用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

wyl,

係呀,有一個topic係講訂購"紅蘋果"和"木棉"呢兩本雜誌ga。

Thanks, Apricot

Boris,

其實我都不太清楚,不過我諗應該唔係同時拉兩個音,可能係唔同ga歌睇唔同ga譜呱。

如果爽爽每日都要留校的話,你就要比佢帶定d食物,如果唔係佢可能會肚餓。

請問大家知唔知噚日的活動介紹,係唔係話一年級的小朋友嘅活動係由老師安排,而唔係佢地自己揀ga? (高年級ga就係自己揀的)。

下星期就返全日喇,有D擔心?因為囡囡食飯唔多正經?

學校生活對小朋友來講真係好重要,見佢地開開心心噤學習,仲識到好朋友,作父母嘅都可謂"飲得杯落"喇!

我問過金綸幾時有冬季校服賣,佢叫我今個月底再打去問。   

TWMa,

真係"橋",我先生都係噤講!

p.s. please check PM.

Boris,

今天接小女放學,見她背著千斤重的書包+一個差不多有佢噤高嘅大提琴,從升降機那邊幾經辛苦的走到校門,雖然陸主任有幫D根本攞唔到噤多嘢嘅學生手,但我諗只係適應期,遲D唔知點算!    另外見到一D學完樂器嘅學生企在學校更亭前等校車,唔知要等到幾點呢 ?? 因為我哋走嘅時候已經差不多4:10分喇!

我今日都見有小朋友拎住一個長方形嘅袋,應該係敲擊樂套KIT,我見陸主任幫佢攞落嚟都好似好辛苦噤!    件樂器size都唔細噃!小朋友點攞上校車呀   

TWMa,

本來想話幫佢扣好條揹帶,但阿女死都唔肯揹,話拎住好D喎,佢話「揹住個書包仲點揹個大提琴啊,媽咪?」,噤又係喎!   

而家諗緊點樣可以減輕個書包嘅重量(at least on every Tue)?   

昨天接阿女放學時已經唔見有老師幫佢哋手喇 ,佢哋要自己拎住啲嘢搭"笠"落嚟 (好彩佢只係攞個琴咋)!

Boris, 唔知SPI 會唔會輕過chiropak呢?我囡囡用緊SPI (oxford),佢話都揹得幾舒服喎!另外我會將水樽+茶點+餐具放喺茶點袋度,等個書包冇噤重。不過如果當日要學大提琴,我諗真係唔好分噤多袋!

Boris 寫道:

我同太太傾過... 決定幫囡囡換一個較輕的書包。現時的chiropak書包雖然能護背但似乎比較重。又或者,買一個輕便手挽袋給她,將書包的部份東西(重量)轉到手挽袋,但我們擔心拿大提琴的日子她沒有手拿這麼多東西,就算拿到她很大可能會遺留其中一件在學校。

TWMa,

阿囡話Unit 1果3版都要喎,係看圖填字嘅形式! 今天有B班家長向班主任反映話中默嘅範圍太多,仲要連續兩日中英文默書,希望學校可以減少每次默書嘅範圍,我都希望可以喇!

TWMa 寫道:
Hi, szema:
知唔知琴日手冊上 10/4 Quiz - Spell Gram Unit 1 包括哪些字? 阿囡話只是其中一個 Page (將d words 分類--- animal、things、people 果版)

昨天看到這個留言時都覺得老師嘅反應激咗啲,擔心會嚇親D小朋友,我相信老師當時真係好嬲,不過都希望佢事後會同小朋友解釋吓點解會噤樣!:cry:

TWMa 寫道:
[quote]
因為個小朋友唔只是偷睇書呢個作弊行為, 仲涉及說謊, 所以老師先會咁嬲.
我都替個位小朋友難過, 昨晚返屋企都有問阿囡個小朋友點, 返學有冇唔開心, 唔知老師發完脾氣之後, 有冇同小朋友傾點解咁做.
涉及品德的嘢, 我都會發大脾氣, 所以阿囡應該都清楚我底線, 對於前日的事, 佢淨係話小朋友咁做好唔應該.

