用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷   [複製鏈接]

creambun 發表於 20-12-9 11:00
因為有些人永遠只睇到自己那一面,自己覺得對的事就要全世界認同。主辯出完場,就到第一副辯出場支持,如 ...

樓主在post遇到很多同道人丫!所以我覺得佢不用分身。其實支持邊方都無問題。大家可以以情緒以被服侍為先!亦可以以理以宏觀角度睇件事。
係最怕有人講唔到幾句就話人係護旗,咁就以為掩蓋一切。幸好有不少網友不表認同。

gigayan 發表於 20-12-9 10:17
有時真係唔明D人點解要分身? 討論區得到支持又點呢? 奇怪~~~
為啖氣,

cafeva 發表於 20-12-11 07:06
唔止你,我朋友都係讀左幾年轉校。不過你好大膽,直指KTS收既學生唔係最top
比樓主更犀利⋯
...

每個人有唔同遭遇感受,遇上不快,感覺不良!離開找合適的,我覺得係好事,就算具體指出事件內容亦無不合適,樓主講得出就預了外界對事件有不同的回應
同意學校收回來的學生唔係最top! 最Top都去神校啦!咁尼個係事實,無得唔認!但學校教學有法,會發掘學生潛能,助其增值,使學生有所發揮。學校亦是一貫非誠勿擾!收生收得遲,係大家好好考慮,KTS係咪心儀先好報名/面試

十分同意,KTS工友都好好人

PS 副校唔笑時樣子好嚴肅,但一笑,係另一個感覺,我接觸過的副校係好好人,好愛錫學生啊!

creambun    發表於 20-12-11 09:43

猴子爸 發表於 20-12-11 10:50
希望你明白,我本性不大爱辩论,只是你的例子有明显漏洞,我讲不出“你是对的”,所以。。。
1)轮椅人士 ...
這問題以前的留言已經回應過!根本無人答到!問題你睇係推「一次」去廁所,我或者其他網友,甚至學校都會有疑問!如何知道及確定一個小一生一個上午只須要去一次廁所,承諾一次,係咪真係推一次,如果真係去多次係咪唔理學生須要?如果唔得,係咪即係要搵人隨時要standby? 咁真係抽唔到人手做出承諾,點應承你先!
又如果一個小一生可以真係一個上午去一次廁所就夠,就唔會有小一生瀨尿嘅情況出現啦!

而家學校唔係唔幫學生,又唔係唔建議佢受傷唔好返學!係幫唔到家長搵專人standby! 我相信學校出發點係如何才是最幫到學生,唔係最幫到家長。家長同學校都應該為孩子設想

honeybunny8    發表於 20-12-11 12:58

00806143 發表於 20-12-11 11:30
再重申, 早上返學爸爸車佢,( 因受傷已不能再搭校巴),  回班房之前, 爸爸會親自同佢去一次廁所, 放學工人 ...

咁好簡單,上課中途急時如何處理?中途都有四小時有多喎,小息就係俾學生有時間休息同去廁所

如果你話阿仔中途一定唔會急的,你係媽媽,所以好確定!咁你是對的

00806143 發表於 20-12-11 11:36
整段上課時間, 三次着實已經足夠,每日一樣,除非佢肚痛啫, 事實證明,整整差不多兩個月時間, 佢真係冇 ...

咁要事後先知!這就更不能怪學校吧!邊個知明天的上午四個小時不用去廁所?都係過後先知啦
咁你又話要工人standby咗兩個月?咁一個月可以用拐杖自己去廁所,又要工人坐兩個月?我開始混亂了mouth:" />

bluestar3000 發表於 20-12-11 14:13
小朋友唔top唔緊要, 最緊要培養到有同理心。

同意!同理心要體諒感受明白對方的想法,設身處地思考受到相同事情的情況,會如何面對!作為第三者,係咪除咗睇陳述事件的一方外,還要諗下另一方立場?同理心不能只企一邊睇事情,有同理心同時要多角度立體分析一下係咪合理

gigayan    發表於 20-12-11 15:57

00806143 發表於 20-12-11 14:58
你除咗煽風點火?剝花生,你仲有乜嘢可以貢獻嘅地方?

今次讚同你!要説一些有立場的說話比較好

Gdhopebb 發表於 20-12-15 12:03
你說得對,成件事以偏概全,放大鏡式投射於自身利益與感受,抑善揚惡,這些所謂的貢獻,對想考KTS的家長和 ...

有網友post 負面野,也有網友也是以自己感受開post,卻被質疑為打手!此post已沉底了,有興趣不坊睇睇。信與不信,自己衡量

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3838760&extra=page%3D1&page=1

‹ 上一主題|下一主題