用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 有d SPK 既問題想問
go

有d SPK 既問題想問 [複製鏈接]

1。 係咪一定直升小學同中學o家?2。小學係升邊間st. paul 呢?
3。入o左SPK 係咪唔須要再玩大抽獎?
4。SPK 除o左學費, 1個月係咪好多雜費?
5。讀st paul 既小朋友係咪真係會好大壓力呢?

thanks!
   0    0    0    0

回復 binbin仔 的帖子

我試下解答....

1。 係咪一定直升小學同中學o家?                        
       唔一定, 絕大部份

2。小學係升邊間st. paul 呢?                                 
      St. Paul Convert School

入咗家長都可以選擇大抽獎

4。SPK 除o左學費, 1個月係咪好多雜費?               
      k1可以話你知, 每半年交一次, 都是$1000內

5。讀st paul 既小朋友係咪真係會好大壓力呢?      
     我只可以講.......我覺得k1無咩壓力.........不過spk是一間好好的幼稚園,  小朋友好喜歡返學, 所以我諗k2, k3都唔會好有壓力....

以上只是個人意見, 如有錯漏, 請其他mami補充....

St. Paul Convert School 幾錢1個月呢?
thanks!

我好喜歡呢間學校,可惜我個囡上年in完只得waiting list!

我欣賞呢間學校既原因係我有朋友晌中學部教,佢話中學個修女校長唔主張小朋友一日做十樣八様功課,反而認為每日spend 2-3hrs 晌功課,其他時間俾小朋友溫習更好
另外就係收生唔准靠關係,我個朋友已一早講明幫唔到手,佢話就算佢同事,一個教左6年多既老師既囡全憑自己表現考到,都只可以得一個留底,一係媽咪quit, 一係小朋友冇得讀,避免偏私喎!結果Mami 為左個囡真係quit左!

stepyau  真係大公無私,不過我有朋友是靠”識人“入SPN,不過她不肯詳細說而我也沒有追問。  發表於 12-2-24 11:49

回復 venetamama 的帖子

Amazing, Good School, Good policy (if not too harsh), Good teacher, Good mom

lovelinda 發表於 12-2-24 00:53
回復 binbin仔 的帖子

我試下解答....

"3。入o左SPK 係咪唔須要再玩大抽獎?                  
      入咗家長都可以選擇大抽獎"

SPCS係DSS school, 如果accept咗SPCS小一offer,  唔係無得大抽獎的嗎 unless give up the offer of SPCS so can join the lucky draw

On the other hand, if the primary school is a private school, EDB does not require private schools to submit student info to EDB so kids who accept offers from private schools can simultaneously join the lucky draw.

醒目開學勳章

聖保祿小學是私校,所以學校容許學生可以抽獎。小一學生大部份是由兩間聖保祿幼兒園,同聖保祿幼稚園升上,由於太多人,通常第一輪都會有小量學生 on  waiting list,所以學校容許抽獎等之後有位空出可收 waiting list 同其他學生。

gwlam  Do you mean only the secondary school is DSS and primary school is private?  發表於 12-2-24 09:51
Yipapa  Do you mean the school allow ALL the students to preceed with central allocation, or only the kids who are on waiting list. Indeed, there  aren't too many KGs are that generous.  發表於 12-2-24 09:48

醒目開學勳章

binbin仔 發表於 12-2-24 00:38
1。 係咪一定直升小學同中學o家?2。小學係升邊間st. paul 呢?
4。SPK  ...
聖保祿小學同中學是女校,樓主你的小朋友是男定女?

醒目開學勳章

回復 weisscarton 的帖子

gwlam
Do you mean only the secondaryschool is DSS and primary school is private?
發表於
7 分鐘前

. Secondary school is DSSand primary school is private.

Yipapa
Do you mean the school allow ALLthe students to preceed with central allocation, or only the kids who are onwaiting list. Indeed, there  aren't too many KGs are thatgenerous.
發表於
11 分鐘前

Primary school allows ALL the students toproceed with central allocation.

Yipapa  thanks and wonderful  發表於 12-2-24 10:35
gwlam  Thanks.   發表於 12-2-24 10:10

venetamama 發表於 12-2-24 01:35
我好喜歡呢間學校,可惜我個囡上年in完只得waiting list!

我欣賞呢間學校既原因係我有朋友晌中學部教,佢 ...

我唔係好信,咪仲廉過廉政公署﹖

如果唔俾靠關係入,一定要靠實力,都算啦,仲好公平添,但而家靠自己入左,無用到關係,都仲要兩個只能留一個,有點說不過去。

況且中學同幼稚園有幾大利益衝突呀﹖

你朋友唔幫你,因為不是直系親戚(女兒),邊有得幫﹖除非好高層。

anyway,我有朋友在入面教,我要求證下係咪咁誇張。

(教職員子女實收,這是一種員工福利,我覺得ok。)

係呀! 學校好好,可以俾家長大抽獎架。

醒目開學勳章

xiazaimami 發表於 12-2-24 10:29
我唔係好信,咪仲廉過廉政公署﹖

如果唔俾靠關係入,一定要靠實力,都算啦,仲好公平添,但而家靠自己入 ...

她講是事實,但不是幼稚園同幼兒園。我女曾經講過有老師因為呢個原因而離職。但我忘記是講小朋友升上中學,中學老師要離識,或小學。

醒目開學勳章

呢間學校一向都不是教職員必改,如果要必收通常報幼兒園。幼兒園是為父母要返工而開設。幼稚園是看面試表現。

我fd覆:
「梗係吾堅啦!

功課的確不多。」

我以前聽過佢講:好多同事既女都係度讀

如果真係咁嚴,呢間都係教育界少數例子

醒目開學勳章

而家講緊老師同學生唔可以同一間學校,幼稚園,小學,中學是三間學校。文職同老師是唔同職位。由小學升中學要附合中學要求,就算父母是同一機構教職員都無情講。學校一向都公平,公正對每一個學生。中學近年轉了直資,透明度更高。

職員小朋友都要經面試,都要附合要求先收。每年都有好多人話識人,又話自已必入但最後都無收。我和身邊朋友考入都是唔識人,無關係考入。 Sister 會揀選識合的學生,所有人都有機會。

大埔SPCN都要面試,係由校長親自見架。申請得就有得面試.

回覆:有d SPK 既問題想問

回覆:天使南 的帖子

你知全港有多少天主教家庭嗎?

呢間是一間好學校,我有幸同Sister關傾談過,她講的話令我知道,這是一所德育培養的好幼稚園!On the other hand 課程是很淺!
‹ 上一主題|下一主題