用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09-10 (IK1 H )同學仔召集
樓主: chuchu_
go

09-10 (IK1 H )同學仔召集 [複製鏈接]

嘩~阿靚:
咁好, 你christmas 可以拎到長假咁正既,呵呵
咁同阿仔去邊樹玩呀,我愛人就拎唔到假啦, 佢話因為東亞同埋東房wow.唉.真暈,我又無乜假放,so只可以比阿囡返學玩下囉.希望佢開心啦~~

原帖由 靚太太 於 09-11-18 00:54 發表
我應該唔報啦!因為難得果幾日放假想陪佢去玩呀!:D

不過唔好話natile我個仔仔這兩日聽工人姐姐講佢有d燒,同埋老師寫手冊話我仔好似唔係好舒服咁呀!我明早都要睇下個仔有無事先!!:(

...

又係wow. natalie 都好like ms tsang的~~
但有時ms tsang 既做事方法, 有時真係會令家長唔開心,但我諗佢應該都努力改善中, 起碼我前排寫飛鴿傳書既紙仔問佢乜野興趣班好玩同岩佢地k1,見到hebe媽問過miss choi有心機答過佢, 我咪try下問ms tsang囉,咁佢又真係有回我wow,so 我諗有時我地H 班既家長要自己主動D 問多D 知多D先得啦..呵呵

Jacbo媽,

原帖由 jollyshandy 於 09-11-20 09:37 發表
我個仔都勁Like Miss Tsang 架.

[quote]原帖由 靚太太 於 09-11-20 01:53 發表
我諗Miss Tsang可能有d疏忽,不過有時我寫左d事要佢做佢都會去處理,我諗可能 ...

Jacob媽,

所以你都唔好咁嬲呀~~最多我地就寫多d紙仔同佢好好溝通囉,一次唔得,寫二次,二次唔得,寫三次囉,好似natalie tue & wed 無返學,可能在我家長角度覺得班主任應該打黎問下阿囡做乜樹唔舒服無返學呀,但佢無打黎,以前我一定會好忟好唔開心咁覺得點解唔關心下d學生,但而家我睇開左,可能佢忙,可能佢唔記得,咁我自己又開心d,又唔駛忟,因當你知道佢做野既方式,你就會學會睇開d了,知道忟黎都無意思了,哈哈~~
最重要係我地既仔仔同囡囡都鐘意佢就算了,呵呵~~
(因為小朋友係最直接反應到個老c錫唔錫佢地,如果佢唔錫佢地,佢地都唔會like 佢啦)

原帖由 basicjanny 於 09-11-19 23:05 發表
chuchu,

我一早已自己加左架啦, 只係唔知點解老師咁都唔上心囉, 真係有d嬲架.

我係藥房買架, 得力維他命, 橙味架, 早晚半匙, 好似都ok. 其實家中仲有好多類似的, 魚油, papajelly, 記得又會俾粒佢食囉.
...

嘩~~ 都好呀, 可以放到呢兩日,正wow.
食自助餐呀,我地好like 去食紅磡都會海凂架wow, 好正架d 野食.verygood,但平時都好貴啦,唔知個日幾錢唷,同埋佢好full架,
點呀,now plato 好返d未呀,仲有無咳咳,natalie 都好返哂啦,但佢話個肚仔有d痛,唉~~

原帖由 靚太太 於 09-11-20 01:38 發表
我只係得24/12-25/12兩日咋!!唔係長假期呀!
所以我諗都係係HK食自助餐多喇! 不過肯定勁貴呀!唔知邊間正有好氣氛呢?
係呀!我個仔仔同你女女一樣sick leave兩日呀!因為佢有d發燒,不過休息左兩日無再燒only小 ...

haha hebe媽:

好攪笑呀,睇到呢句忍唔住笑左出黎

"廢時一陣佢知你啄住佢 , 對 jacob 無甘友善就唔好啦 ..... 人質在手 , 忍一忌佢   "

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-20 01:37 發表
jacob ma,

算啦, 知就知佢唔上心好嘞 ..... 唔好寸佢啦 , 睇佢甘話明 c 撐都唔會改番

廢時一陣佢知你啄住佢 , 對 jacob 無甘友善就唔好啦 ..... 人質在手 , 忍一忌佢   

12 月我明天都交通告啦  ...

