用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

搵以前的帖,大多已關閉,所以再開一帖向各位請教。

準備去美國東岸升大學,物資裝備有什麼要注意?(跟去英國升學的list 會有不同嗎?)

孩子9月開學時只有17歲,能在美國開銀行戶口嗎?在香港的美資銀行開定戶口有用否?

第一年都是住宿舍,應選single/double 定triple房間最適合?

64    0    0    0

多謝資訊,阿仔會去Pittsburgh; 其實對當地冇乜認識,呢兩日只靠上網睇資料。
盡量都會在香港先開一個Citibank 或HSBC的戶口,因為未夠18歲,所以可能會麻煩啲。
家中長輩已認頭手提電腦和平板電腦要送給他,所以應該會在香港買了。
~~~
我見去英國讀書,好多人都會買小飯煲/電暖杯之類的食具,美國宿舍可以用嗎?

ckh689 發表於 22-3-28 11:13
2018年因小女兒到Pittsburg參加summer program,我也順道去了一趟。CMU同UPitt兩間大學好近,兩間大學學生 ...

多謝你的資訊!

上網睇過你講嘅Donna House, 相信真是其中最舊和最小的一個dorm,睇嚟可以唔揀就唔揀。(更正:Donna House, 宿生人數2xx, 不算細; 冷氣原來只係for 有特別需要嘅學生;所以只有兩間)

阿仔應該是選meal plan的人,一個字:懶。

會再等學校的enrollment package , 相信會有更多資料關於銀行、付款等。

題外話,女兒也在美國讀大學嗎?

akys 發表於 22-3-30 11:52
請問UC 是否唔使SAT,ACT? 直接用 IAL 會唔會睇?

但冇理由淨係報UC系列,其他大學還是要SAT/ACT, 所以都係要準備。
贊成Barque所講,更看重校內成績、課外活動及孩子的整體表現。

ckh689 發表於 22-3-31 19:52
你當時在美國還是在香港開戶?我女兒用的正是美國銀行的學生戶口,如我之前回覆樓主所言,我也不確定銀行有 ...

多謝你的說明,另外有説學校稍後都會有enrollment package, 到時再睇會唔會有介紹銀行戶口等。

幫孩子申請信用卡或debit card, 兩者有咩分別?如果要有ATM 功能,應該是哪一種?邊張咭service charge較多平?

barque 發表於 22-4-2 18:23
謝謝!

下決定往那兒?

那兒天氣好,是讀書生活的好地方。
美國的大學也是八月orientation, 九月開學嗎?

simonlawht2 發表於 22-4-4 16:31
可以參考台灣同學會提供的資訊:
https://tss-pittsburgh.github.io/

前輩!好久不見你上這平台,一直想多謝你的教路,報考美國大學真係不容易。

到美國讀書要買什麼類型保險?
本身一直在香港,由BB開始有買醫療(住院)保險,但如果到美國是否應買另一種?我見有人說可以每年買旅遊留學一種,足夠?
另外,阿仔有哮喘底,要吸藥;可否由香港帶去美國用呢?最近香港家家戶戶都有嘅連花清瘟膠囊,可以帶埋去美國嗎?
(我一賦閒在家就有十萬個留學問題想問。@@)

依家呢個環境,我打算幫佢買單程先。明年暑假如果返香港,才買美國來回香港。彈性大啲,佢亦可以考慮在美國做summer intern,或上加拿大。

dlam141231    發表於 22-4-6 03:47

這個星期有時間就browse 學校網頁,兼join 埋FB, IG, Yourube的official accounts, 跟手再joined 埋parents and family groups, 應有盡有;最後發現,原來美國(全世界)的家長都同自己一樣,是名乎其實的helicopter parents 。

book_bookworm 發表於 22-4-10 23:14
大家好!囡囡8月將到東岸開學,見到學校要填既 Immunization History form  有 Meningitis Vaccine require ...

也有同樣的要求:
Meningococcal (applies to students living in university housing)
single dose of Quadrivalent or Pentavalent at or after age 16
Pennsylvania requires the completed Meningitis AYWC vaccine.  
We also strongly recommend the Meningitis B vaccine.

考完試之後再約醫生打針;應該仲有TB screening

barque 發表於 22-4-11 11:36
正在考慮是否要陪她過去開學,但係香港的21日隔離政策又好難搞,非常之煩惱。
...

美國要21日咩? 我以為係7日嘅

barque 發表於 22-4-5 15:11
我都睇咗Simonlaw所介紹的台灣同學會網站,睇完其中關於保險的部份,覺得有複雜和不太明白。
另外買機票方 ...

你哋會幾時訂機票呢?

barque 發表於 22-4-30 08:57
這個星期開始睇緊訂機票,應該呢幾日會訂。暫時比較緊AA, UA 和 CX .

CX機票好貴,我哋睇緊加航。

ckh689 發表於 22-4-30 12:13
好多大學第一年新生入學會有特別安排,例如早一兩個星期Orientation / freshmen week,間間學校唔同,而 fr ...

大學網頁有講move in date同orientation, 所以按這些都日期飛,在FB群組見美國家長已講緊訂邊間酒店,攪到我都緊張埋一份。
我以前在香港入宿舍住都係自己搞掂,估唔到美國啲家長已將此舉變成一件「盛事」。Amazon仲有專門category為入宿準備作購物,滴汗。
另外阿仔已聯繫了一位現居於上海的韓國仔做room mate, 好快手。

book_bookworm 發表於 22-5-1 02:12
CX 真係好貴。。。加航有機嗎?我前2星期問好似無機。

我睇咗8月飛多倫多、然後再去美國東岸,可以book機位囉。

book_bookworm 發表於 22-5-1 02:16
可以話我知那個fb 群組嗎?身邊朋友仔女都係去英國升學多,好想加入睇多啲資訊。
...

我用學校名在FB search, 已出現幾個群組,已加入方便收風。

barque 發表於 22-5-1 09:45
我都睇過加拿大航空,價錢平而且包括2大一細行李。可惜飛西岸要夜晚10:30左右到,我想日間時間到會好點。 ...

轉機時間是一個考慮,但疫情因素唔知會令轉機手續快咗定慢咗,記憶中在日本成田轉機不用出入境,但就要在transit 位置做安檢。

但最穩陣都係問問航空公司。

barque 發表於 22-5-1 20:57
剛剛買左機票,又煩少樣野。

Book 咗AA定CX?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