用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一人一學位新聞大家咩睇法?
樓主: ssshk
go

一人一學位新聞大家咩睇法? [複製鏈接]

都唔知個吳得掂想點玩... ...
1. 一人一學位:
    ~ 係未唔洗interview? 係的話,即係叫家長早幾個月瞓街報名!!
    ~ 要interview的話!! 咁學校唔揀你,又只可報一間學校,即係要再撲學校,睇下邊間仲有位剩。
2. 學劵其實雙非生的細路就唔用得啦!! 大佬呀~ 父母冇係香港貢獻/服務過,為何細路係香港可享香港人福利呀?? 阿b有咩貢獻過呀?? 俾幾大舊錢係香港醫院出世都只不過係買緊醫療服務咋!!!
3. d校長都唔幫香港人,仲陪個吳得掂癲,唔會改善到問題!! 結論都係益班內地人,因為佢地有的是時間,早半年係學校門口瞓都冇問題。
4. 仲話邀請非學劵學校參與一人一學位,佢地未必會reject架,一樣interview,仲會多一班人去報名添,佢都仲著數左啦。

一人一學位 -- totally rubbish!!!

係要做d好野俾香港人,就16免費教育啦~ 一開波統一派位,同小學中學一樣囉~ 要考名校未家長自己扣門囉~

回覆 Ballack2012 的帖子

問有咩睇法,我講我ge睇法囉~

**講做叻,不如您去做,有這麼多持份者有不同意見,不是話做就做!**
既然係意見,為何要講這番話呢??

totally rubblish -- 就等如依家d家長接受唔到老師好話自己仔女連弱智都可如。唔會自我檢討,一未覺得人地批評不當,所以未咁多細路受唔起壓力自殺囉~ 就係父母過於保護!!

其實你搵工都唔止send一份啦~ 幾間請你的同時,你未一樣考慮去邊間做咋嘛!! 為何覺得報學校有問題呢??

其實最大問題都係雙非影響!!!

回覆 fdsafdsa 的帖子

改善方法:

1. 規定大細 B 收生比率 -- 大b易教d,老師唔洗咁辛苦,叻d升小記錄好,未必有學校咁做!!
2. 唔準問父母想關資料, 職業, 小學等 -- 唔俾問,想搭路的話,家長都自己講!

3. 唔俾 interview 小朋友, 但可以 interview 父母, 問下教育理念, 點睇學校同家長關係等 -- 出面咁多攻略,唔識答都可以睇,冇咩成效。

** 最好係唔interview 小朋友 **
但學校又唔想收低質素小朋友喎~ 係報名時俾個空間俾小朋友一齊玩,一d staff 收form,一d觀察小朋友的反應。其實都有個簡單interview咁,只係大家冇留意姐。(這真有學校係咁收生的)

‹ 上一主題|下一主題