用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

barque 發表於 23-9-23 09:19
新學年開始,和上年相似,除讀書上堂之外,同時參與一個新的research項目,每星期大約花20小時左右, 會利AI ...

A promising student!

我仔在新學年之後辭退咗website 份part time, 專注在「車會」的設計工作。

搬咗出嚟無買meal plan之後,佢就「呻」原來在學校餐廳單點好貴,約$14; 好彩搵食路數多的是,有時可在網上找到放售meal plan的同學,$8一個餐,於是解決上學日午餐的安排。

Weekend 另一個活動就係去Costco 購物,曾提醒佢要為冬天貯糧,但佢就當耳邊風。

daisy17772 發表於 23-11-11 02:28
而家要留美國做嘢, 真係難。 擔心

明呀,阿仔也努力中,佢想搵summer intern但因為不是美國公民,未睇履歷已經rejected, 最快是send application後5分鐘內收rejection, AI処理,不經人手。

ckh689    發表於 23-11-11 21:00
daisy17772    發表於 23-11-11 14:59

daisy17772 發表於 23-11-11 15:01
我都唔敢比阿囡好大壓力, 佢都有努力 , 叫做係campus 做過part time, 攞啲local experience 先。大家加 ...

搵還搵,都要提醒佢哋小心「網騙」。我見美國果邊啲家長都會share 呢類新聞。

simonlawht2 發表於 23-11-27 18:03
建議幾位家長跟自己兒女去學校Career Center:
1. 現在很多學校有提供學生把自己的résumé上傳到Vmock (AI ...

好似越嚟越多在美國的公司會標明”not able to sponsor visas”,所以搵internship不容易。
已經提醒孩子要放眼世界。

BHA 發表於 24-2-1 11:04
請問有冇報考2024入學嘅家長?小朋友報咗四間,剛剛收到一間offer

恭喜啊!
這個時候放榜的,都是EA / ED的大學?

過去四個月我兒好努力搵暑期工,經歷了高低起伏。去年是在大學CS professor 旗下的website 做software engineer, 我估算是campus 工作,所以冇乜申請困難。
今年佢target 市場上與他學科相關的工作,因此變得難關重重。終於拿到一個offer, 是美國的車廠,暑假要去矽谷,但公司位置好吊腳,佢又未學車,暫時未處理租住單位同返工的交通問題;佢話係happy problem, 所以遲少少先解決。
不過忐忑嘅係,最近又有另一間品牌更大的車廠找他見工,佢問如果成事,咁點算。
其實美國果邊嘅公司對學生decline offer有咩睇法?閒事定可免則免?麻煩大家賜教,等我消化一下再話俾佢知點部署。

多謝大家的分享。

barque 發表於 24-2-5 23:10
恭喜暑假工有着落,Silicon Valley 附近的租都貴。但係拿到學習的機會,都冇所謂啦。反而覺得交通真係有啲 ...

你的孩子租一間房定一個單位?租金大概幾多?包水電wifi等?
不好意思,問題有點多。

在匹茲堡,大學生乘搭巴士是免費的,而且路線好多,所以在大學附近走動都好方便。不過似乎Silicon Valley同三藩市呢邊,交通情況好唔同。

simonlawht2 發表於 24-2-6 00:22
請叫他不要想, 見了第二份工再決定。
有些HR會有機會口頭說明如果做得好會有機會幫妳個仔申請H1B, 同埋有機 ...

現在才是二年級的暑期工,要咁早就計劃H1B的申請嗎?

ckh689 發表於 24-2-5 17:15
如果第一份工好鍾意,咁就無謂嘥時間,但若然第二間公司更好,就見咗工先,之後有offer嘅話,正如你個仔講 ...

都啱,見咗先算,反正競爭激烈,只能抱住盡力一試的心態。

12月時曾見一份工,有五rounds, 包括提交一份設計的project及presentation;我們都想,請暑期工啫,駛唔駛咁認真。最後一輪面試是五對一,阿仔話俾challenge到飛起,真係招架不住。

barque 發表於 24-2-6 10:11
Book Airbnb single bedroom ~2000 per month in a good and safe location.

加埋Uber 出入、食飯,真係高消費一族。

去年暑假也是這樣?

回覆樓主:

呢份工要2月尾才有result, 似乎機會不大。

到西岸做暑期工,會在salary之上有30% cost of living adjustment, 又有$3000 bonus for traveling expenses. 條件一定比回香港做政府的暑期工好,而且exposure也會好得多。曾經有師兄回港做機電工程署的summer intern , 呻到樹葉都落。

daisy17772 發表於 24-2-7 17:13
好呀謝謝你. 佢而家都未搵過 喺美國嘅summer intern, 我都唔帶清楚未搵到定係點樣
...

佢如果打算行academic 路線嘅話,留校做research或on campus job都係好事。

dlam141231 發表於 24-2-7 03:28
聽落又幾誇張. 不過你仔可以去到第5 round, 都好厲害了. 我記得我仔講過, 見過一份New York Stock Exchang ...

我仔呢邊啲面試,全部online進行,暫未試過做實體。

佢同我分享,好多公司都會有一round 用一個3rd party platform, online 形式限時答問題,然後submit。玩得多幾次佢覺得好冇意思,但似乎這已成為大機構其中一個preliminary screening方法,連HR都慳返。

barque 發表於 24-2-9 17:31
有些公司的暑期工要求好早申請,女兒上星期亦面試了幾間2025暑期工。試過幾次出席有些公司的招聘會是包一晚 ...

你囡囡的target是Finance /Fintech嘅公司?佢嘅表現同成績一定係好優秀,一早就被啲公司睇中。
我仔是搵Engineering 的工作,無聽佢講過有公司招聘會;反而比較多係經LinkedIn 俾message 佢表示有興趣。

睇番香港啲大機構同科技公司,請人程序較慢,可能想收齊applications才進行。但我仔已經話唔想嘥時間,所以唔再proceed second round.
本來諗住如果香港有工,就叫佢暑假返嚟做。

大家新年快樂!

以我自己帶/請summer intern嘅經驗,一般不會投放好多時間同資源,甚至只係交俾team內的老么去湊,暑期生學多學少真係睇運氣。

daisy17772 發表於 24-2-12 22:18
多謝分享。 希望大家仔女都搵到自己嘅path。

我見呢一代嘅年輕人都會在LinkedIn 展示自己嘅qualifications 同experience, 另外又會建立一個自己profile的網站;有前輩亦建議resume要編輯得宜,要「食正」一些key words。
我覺得在美國唸書嘅孩子特別想找到暑期工,反而在英國同澳洲唸書的朋輩,較多想回港玩同旅行。唔知呢個係咪自己嘅錯覺。

ANChan59 發表於 24-2-12 13:56
EMSD係政府部門,他們又行operating fund,又係機電工程政府監管機構,地鐵,電梯,機場,醫療設備出事他 ...

我相信入EMSD做summer intern同畢業後考入去跟Scheme A trainee上,是截然不同嘅經歷。

今時今日,在發展局旗下嘅engineer朋友,個個都有好好嘅發展。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