用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Deleted Post
go

Deleted Post   [複製鏈接]

大家好,阿仔也加入了長天的大家庭!以後可以多些交流。

阿仔的同學派去其他學校,佢哋買書要用成$3XXX,相比之下,長天的書單只要2,4XX,都平咗唔少。只否部份教材由老師預備,而不需要買太多書呢?

阿仔的同學入讀九龍城B1英中,在fb公佈其份量十足的暑假功課,不少人都擔心自己的命運如何。可能阿仔真的很幸運,長天竟然沒有要求S1學生做暑期作業,他真的開心到飛起!

從家長的角度,有少少功課總好過冇,所以我叫佢繼續做下英數練習。不過,我都替佢開心,可以真的放下假,打多D波,輕鬆吓。

香港地真的千奇百怪,有間在將軍澳的直資中學,早早在四月開始已經為註冊了的學生上Bridging course。真的要咁早就操定D學生?!亦有在官塘區的B2A學校,安排學生上2星期英文班,然後按各人在該段時間的表現,再加上AT試的英文卷成績,用作分班之用。但我卻慶幸長天的學生,可以多D時間享受暑假。

阿仔的小學與長天一樣是深水埗區,以往都有不少師兄入讀,所以前人的經驗以及小學老師的口碑,入讀長天是上上之選。亦有三年前派往長天的學生家長話,見到個仔一路成長,更重要係表現得有責任心,令父母非常感恩!

在長天的網頁見到校長跟學生的笑臉,到今年才入學的中一同學來說,校長退休是有點相逢恨晚。唯下寄望新任校長會繼住開來啦!

睇番長黃色通告,中一迎新便是在8月25日下午,家長同學生都要出席。到時見喇!

多謝BB0628的書包貼士。早兩個星期,阿仔都問我Outdoor的書包好唔好,因為好多中學生都用這個牌子,我就答佢Outdoor有好多花款/顏色,不過載重野就唔太好,不如等到暑期減價後,睇多D其他運動牌子的書包,才決定買那一種。

以前讀小學,六年才換了兩個書包,有護脊又輕身。不過,升上中學,佢覺得自己大個仔,要選個中學生用的書包,唯有同佢睇多,揀到合大家心水啦!

回復 BB0628 的帖子

BB0628,我都認為Outdoor唔適合做書包,但有陣時D細路,你越話唔好,佢來越想要,我估呢D算係小小反叛。

唯有同佢去D有多類型選擇的店舖,較大機會揾到合適的書包。以前,佢都用過Deuter的backpack,非常實用。

哈哈,俾阿仔偷睇到這個post,佢依然心思思想買Outdoor。不過,我自有方法令佢放棄呢個念頭。

BB0628 發表於 12-7-26 00:23
bigbabycity , 我都是帶仔仔一起去揀的, 不過佢就無特別要求 (而小學時他是用學校特定的書包), 總之他唯一 ...
今日我都乘機同阿仔睇吓D書包,在Sogo 4/F轉咗一個圈,發現選擇有好多,亦在"C"字頭睇咗一陣。佢居然睇啱一個,但係實在太巨型,適合露營多過返學,所以叫佢睇其他。點知一轉頭,我就見到Outdoor的counter,好在阿仔不時矇矇哋,竟然視而不見,我就立即帶佢轉彎行去另一度。雖然今日未有收獲,都發現唔少書包都做緊減價,所以這一兩個星期要行動了。

BB0628 發表於 12-8-1 21:20
Emily BB

小兒被編入了B班, 若我沒有看錯, 你兒子也應是編入了B班的.  真好! 之前雖然是同校, 但卻沒機會 ...
阿仔被編入D班,而他的小學同學仔都在A班及C班,不過佢只係失望咗一秒,然後就話開學時識番D新同學就得啦。

