用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 關於申請優才09年小一的問題
樓主: KnN
go

關於申請優才09年小一的問題 [複製鏈接]

原文章由 印第安公主 於 08-5-18 07:48 發表
從今天起,我會鞭策小公主練好手字. 希望他日軍叔叔請人既時候會好好考慮下佢. 我地早十幾年已開始準備,夠唔夠誠意呢?

...

十幾年后? 我應該係三藩市申領緊低收入人士生活津貼喇.

原文章由 KnN 於 08-5-25 10:28 發表

IYYY,
尋日見唔到你地, 真係可惜, 我諗要係interview 果日先有機會見到喇, 我地尋日除左優才, 仲有去參觀另一間學校, 睇完更加覺得優才既教學理念係我地想要既, 而家疊埋心水去考優才喇:loveliness: ...

預祝你心想事成.

原文章由 dinner 於 08-5-25 11:38 發表
請問各位家長:
1.profrolio是交表格時一併交還是面試才交?
2.以往第二輪交表格和面試,大概何時?
thank you

1, 我見好多人都係交表格時交, 我自已都係;

2, 好似十月份咁上下, 可以留意學校網頁.

原文章由 rchan 於 08-5-25 23:24 發表
Dear all,

I am considering to apply GT for my kid.  I have a few questions in mind and grateful if anybody here can answer:

1. As the application deadline is in mid June and the result will be annon ...

1, 据我所知, 任何直資學校收左就要放棄大抽獎的機會 (如果要選擇繼續大抽獎就要放棄直資).  不過自行收生則不受限制.  優才係直資.

根據以往的安排, round one 落選不可以參加round two.

2, 優才有兩個campus, 將軍澳總校係G4-G12.  旺角係G1-G3, 每級最多四個班, 總共最多12個班, 每班唔超過24人.  旺角校舍面積雖小, 不過都大過絕大多數香港的幼稚園, 而且優才係小班教學, 人數唔多, 所以每人平均面積計起上來唔算小.  在幼稚園升上來的小朋友眼中, 旺角校舍係好大間咖.

3, One teacher per class.  你講果個ratio應該係全校學生除以全校老師的數字.

原文章由 justdady 於 08-5-27 14:10 發表
中天英,

I have similar concern as rchan and has follow up question.

Based on your input and 軍魁星's input, does it mean our kid has been accepted in Aug result,
1) we can continue to apply for 自 ...

1, 應該可以繼續參加自行收生.  (我無實際參加過, 有錯請指正, 不過記得當年d同學仔參加自行收生就咁去間學校度遞表就得, 收表學校唔知你已報直資, 而直資都唔知你去報自行收生的學校.)

2, 交留位費時, 直資學校會叫你簽份"放棄大抽獎"的同意書, 簽左之後教署就唔會奇表來俾你去參與大抽獎, 但如果你決定放棄直資, 想摞返大抽獎的機會, 你要通知直資學校, 放返你個名出來玩大抽獎, 要搞手續的, 即係話放棄直資的學位.

原文章由 edea 於 08-5-27 22:13 發表
小一入學申請表word format下載:

http://www.gtcollection.com/application/applicationform.doc

edea, 可能有其他家長有需要download, 提議將呢個資訊獨立置頂.

下星期五就截止第一階段報名喇, 大家準備好未呢?

原文章由 中天英 於 08-6-10 23:33 發表
Hi, KnN,

我同意妳既諗法, round 2 既成功机會比 round 1 高, 事关好多最想入優才、準備得最好既, 同埋果班有哥哥姐姐讀緊既, 通常會報 round 1。

但係有一點妳仲要考慮既, 係報 round 2 只有一次机會, 報 round 1 ...

聽講去年都係round 1 收到的申請比round 2 多, 而本身係優才家長的多數在第一round報 (我知果d全部報round 1). 如果每個round 都係收48個, 咁係咪應該round 2機會真係大d呢?  

中天英, 記唔記得上次新生適應日, 問本身已經係優才家長的舉手, 當時真係有二三十人舉手.  如果呢二三十人大部份係報round 1的話, 對於KnN來講round 1 既機會真係可能少d wor.

原文章由 吉祥三寶 於 08-6-14 01:25 發表
我哋今日先交表, 成個星期每晚都攪到兩點至有得瞓, 一面掛住睇波, 一面執份form, profolio同埋封信.  又要揀相同埋啲畫.  雖然一早知道要準備呢啲嘢, 但我的劣根性總係要拖到最後先至攪掂.

而家叠埋心水28日面試,  ...

Hi, 吉祥三寶, 你係舊生, 好似話有分加, 應該唔洗咁擔心啦.

原文章由 TomDog 於 08-6-14 16:53 發表
唔知我今朝有無聽錯, 下年會開7班小一?

我11點幾才到, 聽唔倒.  不過我個人估計應該唔會, 因為如果以後都開7個班, 三年後旺角就要21個課室, 校舍都無咁多個課室.  應該係來緊9月旺角校舍會有一共七個班, 兩班G3, 兩班G2, 同三班G1.

原文章由 musemuse 於 08-6-15 20:56 發表
剛在星期六參加過小一新生家長會的家長, 你地有冇取那天的程序表? 我有個問題, p2 寫有關校車部分, 07-08年度每月約為$400-$1300, 視乎車線及地區, 另有特平快線由校方提供, 約每月$600-$1300, 08-09年度車費待定。
...

我因為遲到, 無收倒該份資料, 不過可以話你知現時由將軍澳去旺角只有一部校車, 收費應該是$750.  下年路線同收費都未落實.  相信學校會在落實後盡快公佈.

原文章由 musemuse 於 08-6-16 10:18 發表
軍生:

Thanks! 最想知將軍澳區會唔會獨立開到一條線? 咁對我囝囝來說會快D.

BTW, 上次其實見到你的 (其實係先見到你囡囡, 佢件綠色polo shirt好sharp), 不過因為係在排隊時排你後幾個人, 所以冇"嗌"你, 嘻嘻, 下次 ...

校車方面, 家教會及校方正就下年的校車路線及車資與校車公司商討中, 一齊還未有落實.  相信落實後家教會會盡快通知大家.

Yes, 阿女係著住葉氏合唱團件綠色Polo Shirt.  

原文章由 中天英 於 08-6-17 00:22 發表
乜軍女參加左葉氏咩, 係邊個 center 呀?

我兩個仔就响康怡果邊。

我地係麗港城 (茜草灣中心).  個個Sat上午都要去.  下年如果入倒童軍, 撞時間就可能要放棄.

原文章由 芷鍛 於 08-6-20 15:06 發表

軍兄:
我想請教下,女童軍幾時有得報名?要考甄別試才報入擇嗎?

如果無記錯, 係入學前那次迎新會上, 童軍會有代表出來呼籲報名, 之後再安排時間interview.
‹ 上一主題|下一主題