用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園取消學卷? Which ones? Why?
go

幼稚園取消學卷? Which ones? Why? [複製鏈接]

原帖由 babyislove 於 11-11-10 09:53 發表
我覺得宜家讀緊,明年仲未畢業o既kg家長真係好失預算。

突然間俾多o左錢,宜家先出聲,宜家先申請明年K2 OR K3真係好困難,小朋友亦都要從新適應過。 ...

唔會架。好似聖保祿咁現有學生, 可用学劵至畢業。只係新个批2012年起無學券。

原帖由 fatfatwong 於 11-11-10 10:03 發表
咁其實取消學卷係咪學費一定OVER 2400一個月.
其實而家宣幼,佢學費都係19XX..咁佢大可以加學費到2400內啦.點解要取消學卷咁絕  

Over 2400/month 就一定啦, 我估。加幅可以好大。比如聖猶達改名變高主教, 就由2400 --->3800。
樓下都有提到另一間加费至每年不多于38000。

原帖由 wootaitai 於 11-11-10 10:08 發表
實際上有學券對幼稚園課程設計有什麼限制?
不是只是非牟利就可以嗎?

以我所知, 會有以下限制:
*K1唔可以學寫字, 只可劃線條
*唔可以有test, exam
*有学费上限
*要受教局評核, 如那些評核報告就係咁黎, 私校唔洗架

原帖由 傻太 於 11-11-10 10:21 發表

聖猶達改名變高主教, 就由2400 --->3800。

成間學校唔同左喎??!!  如果收番上高小, $3800都值喎...

ps 聖猶達之前收學券的

Hm....我比呢个例子係extreme啲, $3800如收番上高小係值得嘅, 我都希望仔仔黎緊Sat面試OK la.....

原帖由 anteater 於 11-11-10 10:20 發表
咁多出名的教會幼稚園都放棄學卷,証明政府的學卷制的失敗!那些津貼錢,係咪應該直接受惠俾家長呢?

政府又唔會將啲津贴直接俾家長喎, 如果唔係就會多好多kinder執, 更多家長用津贴走去讀出名kinder。

脫券的kinder都是有名, 唔驚無人讀, 佢未必不認同K1不寫字等, 只係可收多d学费去保持教学質素。
‹ 上一主題|下一主題