倒數至最後2天啦,好彩個超颱風仲未影響到香港,只不過都替台灣的居民及旅客擔心,希望唔會有重大災害。

昨日上長天的網頁,見到新學年的上課時間表及校曆表了。

上星期已經捉咗囝囝去剪頭髮,這個星期又安排佢每日都早D起身。但人算不如天算,這星期六迎新日要影相,點知佢額頭的青春荳爆發中,唯有買支對付暗瘡的洗面膏俾佢,但好了兩日又再爆過,佢又手多多擠壓D荳荳,所以肯定到時唔靚仔。

BB0628 發表於 12-8-25 20:30
我23號才從台灣回到香港, 剛好避過強颱風及停機的危險, 否則恐怕趕不回來上今天的中一迎新日了 :wah ...
BB0628,今年的颱風一個接一個。我們為了阿仔升中一而騰空暑假的時間,提早在六月到台灣玩,當時又係颱風過後,唯一的好處是落雨後氣溫下降了,不用那麼熱。:)

昨日的安排都算不錯,D同學仔有機會在校內四週查看,阿仔都話D學兄很友善,英文發音又準。至於新同學仔,相信到下星期的Bridging course,佢地會熟絡D。

訓導主任的確高明,阿仔都話番俾我知。都好,這樣D同學仔會更深印象,會小心D,交齊功課唔好百厭就得啦!

好高興見到D老師及校長,感覺到佢地好友善,對D仔概態度又好正面,咁我地都放心哂。而且佢地的效率好高,雖然在運動服上出了小問題,在短時間內已經補上SMS,不用家長到供應商那裏買。扺讚!

BB0628 發表於 12-8-26 13:43
對呀, 我也很認同你的說法, 學校的人與事以至各方面都做得很能讓家長放心與安心, 小學時的老師大部份黑口 ...
我們上一次到過台北,所以今次去了高雄及台南,行程非常輕鬆,都是吃吃喝喝。下一次再去,會考慮台中或者花蓮等地。
老人家愛錫孫子是必然的了。幸好還有小蟹能夠活下來,要好好照顧呀!很多年前,在上海居往的舅父第一次來香港探訪我們,在過關時,關員要求他打開行李箱,查看之下,關員發現一些不明物體,而我的舅父只會說上海話,只好用手勢搭夠。一會兒後,關員才明白那些不明物體是活生生的大閘蟹!舅父一心想送些地道的手信給我們,不過這些大閘蟹來到香港,已經變成半死了!!!

因為小兒被編入1D班,當校長到訪班房時,有家長立即追問1B班是否精英班,也有人問老師有沒有中一學生需要補習等。我本身不太擔心精英班的問題,最最緊要的還是有一個好的學習環境,加上老師的關顧,連同家人的支持,每一個中一新生都可以快快適應。當迎新活動完結後,我和阿仔步行往車站,他講自己的數學麻麻,所以入1D班係合理的。咁我就話用小班教數學,可以快D見到成效,而且老師唔會用成績分組,只係用學號:1-18為一組,19-36為另一組,不會有標籤的問題。

明天終於在課室上堂了,希望大家都愉快地學習,在中學階段不斷成長!

關於精英班,大部份的家長都經歷過,但係阿仔間小學沒有精英班,由小一開始係同班同學,一直到小六都會同班。

升中後,我才第一次體會到各家長對精英班的愛與恨。過往,都是從朋友口中得悉其子女,如何艱辛才搏到入精英班。

所以我本著平常心,只要阿仔順利接軌,適應中學生涯,我便滿足了。依家佢利用暑期最後一天,將一大堆嘉菲貓漫畫剪報,釘埋一齊作成漫畫書仔。希望佢臨瞓前,記得執好筆袋同記事簿,預備明早的英文班。

上咗2日English bridging course,好似好輕鬆咁。

阿仔話第一天,除了外籍老師,校長亦有現身,另外又有一名老師從旁觀察。到了今天,就只有外籍老師了。沒有功課,在堂上也沒有練習英詩朗誦,我估計老師預期學生在家自行練習。

最好笑就係阿仔放學時搭巴士,又係瞓著咗。好在仲識得落車。所以我一路都建議佢搭地鐵,不過佢就覺得麻煩,因為我地屋企同地鐵站之間要接駁一程巴士或小巴,依家上課2小時已經在巴士上瞓覺,遲D返全日咪一上車便大昏迷?!

