用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧
go

明慧 [複製鏈接]

原帖由 3pigmama 於 10-11-29 20:30 發表
My BB also got an offer for international class.

I am still thinking, as she also gets offer from Telford (International), Funful (Local stream), Zenith (International)

If you were me, which one wou ...

I had forgone funful (local stream am class) but keep Think (pm class) and Cannan (pm class) really not easy to make the decision.

我岩岩去左太子明慧交留位費了. 其實, 阿女考左幾間nursery schools, so far 有幾個offers

Think (Kln Tong)  pm
Cannan (Cumberland Road) pm
Funful (Durham Road) am
Ming Wai (Price Edward) am

Funful 我已經放棄左了, 我覺得地點太唔方便,如果唔搭校車就只有taxi, 我知好多人放棄既理由係佢地校舍舊, 不過我上次去interview行左間學校一次, 我又覺得接受到.

Think 我地只係派到pm class, 如果真係轉唔到am class, 我唔會去讀了, 因為出年8月我個女先2歲半, 一定要訓下午覺, 我唔想因為要返學而夾硬改變佢既作息時間

明慧是否commercial? 其實10間私立幼稚園10間都係同你講錢架啦, 當然有d 係幾過份的, 人地都係一盤生意黎, 金錢一定係營運成間學校既主要部份之一

對於呢間學校, 地點好方便我, 因為mtr 只係離我家幾個站,如果搭的士都係 $30左右. 不過, 佢冇outdoor area 俾小朋友活動就真係佢地既不足, 然而,我既最大疑問係,九龍區既小學,佢地對呢間o係港島區開左over 40年既幼稚園有冇認識呢?佢地是否願意接納呢間九龍區新設立既幼稚園畢業既學生?

阿女黎緊仲有幾間要interview, 希望出年3-4月時有所定案吧! 

原帖由 cheamuimui 於 11-3-9 11:57 發表
We will go prince Edward campus for interview this sat.

我地上年11月去左太子明慧interview, 佢既interview 係分開2parts 的.

(1)  Group Singing and Dance : 一個外藉老師帶頭唱歌同做動作, 家長同小朋友一齊跟住做, 當時都有其他老師在場, 唔知係唔係已經俾緊分

(2) Individual Interview : 一間房有兩組小朋友interview, 廣東話, 叫小朋友分下顏色 (紅色積木放番去另一塊紅色積木上面, 有紅黃藍分set) 之後拎左本書出黎有少少story telling 問小朋友書上面既小朋友既眼睛o係邊...等....之後都會問下家長平時小朋友生活上既問題, 又問我對小朋友讀幼稚園有咩期望等等

因為已經係4個月前既事, 我都唔係太記得了, 希望幫到你啦, 我阿女係0905b, 收左上午班

Good luck!
‹ 上一主題|下一主題