Jabco ma,

Natalie會著 長袖底衫,羊毛底衫,長袖校服,運動外套,和格仔背心校褸囉~~

原帖由 basicjanny 於 09-11-19 23:08 發表
jeff ma,
你就好啦, 可以同仔仔去日本玩.

我都只係俾jacob著: 長袖底衫, 羊毛底衫, 長袖校服, 白色校服冷衫, 運動外套. 都無著freeze外套, 他對手仲暖過我.
...

wow jeff 媽,正呀,我都plan 緊同natailie去日本呀,希望可以快快成行啦我~~~

原帖由 jollyshandy 於 09-11-19 14:16 發表
聖誕兩星期工人放大假, 自己亦已囉假湊仔, 順便同Jeff 去幾日日本玩, 好期待呀.

HI JACBO 媽,

真係好利害呀jacob 有九個三角形,  natalie就有5個,開頭我都以為ONLY會比圓形,因頭一個月都係ONLY圓形,但以後我每次見佢有進步有三角形我都好開心,kakaka, 同埋老C係有留意到佢既上堂情況,仲有我尋晚同佢傾計時問佢個組既同學仔,邊個係good boy 同good girl ,佢有話jacob 係good boy , 跟住話自己係good girl, hahaha, 仲有佢個組有一個叫georgwah佢都話係good boy~so我諗所以有九個三角形, 勁呀~~~~~

同你分享少少野呀, 話樹natalie 係tue返黎,佢話佢頭頭撞到呀,我問點解呀,話佢自己唔小心撞到jacbo 呀,我話你有無同jacbo say sorry ar ,佢話jacbo 都無同我say sorry, hahahaha, 我話你撞到人要同人say sorry 架wow,跟住佢話知道~哈~~

阿靚:

放心,阿囡睇黎好LIKE你個寶貝,尋日教教豬我同佢傾計時佢又再講你寶貝既野,勁攪笑囉,同埋放心.佢係都有話陳俊言係GOOD BOY 的,kakakakkakak

原帖由 basicjanny 於 09-11-24 15:20 發表
Jacob成日都將MISS TSANG同李老師掛係嘴邊架, 由此可見miss tsang同李老師都好鍚佢, 而且miss tsang都成日讚佢, 今次手冊已有9個三角形了.
今日jacob仲話miss tsang病左, 都唔知係唔係
...

HEBE媽,
手冊入面第一頭我地係釘住左一張有PASSWORD既紙,係FOR 入聯網的,但入面學JACBO 媽話,無野睇=,=, 另EVI PASSWORD 係FOR 入EVI 既GAME 用的~

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-25 03:04 發表
jacob ma,

仲有野想問下你呀 .... 之前你講係手冊未有 login 又有密碼甘既 , 想問下你咩 program 黎架 ??

我一路係手冊都無呢 d , 不過近日收到 evi.com 既 login 同 password .... 我未有時間去睇, 所以想問下你 ...

係真架,Miss TSANGE mon 病左無返呀,因本身我老公去左接natalie放學,諗住見埋家長,因之前見家長睇proflio個陣,natalie入左院去唔到,so 諗住去見返家長,點知ms tsang 請左假,so又要擇日重賽了ccccc

原帖由 basicjanny 於 09-11-24 15:20 發表
Jacob成日都將MISS TSANG同李老師掛係嘴邊架, 由此可見miss tsang同李老師都好鍚佢, 而且miss tsang都成日讚佢, 今次手冊已有9個三角形了.
今日jacob仲話miss tsang病左, 都唔知係唔係
...

