用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 老師去左邊?自學等如自強不息?奮鬥只可靠互聯網? ...
樓主: KIMLIFEINUK
go

[英國] 老師去左邊?自學等如自強不息?奮鬥只可靠互聯網? [複製鏈接]

TTEE1819 發表於 24-5-23 20:19
多謝你好用心寫左好長嘅文,讓我們明白你們在英國生活或讀書情況。見到甘嘅事,相信我都會激到爆炸。
...

Aww so kind, thanks!!!

KIMLIFEINUK 發表於 24-5-23 20:15
巴士嘅故事教訓我哋:

做人要--------->  有勇氣, 有計謀, 體格精奇, 有"力爭上車"嘅決心, 厚面皮, 唔怕俾 ...

阿女讀緊中學已睇到d甘惡劣嘅情況(老師病左無人教書,巴士上質素非常差嘅學生攪事),相信佢會學到點生存,會學識和選擇做一個‘’正常‘’嘅人。

KIMLIFEINUK    發表於 24-5-23 20:30

KIMLIFEINUK 發表於 24-5-23 19:40
尋日我心情真係惡劣,搞緊一D野,進度慢到真係不進則退。又好多其他文件事,煩到爆!跟住又發生巴士情況, ...

太可怕,如何安心上學下課?
咁樣傷人唔可以報警?警察也不理?
既然車程不遠,你不如自己去車佢

警察人手有限,賊都唔夠人手去捉。呢D「小事」無人真正受傷,報警都唔會受理。

我問阿女佢同學中左招,有無好嬲,佢話無。佢話個女仔唔係 angry, 係 very depressed.

聽到咁突然間我覺得個女仔好可憐,我話 angry 都好過 depressed, 我女唔明,問我點解。

我話嬲都仲有度氣,仲有動力去嬲。depressed 係好憂鬱,放棄果種感覺!

可能我想多了,其實日日放學都係咁,可能己經唔識再嬲!

以前掉水樽,掉石仔,掉用完紙巾去你個頭度,而家 vinegar, chilli.

只可以講,惟有行路向上望,唔係向前望。

我其實都載佢返學的,可能放學以後都係車載返屋企比較好

佢個同學好乖的,成績好好,仲每日放學去屋企附近小學接細路放學返屋企,仲一路同細路傾計,返到屋企仲要睇住佢,半個阿媽咁,咁生性的!

KIMLIFEINUK 發表於 24-5-24 03:14
警察人手有限,賊都唔夠人手去捉。呢D「小事」無人真正受傷,報警都唔會受理。

我問阿女佢同學中左招,有 ...

這個完全係欺凌行為,不應合理化,可以寫信去頑童的學校投訴,雖然最後都可能係冇改變突然覺得香港有東張西望好好。
終於明白點解英國人點解好似對様様野都咁逆來順受,冇乜改善的慾望。

掉石仔都唔理?! 分分鐘打死人架喎! 如果真係投訴晒做晒所有野都無用,真係情願自己接送放學好過。

尋日我心情真係惡劣,搞緊一D野,進度慢到真係不進則退。又好多其他文件事,煩到爆!跟住又發生巴士情況, ...

學生要打交先上到巴 >
就算我自己果個系男仔,都好難想像日日放學要甘樣。我記得自己中學時要搭巴士返學,因為系中途站得好少位但人唔少,幾十年前香港亦唔興排隊,所以每次我家姐就一個人頂住巴士門口先,然後我捐佢手臂上車,D真系童年陰影。

我系你就一定會自己接佢放學。

964000 發表於 24-5-24 08:01

這個完全係欺凌行為,不應合理化,可以寫信去頑童的學校投訴 ...

我朋友住個到因為校區好,多左好多hk 人,大家都想入既中學唔夠位,你知我地 hk 人最鍾意投訴   end up 投訴到去 council..... 最後學校有增加學額,仲上埋 BBC 地區新聞

後來有 d hk 人既 noise 仲厚面皮到話英國人應該多謝佢地,幫佢地爭取埋學額,成件事我覺得幾好笑

SIYip 發表於 24-5-21 08:42
我仔讀大學,教授要take care placement 學生,無時間上堂,所以佢地係上video lectures. 佢嗰間係知名大學 ...

我朋友兩公婆都係英國知名大學做professor.... 其中一個仲係最 top 其中一間

佢地都話比起 hk 得閒左好多,其中一個半退休感覺 日日打理花園研究煮食 幾個月先返一次大學 全部仲係 online classes, 唔係咁熟我都唔信

另一個忙d, 要返大學, 但主要忙開會,佢成日都話唔明英國人咁鍾意開會.... 淨係講門面野都浪費左佢好多時間

KIMLIFEINUK    發表於 24-5-24 18:03

KIMLIFEINUK 發表於 24-5-22 01:23
係啦,佢而家非常唔鍾意呢科,聽到 physics 都反感!睇嚟唔會改變到!

自學理論果part 還可以,但計數果  ...

咁真係影響深遠 好唔好彩

我兩個仔女之前都突然有主要科老師走(係hk, 一個名津,一個名直資),幸運地兩間學校都揾返退左休以前係到教既老師代課

我仔女話仲教得好過走左既老師 好仔細又好有心,好錫佢地.... 其中一個係非常老既外國人,教英文,佢 d 英文好好聽...用字又靚,係長氣d

所以佢地算好彩

KIMLIFEINUK    發表於 24-5-24 18:03

係男校/男女校啲學生咁做?
此兩校係 Grammar 定 Comp?
希望早日有解決辦法  

yuyueng 發表於 24-5-24 10:48
學生要打交先上到巴士 >
就算我自己果個系男仔,都好難想像日日放學要甘樣。我記得自己中學時要搭巴士返學 ...

