用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局俾人告上高院
go

教局俾人告上高院   [複製鏈接]

https://news.mingpao.com/pns/%E6 ... 7%E8%A3%81%E6%B1%BA
蔡局長又有麻煩。感覺個校長有問題,以校長加姨長身份去干預人哋學校校內事,重告上教局,本應大事化小,但竟然小事化大,東華三院應睇睇重俾唔俾佢做校長。教局又唔知做乜發警告信,理據牽強,教局人員都要負責,建議只發最低工資。個老師都好難再有學校顧用。完全係一個total loss 嘅鬧劇。

heidya    發表於 24-5-8 09:51
ekhc    發表於 24-5-3 10:19
pccw2017    發表於 24-4-30 22:20
   5    0    0    1

原本間學校有最強課外活動
最有心家長教師會
唔失禮的學生支援
最尾乜都無哂
只變成以為自己教Band One的老師
同4x幾個聯招大學學位學生
如果出到狀元都話啫
一粒5星星都無
就覺得自己好叻嘅魚腸
同咁多年乜都唔識
幾廿年不知進取只可以教音樂
最叻弄權恐怖統治嘅猿之患

sydneywongaus 發表於 24-6-16 14:37
有時候, 聽多了學校的問題/是非/做法/欺凌, 覺得當教育的師長, 俾其他行業更嚇人
...

表面話充滿關愛,內裡卻充滿著不同程度的鬥爭和欺凌?希望唔係一個普遍現象。

long0 發表於 24-6-13 06:59
【明報專訊】教協早前調查發現,七成教師認為目前申訴機制未能妥善處理教師的投訴。有資助小學教師及前職員 ...
有時候, 聽多了學校的問題/是非/做法/欺凌, 覺得當教育的師長, 俾其他行業更嚇人

【明報專訊】教協早前調查發現,七成教師認為目前申訴機制未能妥善處理教師的投訴。有資助小學教師及前職員近日於教協陪同下見傳媒,稱兩人亦曾分別向校監投訴校長,均被視作「意見」處理,校監更曾把投訴信轉交校長。教協批評處理手法有違教育局《學校行政手冊》,增加投訴人身心壓力及焦慮。

原文網址:https://news.mingpao.com/pns/%E8 ... 5%E6%8C%87%E5%BC%95
[size=18.666666px]國將興,必貴師而重傅,貴師而重傅,則法度存[size=18.666666px]。國將衰,必賤師而輕傅;賤師而輕傅,則人有快;人有快則法度壞。

此理本應知
校本如國家
必興於重傅
亡於賤師人

校園欺凌校長>老師
校長>學生
老師>老師
老師>學生
學生>學生
你永遠唔知
道德操守同讀得越多書有咩關係
但權力越大傷害就越大
學生欺凌學生
小兒科咋

sydneywongaus 發表於 24-6-5 21:31
好同意我見住學校的改變: 由平實到只顧興建不同設施, 再有意無意迫走好老師, 一切都係因為空降了一位新校長 ...
教署話最重要係學生
校董話最重要係學生
校長話最重要係學生家長話最重要係學生
教師話最重要係學生
但學生往往係受害者
奇不奇
怪不怪

天外之人 發表於 24-5-30 17:59
所以才講現今世界既"教育"變晒質, 成年人了,每個工種都一樣有壓力,在於自己什樣去平衡及解放,攪到現今盡責 ...
好同意我見住學校的改變: 由平實到只顧興建不同設施, 再有意無意迫走好老師, 一切都係因為空降了一位新校長, 把學校當成生意咁睇
孩子由一開始好鍾意學校, 到憎恨學校, 但校長仲要口口聲聲話自己十分關愛學生

https://news.mingpao.com/pns/%e6 ... c%e8%99%95%e7%90%86

魚腸學校一定無呢啲事
因為返學就收電話
一出事就報警
專業以罸代教
百幾個缺點家長睇係罸
佢睇係教
不評論個別事件
但SEN家長係魚腸學校
一定係去差館學野
多過去校長室

HK-MAN    發表於 24-6-5 09:19

猴子爸 發表於 24-6-3 11:04
呢啲咁嘅學校 = 東華三院吳祥川紀念中學,对吗?你的意思是这样的学校应该收生不足,最后被杀校就好?
这间 ...

乜係講學校咩?我以為講嘅係X社會咋!
有家法,有連座,有滅口,
又要睇跟邊飯,
又要睇輩份,
又有二五仔,
D後生真係睇到呆!

