用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 4
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站- Part 4 [複製鏈接]

9 點 , 我己在上班啦 ......甘我要諗下點帶女去囉....

原帖由 zoeywen 於 11-3-23 17:12 發表
Yanma : 我通常係 9 :00 左右到 ...........

雪文 : 唔記得問你.....你唔使返學嗎 ?

[分享]"如何令子女可以自動自覺地認真學習"

今晚阿仔學校有個講座
"如何令子女可以自動自覺地認真學習"

先介紹講者︰呂宇俊 (呂sir)
一個傳奇人物 由黑社會 會考0分,轉變成一級榮譽畢業生想知多d佢o既背景,上yahoo可以search到.
以下我領悟到的幾個重點...大家一齊分享討論
1.父母同子女溝通時語氣要溫和(呂sir即場示範左幾個mode)可惜文字間打唔到出黎..

2.切忌向小朋友發放負能量.....
e.g.阿女興高采烈地拎住張97分的默書紙返來...你們的反應是如何??
好多父母都會 "仲有果3分去左邊""有冇搞錯,咁大意架""尋晚明明同你溫熟晒啦,都拎唔到100分"
你們有發放呢類的負能量嗎?

3.還記得仔女學行學說話的時候是怎樣的嗎??
你們是如何去鼓勵你的子女??
佢地都唔係一次就學識....
但點解小朋友越來越大,父母們的耐性都失去了...大家似乎都已經忘記當初點去鼓勵,稱讚自己的寶貝.....
(呢一part我不停地反思)

4.重覆的方法只會有重覆的結果....
plan a 唔work 就要轉 plan b 啦...
每件事都可以有好多處理方法

5.有目標才有動機

6.無論如何都唔好睇小自己的小朋友
好多時父母都好識去稱讚別人的仔女,但自己仔女就成日都踩到一文不值....
小朋友開始長大就越有自己的思想,當我們認定佢係差的時候,佢地就唔會做得好....

小朋友成長係需要不停鼓勵&支持....

細女4.5,學校要寫o既字越來越複習...平時做一本抄寫(18個字),閒閒地半個鐘,又寫又擦.....有一日,佢寫頭2個字都寫得好快,我讚左一句"嘩!妹妹今日寫個字好快好靚喎"就係呢一句說話,呢份功課由30mins 變成10 mins做完,而且比之前整潔得多....之後佢o既功課都係一樣,快靚正...當然每日都會讚下佢d功課啦!

大仔小二英文一向都麻麻地,上到小二第一次默書,因為暑假時已開始備課,所以有九十幾分..比我大讚同分析佢今次默書有好成績之後,每次英默都一定有9字頭...而且佢對英文o既學習興趣亦大大提高,從前要預備默書要花2星期串字,依家串3-4日已經可以熟晒..
自信心大左就連同一樣弱o既數學成績都好左,成績好左亦令佢情緒好左,固執行為同發脾氣都小左,遇到困難時都多左用腦諗解決方法.....
自閉傾向亦越來越唔覺.......
上學期考試比小一時進步左3x名(全級)

大家努力呀~~~

原帖由 zoeywen 於 11-3-25 10:52 發表
雪文 : 我同事都安慰我....佢話以佢了解阿女性格..... 佢 下 次 exam 會追返嫁啦......希望 係甘 啦....

回覆 1# sara11 的文章

早上 各位

不用客氣啦 ! 有好文 , 我會同大家分享的

你現在的廚藝進步好多哦 ...
幾時請我去試味呢 ?
今晚同我女游完水去嘆 雪糕

原帖由 雪文 於 11-3-30 14:09 發表
loklokma, sara : 希望你哋快D好返.

我又要去准備晚餐啦.

今日牛腩牛孖筋蘿蔔湯, 我會撈起牛孖筋同蘿蔔用咖哩炆一炆明天食.

冬菇蒸肉餅

粟米炒蛋

前日整咗竽頭糕, 可惜水加少咗, 實咗少少.
仲炆咗鮑汁花生雞腳 ...

我點解在教育版去不到 板主樂園 , 舊版去到的 , 之後就可以去到 二手個邊 , 現在要我分開2 邊上 , 你地會不會甘呀 ?

你真的是大整估啦.....

原帖由 雪文 於 11-4-1 17:44 發表
今日愚人節, 朋友一早話唔得閑整sushi, 真係大整估.

之後我仲搞笑, 第一日送飯, 亞仔二盒都係白飯, 亞囡二盒都係送.