五日真的話咁快就過咗。阿仔返呢講,體育堂暫時穿著小學的運動服,等稍後供應商才有衫賣。我聽完後感到晴天霹靂! 我在星期初才將所有小學校服送走,一件不留,現在那裏找小學運動衫俾佢?!

好彩到了晚上,找到他舊同學,可以借套運動衫俾佢,感謝天啊!

因為今日跟小學同學敘舊,所以順便問對方借運動衫一用。

至於運動鞋,我估一般的白色底再加一兩隻顏色的都會可以。上個月,我係太子(始創中心後面)的運動舖,見到純白色的Mizuno跑鞋,不過係made in China,應該冇日本版的跑鞋咁高質素,但作為返學用又要在校內長跑,希望可以吧。買鞋時,阿仔猛咁話純白色唔好睇,要選有顏色的鞋款,我就話今次買住純白色先,下次再買鞋再算。對鞋折完咗約$2XX。

由Dr Kong轉著Reebok係會覺得自己大個仔咗。

大家仲可以玩埋今日,明天就正式開學了。已經同阿仔講定,明早要提早起床,早D出門口,以免第一個返學的日子交通大亂。

祝大家有一個愉快的開始!

我向來都有預備零食給阿仔帶番學,所以過往六年都只給每個月$100零用錢,而佢又好少會用哂D錢,咁就可以每年年尾儲少少錢入銀行。依家上中學,自己返學放學,我估佢會心思思買下零食,所以暫時每星期日發放$50,即每日有$10,佢見比以前多咗一倍,已經好高興,話要儲埋D錢到聖誕節買一盒貴DD高達模型。

我諗每個人的零用錢有多少都不是問題,最緊要佢地學識點洗錢同埋點儲錢,要量入而出,仲要唔好胡亂用八達通,我見學校小食部有八達通,睇怕阿仔會不時用八達通買野食,所以我仍然會預備個零食盒俾佢,份量會比小學時少一些,等佢有得食之餘,又可以耐唔耐在小食部買野食。

原來新學年真係會有壓力,阿仔話昨晚瞓得唔好,又話有少少腸胃不適。但一見到有雪糕食,又即刻話無事!

我就揀咗English speaking同中文作文兩項,所以暫時不用返學校幫手住,唯有問多D阿仔,同埋趁這個星期六,瞭解多D師生關係。

今日好輕鬆咁,只有少量功課。第一天訂飯,阿仔立即話唔係咁好味,希望唔會餐餐都係唔好食啦。

至於個VIP計劃,有驚有喜,好彩有得打籃球,不過就入咗完全無揀過的中樂團。睇怕無得改,就當學D新野。

見到中文課的通告,阿仔都怕記住,話要入落Google calendar提醒自己甚麼日子要默書。

BB0628 發表於 12-9-5 09:05
我個仔都一樣都入左"中樂團" , 不過我們並沒有選擇過此項目, 阿仔私人學緊長笛多年, 對中樂沒有興趣, 我也 ...
根據小學老師的說法,入得長天就一定有足夠運動,單是長跑就可以鍛鍊體格了。就算F1入唔到籃球班,或者下一年有機會。我特登問阿仔,在午飯時候有冇人打波,佢話有,不過要用私家波,並非學校的。佢仲講笑話要放個籃球在Locker添!

moon2000 發表於 12-9-5 13:22
你們好,很久沒有上來跟大家聊天啦,其實開學已經有三天了,這幾天我都有接送小朋友,其實我都有觀察他們放 ...
真的多謝你的現場觀察。以前,阿仔小學時,我都一直有接送佢,依家升中了,都要放手,等佢自己坐車。雖然有D唔放心,但都忍住忍住,希望佢真正成長。

Crabtree 發表於 12-9-6 10:44
學校水運會快到了!(19/9 - 九龍公園)你地啲仔有無參加?
剛收到長天家長義工的email。我都好常去幫吓手,但係那天有工作要做,應該去唔到了。其他家長會去嗎?
‹ 上一主題|下一主題