回覆 猴子爸 的帖子

個個都只會匿名投訴,一有人具名投訴,
就比人報仇咁報,
仲要乜都入佢數,
辦學解決麻煩人,
校董解決麻煩人,
校長高興地解決麻煩人,
最後全部靜哂,
家長麻煩就分化佢哋,
等佢哋自己互歐,
剩低學生最麻煩,
就比人解決了,
皆大歡喜!

long0 發表於 24-6-3 16:40
回覆 UTB 的帖子

你入band one 唔係因為老師呀嘛要搞清楚
若是純粹學校而學得到星星特多咁就正常,衹是好像感覺不是這樣子.

回覆 猴子爸 的帖子

主要針對自己的電腦吧,家長同意無可厚非,所以便慢慢淡卻了. 大部份學校提出既野,基本上家長都會同意,甚少會不同意. 學生冇稔到咁多野,衹係學校真係咁怕影響校內系統,學校提供給用家就解決晒一切事情,衹係覺得有點兒那個.

回覆 UTB 的帖子

你入band one 唔係因為老師呀嘛要搞清楚
Band one 唔一定有Band one老師
但一定有Band One SBA嘅成績
呢個SBA成績
到時DSE
究竟係5定5**
有絕對影響
你見到D學校好多5
但一個星星都無
而某D名校就星星特多就是如此
而且讀書係識人定識字?
你中同死黨有一個發達
你人生都唔同哂啦!

天外之人 發表於 24-6-3 15:50
一個國家或一個地方政府,應視"教育"部門為重中之重既地方,絕唔會容許呢D無能办学团体或校董会破壞"教育", ...
“連EK講到最TOP既某校,都好似為了成績監控著學生電腦上學習既一舉一動,需則好像不了了之或不知真假,但已經名流港史留下污點.“

好似话目的是不让学生随便download教学以外的软件,因为买这些电脑时,是有声明的,家长是同意的。

天外之人 發表於 24-6-3 15:50
一個國家或一個地方政府,應視"教育"部門為重中之重既地方,絕唔會容許呢D無能办学团体或校董会破壞"教育",任 ...
在越复杂的架构,就越是多人抱住一个宗旨:少做少错,尽量少得失人。学校是这样,政府都是如此。
在学校中,校长拥有无上权威,一般老师,哪敢得失校长?哪敢随便投诉?投诉后谁担保肯定有用?但秋后算账却是经常出现。

差的办学团体 + 差的校董会 + 差的校长 = 恶劣地影响很多老师和学生,严重地浪费社会资源。

猴子爸 發表於 24-6-3 12:17
人渣到处都有,最重要是要有合适的机制和有能力的管治班子能够把人渣的影响尽量降到最低,同时令到真正的人 ...

一個國家或一個地方政府,應視"教育"部門為重中之重既地方,絕唔會容許呢D無能办学团体或校董会破壞"教育",任由這樣子繼續運作,這個政府或國家領導人物根本就冇理會未來既楝樑,衹係視現在先要隨手可得既金錢,教育好唔好既念頭拋到九霄雲外,所以學校居然可以出現濫用職權,與學生對話及承諾當作耳邊風.各校為了品質(學生成績),不論好壞無所不用其極,連EK講到最TOP既某校,都好似為了成績監控著學生電腦上學習既一舉一動,需則好像不了了之或不知真假,但已經名流港史留下污點.

天外之人 發表於 24-6-3 12:03
衹係痛心現今既"教育"到底為了咩而去做? 唔好講Band3,名校都一樣.人心壤了,衹會害苦下一代,下一代到了社會 ...
人渣到处都有,最重要是要有合适的机制和有能力的管治班子能够把人渣的影响尽量降到最低,同时令到真正的人才可以得以被重用。如果办学团体和校董会都是无能之仕,那么这些学校都回天乏力了。

衹係痛心現今既"教育"到底為了咩而去做? 唔好講Band3,名校都一樣.人心壤了,衹會害苦下一代,下一代到了社會階層又害另一代.............孔子真係痛心疾首.

long0 發表於 24-6-1 13:25
回覆 UTB 的帖子

其實呢啲咁嘅學校就應該令佢收生不足,
呢啲咁嘅學校 = 東華三院吳祥川紀念中學,对吗?你的意思是这样的学校应该收生不足,最后被杀校就好?
这间学校除了有这位黄振裘校长现在成为众矢之的之外,其他的具体缺点在哪里?

long0 發表於 24-6-1 13:25
回覆 UTB 的帖子

其實呢啲咁嘅學校就應該令佢收生不足,
Band 1 班老海鮮一樣令人神憎鬼厭,尤其係臨近退休嗰班。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