Thanks God !

我相信協恩嘅老師係好有愛心,同時亦對學生嘅品德有所要求,所謂『愛之深、責之切』!    

TWMa 寫道:
szema:
阿囡今日返黎話, 坐係佢後面個同學仔跌斷手, 打咗石膏, 返唔到學, 老師除了要隔離同學幫手功課方面的嘢, 仲全班一起整咗張慰問卡, 簽埋名送俾個位同學.
又提到一位同學收到英默巻, 見到好低分, 即刻大喊, 老師要佢哋安慰佢. 阿囡話見到同學仔傷心, 佢都覺得好傷心, 我同佢講, 小息時可以同個同學仔默下書, 睇吓幫唔幫到佢.
由呢d地方黎睇, 我諗老師應該會搵前日個小朋友傾下偈.

Boris,

爽爽是否因為吃了藥所以眼睏呀!?如果睡眠不足,真係幾影響小朋友嘅集中力,一不留神就容易跌親,聽啲營養學家話,朝早食穀殼類早餐(e.g. cereal, 麵) 可以令人有充足體力同埋集中力ga !

另外,佢地好怕帶漏嘢,所以咩嘢都揹來揹去,好似本崇拜手冊噤,我由得囡囡帶幾次返嚟,之後再同佢講不如放在學校喇,佢先至肯聽!  :tongue:
[quote]
Boris 寫道:
講開受傷... 昨天爽爽又跌親了(開學以來第二次),兩隻膝蓋貼上紗布... 我問她是否背著書包太重,她說不是;我問她是否背著大提琴論盡,她又說不是。她說她在操場「打瞌睡」跌親(真是激死!)。

以她這「跌親」的頻密程度,恐怕校務處幫忙包紥的嬸嬸很快便認得她了。

阿囡係食C餐嘅,仲話好好味,而其他吃A、B餐的同學都冇肚痛喎    ,希望D小朋友冇事喇!   

TWMa 寫道:
打咗電話俾 Miss Yu, 佢話係有幾位小朋友肚痛, 我囡是吃緊飯時已話肚痛, 但全部冇屙嘔, 亦唔係吃 A/B 餐的同學先肚痛, 所以唔知原因.

各位家長:

今日到學校幫忙睇活動課,見到一年班的小朋友間直是大混亂,有人唔知去邊度上堂、有人以為放學、有人話媽咪冇比佢join任何活動、有人唔見呢樣唔見果樣,各色其式??? 可能今日係第一次喇,同學同義工家長都唔清楚點安排,而老師午膳後就冇返課室,小朋友要自己去上活動課的地點, 所以各位務要提醒小朋友喺邊個課室上活動課,如果唔係分分鐘唔知佢去咗邊。仲有就係如果小朋友上乒乓球課就最好着運動衫!

仲有就係原來好多小朋友唔知101室/102室等等..係邊個班房ga,最好話比佢地聽101=1A, 102=1B, 202=2A 班房!

忘記了告訴大家,上星期那個負責的老師話可以係圖畫,用電腦做嘅都得(心諗電腦圖畫都算藝術創作咩??可能我嘅年代已經out喇 )。

我囡囡安排了14/11,最初以為係打免疫針,後來睇到原來
係學校假期嚟,噤係唔係只是體檢而不須要打針呢?

Boris,

Thx a lot for reminding us about the Eng-class . I forget it because of the "Art Work". I agree that she should be involved in this job, so I let her do some simple things like cutting, sticking and coloring under my guidance, but frankly speaking, she didn't hv much time to do it, I think only 30% done by her. Thx God,  it was finished at midnight (00:00).

Apricot,

Sorry I didn't reply your message cos' I was totally involved in the Art Work    . My girl told me that she was cried   in school. And she said it was only a minor thing that she's okay now. Maybe it's time for her to grow up and learn how to handle human relationship independantly . She said she shake hand with the girl that argue with her, I appreciate what she done and told her "people must respect each others". Please told your daughter, Sze Ching and the girl are okay now, and sorry for making her unhappy.

‹ 上一主題|下一主題