呵呵, 一齊加油呀 jeff媽, 
阿囡尋日返黎又多左一個啦, 六個呀,每個week見佢地有進步好鬼開心架~~ 呵呵.我地要以jacob為目標先得, 九個三角形我黎啦~~~~hahahah

原帖由 jollyshandy 於 09-11-27 09:53 發表
Yeah ! 原來自上星期開始有兩個三角形啦.

jacob 今個月係咪壽星仔呀,因我地唔駛帶30份小食wow,因下年1月既生日會先係佢既月份(12&1月),所以我only比大d得意動物餅,太空糖糖同埋漢堡包糖糖帶返學校分享咋~~咁你個30份帶左乜呀..呵呵~
見到佢返學好開心我地都超開心呀..hee~~
我日日陪佢教豬豬時,佢飲完枝奶奶,我要佢同我係床床瞓住傾下計,講下學校既開心樹,我先比佢訓
又講下MISS TSANG ,又講下李老c,又話好鐘意佢地,又話MISS TSANG 錫佢面面,又話佢抱住李老c, 好攪笑,睇到佢咁LIKE返學,真係無CHOICE 錯學校比佢,hee

原帖由 basicjanny 於 09-11-27 12:53 發表
今日生日會呀, 老師要帶左30份小食回校, 你地帶咩呀?
jacob日日數住日子, 今天返學好開心.

natalie ma,

昨晚我問jacob, 之前係唔係有同natalie撞到呀? 他又答: 有呀. 問佢痛唔痛, 佢又話唔痛. 再問佢有無講sorry ...

hebe ma,

呵呵~等我今晚問下佢birthday party D野先~
我想問今日ballet 教左乜呀,次次都要麻煩你話我知後我先可以從佢樹套到學左乜...kakakak

GH 我本身想報架,但最後無,因我有朋友佢本身係GH出身,佢話小學好嚴架,d修女好好嚴,但D 小朋友個個都好乖既,但佢地好怕D老C囉,所以佢都唔比佢個女讀GH, 本身我想報cckg 見識下,但個時natalie 同妹妹輪住入左院,so miss 左,有少少失望架,如果可以寫信去就好,哈~~~其實你可以TRY 下協恩呀,我都好LIKE 呢間,HEE,但諗到都係最後直升唔到小學,我就無諗囉,因起碼TT 可以直升,有個保證,同埋我LIKE 佢真係全英語教,我好BUY 呢點HEE, so natalie 一d 都唔怕ENGLISH, 我好欣慰架,成日自動自覺同我講英文hee~~但我個囡最唔好係like發皮四,但only係對我同我老公,可能知我地好蝦啦~~呢方面我要努力同佢改善,CCCCC

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-27 15:37 發表
natalie ma,

今日 natalie 好開心呀, 仲係甘同我講開 birthday
party tim !!

睇見佢地日日都甘開心番學又甘 enjoy , 真係好安慰

係呢, 想 8 下 ..... 你有無報 gh 呀 ?? 我之前 miss 左而家想 ...

無錯呀~我地全部都係TT 既DIED HARD 粉絲黎架.呵呵, 年年都有D 唔同既人因為面試問題而攪出好多問題,我想信攪到邊間學校佢地D DIED HARD粉絲都會出黎”十卜”~~但公道自在人心,同埋阿令同蕭姐姐好有心既求証,還我校一個清白呀. 多謝哂..呵呵

願各位崇真既小朋友每日開開心心咁享受佢地校園既生活和點點滴滴,幼稚園既時間過得好快,真係要好好享受學校為我地提供既一切, 和為學校做多點事

TO:阿令,
我都成為你既DIE HARD粉絲啦..haha~~
加油呀.

原帖由 靚太太 於 09-11-30 18:53 發表
natalie ma, hebe ma, jacbo ma & jeff ma:

好開心呀!終於守得雲開見月明,還番學校公道!!

