用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 14網中華康山
樓主: neyu_linux84
go

14網中華康山   [複製鏈接]

小白兔co 發表於 17-9-21 00:02
因 康小 校長,要111,先夠誠意,叩門機會大
校長有講過, 如果自行唔中, 佢地111必收.

Janicekp 發表於 17-9-21 10:27
校長有講過, 如果自行唔中, 佢地111必收.
唔好話111, 就算 010, 001, 或者 002,  康山應該從未試過會有人入唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-21 10:31
唔好話111, 就算 010, 001, 或者 002,  康山應該從未試過會有人入唔到
你覺得康小呢間學校係點?

吓!我仲諗住放乙二,如果乙一唔入都可以安全入康山添

Janicekp 發表於 17-9-21 10:34
你覺得康小呢間學校係點?
二線學校, 不過不失
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

但係14網,除非屋企信佛教,唔係真係睇唔到咩原因要1-1-1選康山,因為有其他更好選擇!

因為好多幼稚園都係天主/基督教主辦,所以希望小朋友升小學讀返天主/基督教既小學係佔多數,因為校風純樸D, 我就係其中之一!

無必要因為怕競爭大抽唔中入寶校而選擇次要學校,因為各人機會均等!

回覆樓主:

無錯, 不過無可否認 14 網真係好多好學校, 各有支持者

neyu_linux84 發表於 17-9-21 13:01
無錯, 不過無可否認 14 網真係好多好學校, 各有支持者

所以14網既玩法好簡單:忌多心,選好心儀就一心一意,同時為叩門做好準備!

happypapapa 發表於 17-9-21 10:38
但係14網,除非屋企信佛教,唔係真係睇唔到咩原因要1-1-1選康山,因為有其他更好選擇!

因為好多幼稚園都 ...

我屋企是佛教,也皈依左,而康小各方面都適合我囡,重點是happy school ,功課每日有老師輔導!

而且近年 學校宣傳得幾好,擔心好多人也會考慮當中

所以111,是有誠意d,出年是得4個班

我念你所講,應該以前事吧?

自從換校長,教育方式變化好大,兔年有5個班,有d人叩門都未必入得,而龍年得4個班!

小白兔co 發表於 17-9-21 16:31
我念你所講,應該以前事吧?

自從換校長,教育方式變化好大,兔年有5個班,有d人叩門都未必入得,而龍年 ...

至少到上年, 乙3仲可以入到康山 (前年乙5都可以入到)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

康山係上緊位(升中數字來說未夠14網其他學校fight)
尤其轉左校長後,好評多左
如果認為係適合自己嘅,111應該穩入,皆大歡喜
不過坦白講,在區內受歡迎程度係未及其他熱門學校。要111叩門就的確誇大了

回覆 小白兔co 的帖子

請問教局是怎決定開四班定五班? 單雙年?

Charlotte_mom 發表於 17-9-21 16:43
康山係上緊位(升中數字來說未夠14網其他學校fight)
尤其轉左校長後,好評多左
如果認為係適合自己嘅,111 ...

其實康小唔需要要111先可以叩門,不過係話如果真係111康山,校長有講過話必收

回覆 雲牛 的帖子

教學情況
教學人員總數 38 人;班級總數為 23 班,每級約有 4 班
其中 34 人是核准編制內。小一至小六的班數分別是: 5, 5, 4, 4, 3, 2。以下列出過去五年的班級結構。(註:以下班級結構是指教育局所批核的班級數目。教師人數通常是上一個學年的資料;新學年的教師變動,未能及時反映。)

學年

教學人員人數

班級結構

全校教師

核准編制

總數

小一

小二

小三

小四

小五

小六

醒目開學勳章 王國長老

Janicekp 發表於 17-9-21 17:01
其實康小唔需要要111先可以叩門,不過係話如果真係111康山,校長有講過話必收
...

哦,我誤會了,sorry。111應該係happy ending的

Janicekp 發表於 17-9-21 17:01
...
如果111, 一定抽獎入到, 咁梗係必收

Charlotte_mom 發表於 17-9-21 17:04
哦,我誤會了,sorry。111應該係happy ending的

如果覺得間學適合既,咪111Happy ending囉。哈哈

hkpapa852 發表於 17-9-21 17:12
如果111, 一定抽獎入到, 咁梗係必收

我覺得今年未必架。競爭真係好大。

雲牛 發表於 17-9-21 16:47
回覆 小白兔co 的帖子

請問教局是怎決定開四班定五班? 單雙年?
康山校舍上限應該係只可開24班, 咁只要由下學年計, 全校合共不多於24班就得
‹ 上一主題|下一主題