教,有咩問題?我都可以幾肯定講,有啲band 3學校既老師比band 1學校既老師更加有愛心、耐性呀!

猴子爸 發表於 24-5-24 10:15
可能好像之前有家长估计,要等到LSC 2024年DSE成绩出来,见得人了,才连同2023一起公布。
如果咁講,計名氣,畢業收入呢D,港同又未必好過港華?

cafeva 發表於 24-5-24 10:29
我見Best 5 頭3行都係男仔數字好D, Total grade points
in the best six subjects best 3 rows 都係男仔數 ...

最叻嘅幾百人,係男仔叻啲,但只佔全部考生約5%

有,你google婚姻介紹所的男女比例,會搵到資料

bettyay 發表於 24-5-24 08:45
I like 「睇到上腦」

如果又講運動呢,玩個人項目一個半個或一項半項真係唔奇既,因為都真係要講多次,學界攞獎、勁人嘅成就,大部分唔關學校事,10個入面,10個都係靠外面教練,尤其個人項目,但團體項目反而學校教練可以叨少少光,因為真係要夾,識放陣,係需要策略!
我見到係,讀書成績好都一樣無僥倖,早前大既同我講,老師叫佢分享下溫書習慣同心得,大女話真係無特別心得,最緊要係事在人為,係態度問題,問下自己,想唔想成功?願唔願意做好?如果想既,就會堅持落去,做好為止!所以,我覺得,起邊到讀,讀咩學校,都係要靠自己努力先會成功,CC DD 一樣有入唔到U既,最緊要係自己果個既學習態度!

BACY 發表於 24-5-24 10:35
如果咁講,計名氣,畢業收入呢D,港同又未必好過港華?
在EK,港同名气远超港华。DSE成绩,也应该领先港华一段路。

hiuching8 發表於 24-5-24 10:27
你咁拗一定係你贏,結婚可能離婚,坐私家車可能慢過坐地鐵,買樓又可能變負資產
但有得揀嘅話,你想坐私家 ...
同樣地讀書叻收入高都好過唔叻唔高. 但係你係話唔係好事因為會嫁唔出!

猴子爸 發表於 24-5-24 10:51
在EK,港同名气远超港华。DSE成绩,也应该领先港华一段路。
近期啫,港華有段時間都好惹火 港同23DSE成績好好,但畢業生升大學科目睇落唔算好突出

BACY 發表於 24-5-24 11:19
近期啫,港華有段時間都好惹火 港同23DSE成績好好,但畢業生升大學科目睇落唔算好突出
...
当然是讲现在啦,难道再提10年前吗?
在EK,赞港同,实无错。

gabejang    發表於 24-6-3 09:04

PTL_L 發表於 24-5-24 10:29
直接講意思,唔太明!Band 3差咩?因材施教,有咩問題?我都可以幾肯定講,band 3學校既老師比band 1學校 ...
B3老師無耐性好大鑊架..1係打學生,1係比學生打...

B.B.BaBa 發表於 24-5-24 10:17
嫁得出 = 好事?
唔嫁 = 唔好事?

猴子爸 發表於 24-5-24 11:25
当然是讲现在啦,难道再提10年前吗?
在EK,赞港同,实无错。
如要講現在咁LSC成績,畢業生資料又乜都冇喎

cafeva 發表於 24-5-24 10:03
top 1% 計落iq 134/135左右. 只有一間 - HKAGE.

日校考生2023年達3322+33門檻
最佳六科37+ 1.10%(451/41,121)
最佳六科28+ 10.1%(4,158/41,121)

前列
--------------------------------------------------------
1.11% IQ 134/135
4.44% IQ 125/126

11.1% IQ 118/119
22.2% IQ 111/112
33.3% IQ 106/107

40% IQ 103/104

44.4% IQ 102/103
55.6% IQ 97/98
66.7% IQ 93/94

77.8% IQ 88/89
88.9% IQ 81/82

0.1% IQ 145 +3σ
2.3% IQ 130 +2σ
15.9% IQ 115 +1σ
50% IQ 100
84.1% IQ 85 -1σ
97.7% IQ 70 -2σ
99.9% IQ 55 -3σ

https://www.iqcomparisonsite.com/iqtable.aspx

hiuching8 發表於 24-5-24 10:36
最叻嘅幾百人,係男仔叻啲,但只佔全部考生約5%

有,你google婚姻介紹所的男女比例,會搵到資料

如果收入高VS嫁得出只能選一個,撿收入高啦

BACY 發表於 24-5-24 11:44
如要講現在咁LSC成績,畢業生資料又乜都冇喎

但喇沙個名擺喺度,係唔係都應該俾啲面嘅,佢仍然係全港公認嘅頂級名牌。

hiuching8 發表於 24-5-24 10:13
女仔成績太好收入太高,未必係好事,嫁唔出,男仔成績普遍低於女仔

似乎有茅盾,二個唔同組別,1.論收入,2.論普遍~

HK-MAN 發表於 24-5-24 11:32
B3老師無耐性好大鑊架..1係打學生,1係比學生打...

咁夠薑打學生,唔怕吹雞,日日接佢放學~

hiuching8 發表於 24-5-24 10:27
但有得揀嘅話,你想坐私家 ...
所以更顯示出
名校 = 好事?
不名校 = 唔好事?

因為大家根本唔知道之後會發生咩事,孩子讀書係學野,唔係頭上有光環虛名,最怕係唔夠能力勉強下去讀得辛苦,咁就已經失去學習意義.

PTL_L 發表於 24-5-24 10:29
直接講意思,唔太明!Band 3差咩?因材施教,有咩問題?我都可以幾肯定講,band 3學校既老師比band 1學校 ...
若果冇殺校呢樣野,我反而會覺得呢類學校會比Band1更用心教學.

ekhc    發表於 24-5-28 10:30
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