用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坑真vs民生
go

坑真vs民生 [複製鏈接]

請問你最後決定揀邊間?因為我都係已去坑真註冊,而家煩緊去唔去民生註冊....

你信新制下坑真幼會升幾多上真小呢?我反而怕升得少,我應該會揀民生。

我見你話著重語文能力,咁唔係應該揀民生嗎?

kk1025 發表於 16-6-10 02:36
雖然新制,但我估坑幼升坑小都會有優勢。你選民生嗎?小朋友是男或女?

...
係女仔,其實係好難揀,但我覺得個囡比較鍾意英語環境,所以民生每日三小時都有NET可能比較適合。加上我覺得我應該唔會搬去港島,所以雖然坑真既升小比例,升中派位甚或DSE成績都較好,我都決定揀民生。

其實民小同真小應該都未必係我想個囡小學讀既,小學應該都會出去考。但因學之園同St Cat對我黎講都太貴啦,而KV又冇乜英文語境,所以揀間叫做冇咁淺而又有NET既半龍,希望到時真係能夠進可攻退可守吧﹗

回覆 cpychung 的帖子

係覺得st cat同lh貴左少少,但未至於應付唔到既。
我係住將軍澳,搭校車坑真車程比民生遠十五分鐘,頭站尾站既分別。其實係擔心坑真真係太淺,追post話k1都係學到g,我個囡pn都已學晒26個英文字母,我諗我未必接受到太淺......而且新制收生數據亦未有。我唔知個囡其實谷唔谷得,覺得比佢喺民生試三年都係好事,如果試左三年佢真係唔谷得,小學起碼知應該揀咩類型。

回覆 cpychung 的帖子

始終我覺得小朋友仲咁細個,真係唔想要佢過海返學,而且我都幾肯定未來十年我地都唔會搬去港島,何必難為個囡呢﹗我都覺得坑真係一間好學校,都好唔捨得,但始終要取捨,揀民生亦有一啲私人感情喺裡面,所以選擇未必係最理性。

由你地咁擁護坑真,就可知道坑真一定係一間好學校,先會有咁多用家撐佢。其實之前放每一個offer都好唔捨得,但都好快決定到。今次坑真vs民生係我hold得最耐既,但終於我上星期都放左坑真啦,相信個offer會落到一個比我個囡更想讀坑真既小朋友手上。

多謝你地一路提供咁多坑真既資訊,祝你地既小朋友都能夠開開心心升真小﹗

‹ 上一主題|下一主題