用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 朗誦
樓主: bookreader
go

朗誦   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

回覆 WKDRB 的帖子

「藝術」o既定義我諗係因人而異o既, 但係如果一D所謂「藝術」係無乜人會認同的話, 咁佢o既「藝術」價值有幾高又值得商榷o羅

WKDRB 發表於 14-1-15 10:02
你搞清楚藝術之概念先好講啦!
任何藝術,開始時甚少人認同,可能初時只得創作者或發起人認同,後來發展至 ...

haha, 似乎你對自己o既信念非常之強,人o地講D其他意見就一定係錯咁,but anyway,I don't intend to argue with you on such abstract idea which would never be fruitful.  如果有D所謂「藝術」我真係唔識欣賞,我仍然會真心咁話覺得唔好睇, 唔好聽,其他人覺得我「藝術」修養低都無乜所謂啦, haha, who cares

舉個例,好似紮腳咁,曾經都好多人覺得係好靚, 「行內人」覺得係一種「藝術」o架,不過我就覺得好變態,咁唔通又唔可以批評呢種「藝術」表演?

從教育觀點看,比賽只是另學生向取得卓越的態度進發,即訓練過程比比賽本身更有價值,誰勝誰負是結果,我倒認為不及訓練過程重要吧。。。。。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

回覆 WKDRB 的帖子

你話點就點啦, 哈哈

WKDRB  不是我話點就點,我所講的其實只是最基本的常識而已!  發表於 14-1-15 12:45

回覆 eviepa 的帖子

Eviepa:

討論而已!

回覆 囝囝爸 的帖子

有道理,謝謝指正。已删除該段帖文。

咩叫藝術,以我粗淺嘅理解,藝術應是表達美,何謂美?咁多年来,我覺得最好嘅定義是"應該係咁樣、或應該似咁樣"。例如,我們說某某好靚,我地嘅意識里,應該有"人應係咁樣先叫靚"嘅意思。當然,對某一方面越了解,欣實力越強。

我自小睇大戲,對歌戲、話戲、舞蹈、流行典、古典音樂、繪畫、書法等等都愛看(大致分辦得好與壞、但分辨不出好與更好)。但朗頌呢樣嘢,自細到大都唔識,唔明點解要咁扮嘢,欣賞唔出佢嘅美感。曾在香港早晨見到大師级表演,聲線确渾厚,佢背嗰首詩我識,但佢真係帶動唔到我去欣賞首詩,我不覺其美。

我知最近好多人談論這個小朋友,但我死都唔會click入去啦。

成長路上,會作很多不同嘗試,有時為掌聲,有時為興趣;有時自願,有時被迫;有些事為前途而做,有的只為享受過程; 一些事少時很樂意做,大了你拿槍指著他也不會有下次,這就是青春。

梁同學的表演,是好是壞,有用無用,也不過成長路上小事一件,「無意義」又難頂的演出可能真的令人毛管揀,但「有意義」又有藝術氣息的校際音樂比賽一些演出也不見得跟人的毛管好過。

黃霑先生曾說,不要一坐上司機位就罵路人盲巫,作為家長可能更有體會。罵人盲巫固然罵得過癮,打開家門,突然發現有個小行人努力練習準備明天亂過馬路。有些事,無傷大雅,何必太認真。

何謂美?咁多年来,我覺得最好嘅定義是"應該係咁樣、或應該似咁樣"。

繼續.....

看羽毛球比賽,我地會不時聽到:呢球好靚啊....點解靚?因為無論姿勢、力水、角度、意識....都達到模範水平,我地平時打波,都以此為目標。

我們論某某唱得好聽,我地平時唱歌時,是自自然然地學着咁唱。

但朗誦呢樣嘢?我依家每日都會讀書俾阿仔聽(睡前),我會富於感情地讀,但我唔會好象依家嘅朗讀法咁讀。

JustAParent 發表於 14-1-15 14:10
成長路上,會作很多不同嘗試,有時為掌聲,有時為興趣;有時自願,有時被迫;有些事為前途而做,有的只為享 ...
的確小事一件! 對梁同學的表演不應該苛責. 相信出言批評的家長並不是要針對梁同學.

每年一度的香港朗誦節是過千中小學生參與的盛事, 粵語朗誦的競爭激烈到"欲練神功, 必先自宮"的歪風真的不可長!

WKDRB 發表於 14-1-15 12:36
你有冇理解清楚我的觀點,唔該你去翻睇吓我講過乜先啦!你連我想帶出來的論點到現在仍搞不清楚。

我再講 ...

我所認知o既其中一樣基本常識係討論應該有禮貌同開放,唔應該擺出一副權威模樣當自己講o既一切係真理,然後「明白嗎!」「明白嗎!」咁

WKDRB  你連最基本的常識都冇,又睇唔明人地寫乜,點同你討論呀!  發表於 14-1-15 15:41

囝囝爸 發表於 14-1-15 13:37
回覆 eviepa 的帖子

Eviepa:
唔駛删除喎,寫得好好呀,畀D家長参考都係好事呀。

囝囝爸  我寫啲嘢通常冇參考價值,只以事對人,態度對等,對等刪除。  發表於 14-1-15 14:52

"點評WKDRB  你連最基本的常識都冇,又睇唔明人地寫乜,點同你討論呀!  發表於 8 分鐘前"

You are the Way and the Truth, good luck

先排聽講話 WKDRB 要用D平和既語言喎。

老實講,對藝術認識不深。見到大家對藝術的意見,獲益良多。本來已經不想在這題目再講,不過見到這麼熱鬧,這麼多新鮮的觀點,又想講講我的看法。

以粵劇為例,我不喜歡看,叫我坐幾個小時看完一整套劇會是苦事。但局部看,藝員們每一舉手一投足其實都很有美感;唱的歌不是我喜歡的,但偶爾聽一兩首也無妨。

朗誦比賽,如果有分幾種方式,比如說,一種叫自然朗誦,用恰如其分的音調演繹;一種叫誇張朗誦,用現在的標準平分;一種叫新聞朗誦,用平板的語調演出。有志在朗誦發揮潛能的,可以自由選擇,那麼就不會有梁同學事件出現。相信亦不會有人質疑「誇張朗誦」的評分標準。這樣的小圈子,相信沒有多少人反對。

問題是香港只有一種朗誦,這種朗誦的評分標準是要所有朗誦者走同一個方向,一個日常生活絕少應用的模式。無論參賽者喜歡這種模式也好,不喜歡這種模式也好,都要被牽著鼻子走。
相信有些家長(如我)會問:既然只有一種朗誦比賽,朗誦冠軍應被廣泛地認為是朗誦高手,為何不是應用得最廣的自然朗誦做評分標準?

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題