>我家姐就一個人頂住巴士門口先,然後我捐佢手臂上車

坦白講,除左童年陰影外,其實你地既策略真係幾叻喎!!

Vana 發表於 24-5-24 12:17
我朋友住個到因為校區好,多左好多hk 人,大家都想入既中學唔夠位,你知我地 hk 人最鍾意投訴   en ...

佢哋能夠成功爭取到加位, 又真係好勁喎。

Poyau 發表於 24-5-24 16:27
係男校/男女校啲學生咁做?
此兩校係 Grammar 定 Comp?
希望早日有解決辦法  

其實兩間學校嘅人都有, 其實冇人真係睇到係邊個做, 啲人其實唔識嘅, 望到佢都未必知佢個名, 同埋佢哋一堆人, 所以好難知道係邊個,就算你望到佢, 知道佢係邊個學校都唔會理.

因為女校都有幾個老師, 一齊企喺出面, 其實佢哋自己都親眼見到呢啲事, 根本呢啲事發生咗好多年, 都唔係第一日發生, 我諗如果要理都理嚟咗。

其實英國人都好清楚學生嘅行為, 因爲我哋呢一區唔俾學生入去 KFX, MxDoxxxx
佢無寫明學生唔可以入去, 我相信根據法例咁樣亦都係唔可以嘅,但係每一次當有學生入去, 佢哋都會趕佢走嘅.

同佢講唔可以入嚟, 出返去.

我自己親眼見到係隔籬county,一次我去食嘢嘅時候, 嗰班學生度仲未做出任何舉動嘅時候, 就親眼見到佢趕班學生出去.

佢哋一行大約十幾人入嚟,保安即刻叫佢哋, 而家即刻出去! 冇俾原因點解佢唔可以入嚟.

我個女話佢有時候放學, 想同啲同學去mxdxxx買嘢食, 佢話嗰間唔比入, 學生唔入得嘅嘛.

我話有噉樣嘅咩?

上次佢同學去入想入Kxx度買嘢,  保安亦都直接叫佢, 你唔可以喺度買嘢啊. 你要出去門口, 仲要唔好企到正門口喎! 企門口側邊再過啲嗰度, 因為你企喺門口度, 嚇親人, 人哋唔敢入嚟!

好誇張!

跟住有日, 我無意度睇到新聞發, 現原來有啲家長寫信去 Mxdxxx 投訴話點解佢哋唔俾學生入去, 有冇搞錯!

嗰個公司回應話我哋公司歡迎任何人啊! 又話咩顧客服務為一, 講完一餐懵之後, 就話我哋從來冇話唔准學生入去!

嗰邊報導出咗之後一排, 我都有問我女, 你哋係咪入得去喇? 好似話而家佢話唔會唔俾你哋入去喎?

跟住我女話唔係啊,見到我哋, 趕我哋走啊!

佢哋嘅做法係衹要你著校服嘅話就叫你走。

最近呢幾年, 我都唔清楚知道係幾時開始, 總係見到一個保安喺 mxdxxx門口
佢啲保安, 唔係好似香港嗰屋院嗰啲, 斯斯文文嗰啲.

佢啲保安企喺度, 全部都係好大隻啊, 同埋好似好打得嘅保安.
佢哋都係好"一視同仁", 衹要你著校服, 就叫你走. 就算好乖嗰啲. 總之見你著校服你就唔可以入去,無論你係曳定乖嘅都一樣。

其實真係講出嚟都冇人信, 喺香港我相信冇人聽過.

上次我同我女去mxdxxx食嘢, 我個女問我 "我入得嘅咩? 因爲我著住校服喎!"

跟住我都好驚訝話, "係喎! 係唔係唔入得吖??!! "

好搞笑!

可能有成人陪同, 佢就可以入啦! 我亦都成功帶咗佢入去!

不過其實我覺得好怪! 其實佢哋大左仲會唔會想入呢間嘢呢?

我個女話, 又唔會喎! 佢都明白喎! 有時候擔心學生搞事, 所以唔畀入去嗻。

怪唔得啲鋪頭唔怕趕啲學生走啦。

有冇諗過轉Grammar School或私校?

TAIOU4 發表於 24-5-26 20:07
有冇諗過轉Grammar School或私校?

已經係 Grammar school.

其實呢幾年都只聽講好似三至四個女仔中途離開,要中學插班入 Grammar School 其實非常難。

Grammar School D 學生大多數幾勤力,同埋中產家庭多。

如果講學生質素確是唔錯

轉私校要等 Gcse 之後了

KIMLIFEINUK 發表於 24-5-27 05:57
已經係 Grammar school.

其實呢幾年都只聽講好似三至四個女仔中途離開,要中學插班入 Grammar School 其 ...

咁真係冇計
另外2間冇乜理由係Grammar School
所以佢o地好僧/葡萄Grammar School...

不過如果代課老師都冇
真係連學校都明白...
讀到書o既學生成績自然好尼種咁神奇o既佛系思想

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