我今晚終於有覺好睡啦!

hi, huielaine,

你黎得我地tt 既討論區, 我地一定會話tt 最好的, 因我地既小朋友係度返學好開心之餘學校提供既資源很好,
其實首先你可以睇下你想比你小朋友d 乜, 兩間學校都好重英文水平, 都好多net teacher ,但你諗下你會比佢將來小學想升什麼學校(傳統or 國際),因為victoria條路都會升返國際小學,但TT 既程度就真係可以接到傳統小學同埋國際小學,因TT本身小學有國際班同主流班,OR 你會出去升傳統小學都無問題, 第二你要睇下學費囉.因Victoria 就要4xxx 一個月,TT 國際班扣埋學卷都係1200元 真係係邊樹搵~~哈,我買花讚花香(我親身感受過先敢講)~~BECAUSE I AM DIE HARD FANS ^^

原帖由 huielaine 於 09-12-2 10:45 發表
Hi all parents from TT,  I got the offers both from TT and victoria, and I'm so confused and cannot decide which offer to take, please mind to share some comments how would you rank these two schools  ...

HI Hebe媽媽,

唔好意思唷,我打少左隻字呀.正確係[email protected] 又要麻煩你啦,
好心急想睇下佢地d相呀.呵呵

阿囡呢幾日晚晚都要著條ballet 裙,跟住同我一齊夾三文治呀,hold 杯水轉圈,一隻腳,點點點,二隻腳呀點點點,好似係點茄汁,但佢唔教我by車車去接王子wow,可能佢唔記得點做..kakakak. 佢真係好開心

今日佢上中國dance呀, 本身我想幫佢轉返小劇院,因佢baba忽然又話想佢返呢個, 但好似轉唔到,so今日應該返中國dance,睇下佢返黎好唔好玩先,
佢尋日第一次上新既畫班, 佢quit 左英語唱遊班話想drawing. 佢尋晚返黎好開心~~ 睇黎佢like 畫班.hee.
明天thur 新上體操班,希 望佢都like 啦~~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-28 00:39 發表
jacob ma,
麻煩你收 email 啦 .... 有 food fair 個日 d 相架啦 !!

natalie ma,

唔 g 點解 send 左幾次都唔 ok ....
你睇睇 :
This Message was undeliverable due to the following reason:

Each of the follow ...

jacbo 媽,

好叻仔wow. jacob .呵呵.
我都報左2個week 既聖誔班呀, 你報左乜呀, 睇下會唔會同natalie 一樣. ~~cccc

原帖由 basicjanny 於 09-12-8 15:25 發表
加油呀!

JACOB己去到10個了, 老師咁快俾晒10個, 咁以後唔知點再進步呢?

我地聖誕節應該都無咩搞作, 你地報左聖誕活動班未呀? 我報左2ND WEEK.
...

hi, TILTILFU, 無錯呀
要生日個個月份既小朋友先有相架

原帖由 TILTILFU 於 09-12-16 12:55 發表
大家好!!想問問生日相係咪o個個月生日既小朋友先有家

阿靚, 我估係有表演呀,
因阿囡成日返黎係咁唱歌. 呵呵, 我直覺係囉.
同埋表演係夜晚架, 希望你黎到啦CCCCCC

原帖由 靚太太 於 09-12-16 00:54 發表
你仔仔表演呀!!表演乜野呀??
小朋友同你講定係老師寫手冊呀!
我仔仔乜都無講呀!
不過我諗佢都唔方有帶演喇!
係唔係夜晚表演呀??

...

HI, Jacob 媽,

christmas party個日我地兩公婆都會去架. 到時相認下先..呵呵,因我地都想睇阿囡表演,但唔知係咪個個都侑份呢. 因我問阿囡佢又話無表演wow. 但又成日返黎唱歌.同做動作wow

原帖由 basicjanny 於 09-12-15 23:40 發表
係呀, 不過要帶學生卡, 毛巾, 杯.

星期五晚的party你地去唔去呀? 我地會去, 想睇亞仔表演.
‹ 上一主題|下一主題