ZOEYWEN

多謝你 送 复活節禮物給我的小朋友   

原帖由 雪文 於 11-4-1 17:47 發表
wen :   你俾我的收音機好好用呀, 謝謝。

明天你囡放學後, 有無興趣同我一齊賣下旗, 有小朋友容易賣D, 我對仔女仲要返學.

雪文

我個電話又沒電啦,今早又是開不了機 , 都不知做咩成日沒電 ,明明我星期六才插完電 , 才用一天, 昨天還是很少用,  睇來真的要比我遺棄啦......

我女很懷疑今天是不是真的不用返學 ? 昨晚隔離屋都走來問 , 搞到我真的有懷疑.....

我星期一晚再插電  , 用到 今天 星期4 仲有半格 , 睇來下午要再插過, 2.5 天 齊打電話, 睇來都是正常的 . 但上次不知做咩會甘呢 ? 不過上次小朋友有拿來打機 大約 20分鐘 ,不知是不是甘, 塊電 用得快 .....

原帖由 zoeywen 於 11-4-4 12:51 發表
Yanma : 應該是 battery 已經不能再插電啦.....你可以試下買一個 新的 Battery (Speed 牌子, 好似幾十蚊) , 試下得唔得 ...... 定其實你已經換左 新的 啦 ?????

复活節 我的活動如下

22日約了朋友帶埋小朋友去 沙田新城市 玩 (可能去snoopy 公園  ,Pixar 25  週年巡迴 )

23 or 25 同小朋友睇 鸚鵡xxx ,

24 日回娘家探親   ,

我又想一家大細去赤柱行下 , 但不人知c6 有沒時間.....

呢個假期, 我都很豐富....

雪雪

有沒興趣一起 來玩呀.....

原帖由 雪文 於 11-4-6 14:39 發表
午安 !

sara : 我又過份安排咗我仔的復活節活動   

童軍露營我仔原本話無份去, 因名額太少, 佢個組收拾背包時唔夠分, 全組無得去, 佢仲唔開心到喊. 點知呢個星期又話佢又份去, Miss仲話佢誤會咗, 從來都無話 ...

請問 有什麼零食 不是小麥製成的 , 我要給我 兒子帶去學校當茶點 , 急 急 ....

她好好 節目 , 你呢排 勤練廚藝 ....  

原帖由 雪文 於 11-4-12 22:09 發表
今日好攰呀, 行山二小時到德田, 下午又瞓不了, 唔知點解又肚痛了一下午.

bbq 大人只負責燒的份, 小朋友是玩同吃...
做死大人, 我不讚成 , 叫外賣再夾份 , 大家一起玩,一起吃
happy happy !

原帖由 zoeywen 於 11-4-13 15:25 發表
好呀 ! 我比較支持 BBQ 多 d ..... 小朋友比較小機會 ......!!!!

死左好久啦, 我女三年來都種不成功

原帖由 LOKLOK89 於 11-4-19 11:35 發表
有無人知今年一人一種植完咗未

學校是泳天, 我女學時是 110 (4月)  , 現在不知有沒加價 ?
我己停學啦

原帖由 fallenstar023 於 11-6-2 17:13 發表
我本來都想報史X福學游水, 但因為太貴喇...唔知學校係唔係用史X福, 如果係咁幾錢堂...

我女都是在德福游的  , 她己學了1年了, 4式學左3式 ,

我自在他學識游, 又不想他入校隊 , 加上又貴...... 所以就停了..... 暑假再去工聯會游.....

原帖由 fallenstar023 於 11-6-8 18:32 發表
如果泳天都會比佢學...因為我之前我問德福要$130/堂....點解女女唔學呀...

我女沒入校隊呀.......

原帖由 fallenstar023 於 11-6-10 06:45 發表
你個女女一定游得好叻, 唔係都唔會入校隊喇...如果我個仔有咁叻我又唔怕....HAHAHA....不過我現在想佢學都係想佢識游同令身體好些....

FUN

下次我女派花回來 擺你家種 ...
我家種咩死咩

可不可以教我點POST 的相上來 BK ?

原帖由 funbabyhk 於 11-6-12 22:52 發表
?t=1304776922

?t=1307608628

http://i99.photobucket.com/albums/l299/fun ...

我都入去搵過 , 都未搵到

原帖由 zoeywen 於 11-6-14 10:40 發表
你可以講埋你係第幾個嗎 ? 唔知係米太多 圖貼 好難搵...........!!!!

回復 2# yan02 的帖子

學校甘快派卷回來 ....
我女衰 中 ,數  
不過始終 都要面對.....
‹ 上一主題|下一主題