用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2009年10月17日, 第一間幼稚園面試....但亞囡仲未識講野 ...
樓主: Queenies
go

2009年10月17日, 第一間幼稚園面試....但亞囡仲未識講野喎 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唉....... 我都好悲,
小朋友係大仔, 但怕醜到爆,
琴日完成首場interview,
全程除左bye bye無理過老師,
老師叫佢tidy up都無理,
我平時已經嘗試以role play當interview係遊戲咁玩, 盡晒力啦~

醒目開學勳章

原帖由 beansan 於 09-10-13 13:43 發表
我有問過一些朋友, 佢地都話說話都係吾重要, 最緊要係佢0既身體語言表達到, 用手指....等等. 加油啦.

在這裡看到很多人的留言, 有好多家長會給予很好的建議. 可以讓大家減減壓. 我的都要在11月7日INTERVIEW. ...

我見你出post都好擔心,
我都係咁, 但無法順其自然啦,
唉... 我緊張到差d想同佢報面試班,
但家陣諗深一層, 臨急抱佛腳都係無乜用,
唉... 我都有諗講嘢係咪咁重要,
但覺得講嘢代表同人溝通同禮貌,
好似我小朋友咁, 全程唔出聲, 大家都感無奈,
dead air時候我又唔知應該點做... 唉
good luck to you!

醒目開學勳章

原帖由 qqbabe 於 09-10-13 20:56 發表
我有少少提議, 不過未測試過, 諗住黎緊in n1時試下, 不過你地考k1可能難度高d, 但既然dead air我覺得一試無防. 試下帶小朋友最喜歡既公仔或者書本一齊面試, 當老師問極阿b都冇反應唔望人, 可以同佢講:"bb做mud唔出聲 ...

我老公都同你建議一樣!!
佢話dead air時用電話播下小朋友最喜歡聽既歌仔,
例如字母歌咁樣, 等佢一齊唱,
我就係諗咁樣會唔會拖得太耐(你知啦, 有D學校interview好似好趕時間咁架),
同埋怕唔尊重老師... 所以都考慮緊呢個方法一試無妨~

唉..... 覺得自己好無能,
小朋友interview幫佢唔到之外,
仲緊張過佢, 我怕影響到佢喺佢面前都唔會提起,
但自己愈諗愈唔開心,
我都覺得喺度愈睇愈大壓力,
但又抵唔住頸慌蝕底咁...

醒目開學勳章

原帖由 qqbabe 於 09-10-14 10:31 發表

唱歌我都有諗過, 當冇道具喺手時, 可以同小朋友唱隻abc或old macdonald, 我個b細未識唱晒成首, 但我會唱到and on that farm he had some...就比佢填唱, 佢會好開心. 媽咪領唱就可以, 唔駛用手機. 再講, 攞電話出黎 ...

我小朋友喜歡聽到音樂先唱...
唉... 點都要諗定d辦法,
其實事前都盡量俾個愉快情緒佢,
帶佢去玩陣早d去warm up咁,
都唔知點解一入課室就唔出聲,
事後我都無話佢, 唔想佢有壓力同反情緒,
但問佢頭先玩得開唔開心佢又好開心咁,
有同佢講老師問問題要有禮貌回答,
佢就唔出聲當聽唔到, 無佢乎呀...
‹ 上一主題|下一主題