用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

小朋友名字........................性別........................住係邊
Macro..............................男............................荃灣
Cicy................................F...........................深水埗
Natalie............................F.........................YauTong
Coby..............................F.....................yau tong
Bryan............................M..................Lai King
俊言...............................M...................Yau Tong
朗朗...............................M....................Tai Kok Tsui

K1國際班只有PM
原帖由 anthony010103 於 08-11-13 15:41 發表
Is IK class is a half day or full day mode? thx

今天收到注冊信啦.
原帖由 jacy 於 09-4-23 14:38 發表
YOu can drive your car after 4:50 pm because there are many school bus.

我個仔都係H班呀!

請加入班別.

小朋友名字.....班別..............性別....................住係邊
Macro.........................M....................Tsuen Wan
Cicy.............................F.................Sham Shui Po
Natalie......H..................F.......................Yau Tong
Coby...........................F.....................Yau tong
Bryan..........................M..................Lai King
俊言.............................M...................   Yau Tong
霖霖.............................F....................Tai Kok Tsui
Ian..............................M....................Lam Tin
Harminee........H...........F.....................Tsing Yi
Aster .....................F................. Lam Tin
Hei Hei .................M.............Hunghom
Jasmine ...............F..............Shatin
Astin ...................M................Mei Foo
Anson澤騫............M................Tsing Yi
cash .................. F ...........kwun tong
念童..........L.........F............Lamtin
Elliott (博博).....L..........M..........SheungShui
Jacob(朗朗)..............H..........M..........Tai kok tsui

hi, 我係jacob媽呀, 仔仔都係IK1H
今日第1日搭校巴, 本來12:10上車, 都遲左到12:30上車, 放學都係, 本來4:40到, 結果又遲到5:00至到, 好似係K1新生有D問題至遲, 希望快D改善了. 仔仔第1日搭校巴好開心呀!

我都只係報左星期一,二的興趣班, 等佢適應左先.
原帖由 chuchu_ 於 09-9-7 23:30 發表
靚太太& hebe媽媽呀,
你地校車今日遲左幾多呀, 我中午應該12.35到 , 但最後12.53先到我油塘, 唉, 我仲以為我地遲到, 因我地12.35到達樓下的,咁岩我又唔記得帶電話, 我老公仲問我要唔要飛的, 到放學時, 本身係17.20 ...

靚太太,

我係港灣豪庭上車架, 應該最早都係我, 之前話12:10上車,依架又話12:17上車, 但又係日日遲.
最激氣都係, 我星期2已打俾2個司機話星期3請假唔返學, 點知佢星期3中午打來問我係唔係唔返學? 跟住星期四返學, 佢又唔等我, 我都無遲到, 見到佢車來到, 我就同仔仔係大堂行出來, 佢見落晒小朋友又上左一個小朋友就關門開車走人, 當時我已行到車後面, 又追又叫都唔理, 如果個ee回頭一望一定會望到我地架. 跟住我就即刻打俾佢, 佢仲串我: 以為唔返天, 琴日中午我都有打俾你啦...  頂!真想大罵佢, 跟住佢就轉返入來接埋仔仔走. 我都無話俾星期四唔返, 而且星期二已打俾佢話星期三唔返, 佢星期三又打來問, 結果星期四又唔等我, 又日日遲到, 真係好嬲.

原帖由 靚太太 於 09-9-9 01:16 發表
chu chu ,basicjanny ,chickenwing2006

Hello!大家好!好開心搵到咁多同班同學仔家長呀!
chickenwing:你女女係唔係讀IK1(H)班呀?
我仔仔係讀IK1(H)班呀! nice to meet you!

basicjanny:你係唔係今日同仔仔係 ...

chuchu,
我仔同你個囡囡都係同一組呀, rainbow group !
原帖由 chuchu_ 於 09-9-9 14:56 發表
basicjanny , Nice to meet you ar,
JACBO 係邊個group架, 我個豬囡叫natalie 呀, 佢係rainbow group,我都希望校車快d正常返啦,原來你同靚太太係同一個站上車架,我係你地遲一個站,就係過左廣場之後個站上車

Hei Hei媽, h ...

hebe ma, (係呢度都係叫返你做hebe ma)

係唔係hebe掛住ee呀? 依架ee唔係度又開始依賴你地, 唔捨得你地呢?

反而jacob都ok, 日日都好開心上車, 下車.

不過問親佢老師教左d咩? 佢都話: 唔知呀! 擺明唔答我.
原帖由 chickenwing2006 於 09-9-10 15:05 發表
hihi

我囡 hebe 返咗幾日學都好開心,完全無話唔肯返. ..

但今日突然鬧情緒, 唔肯上校車呀
喊到 cc 下, 唔 g 攪咩  

hebe ma,

12號車. 不過1.5 ma話就算投訴都好難改善 , 為有自己跟緊d.

係唔係因為第1日你地都有跟車去學校, 依架無而唔開心呢?

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-11 14:21 發表
jacob ma,

真係好唔掂 wor
幾多號車呀 ???

多謝你讚仔仔呀!
不過我去上堂3-4時, 彩虹組只有2個男仔一起, 冇一個靚女同組上3-4, 所以識唔到d靚女呀.

我就只報左星期一, 二興趣班, 英語唱遊 & 中華小墨寶, 等佢適應左再加.
原帖由 靚太太 於 09-9-11 17:36 發表
我認得你個仔仔啦,你仔仔好醒目好高大仲好主動架嘛呀!
係度見到你真係開心喇,你個組有好多靚女同一張table, 真係開心啦!
係呢你有無幫小朋友報興趣班呢?唔知我小朋友會唔會同你小朋友join的一樣呢?我幫小朋友 ...

我記得你, 個時sunny組只有你囡囡一個, 好乖架. 有一日仲帶埋哥哥來陪佢天. 我坐係係隔離.
原帖由 JJAZ 於 09-9-11 17:52 發表
唉,我去上堂時,sunny group 只有jasmine 一個咋, 我上 3:00-4:00 呀 ! so, 我地未見過 ! 我囡係工人湊的!
另外,我無報課外活動呀,想佢適應耐d先! 可能下學期先報 !

好呀,大家多d互通消息!

...

hebe ma,

興趣班和dvd都收到了, 幾好呀! 遲d返興趣班要11:15上車呀.

義工, 我只係報左: 講普通話故事
你真係好有心, 報左咁多.

我架校巴$612, 希望慢慢會好d啦.
原帖由 chickenwing2006 於 09-9-12 01:27 發表
jacob ma,

你今日收到報興趣班回條無呀 ?
我今日收到啦 , 仲有個時 summer course 既 dvd 呀 , 原來 miss 都影左好多相呀 !  hebe 一路睇, 一路叫朗朗 tim 呀 !

義工你有無報 ?  我報左芭蕾舞 ...

hebe ma,

我覺得你地個班好過H班, 我地普通話書上都無佢地個樣.
原帖由 chickenwing2006 於 09-9-12 01:45 發表
Macro媽,
我囡今日都有講 "主任"  "校長" 呀, 係個本普通話書度 , 仲貼埋佢地個樣架 !

你搵番本書未呀 ??  我估都係其他同學唔小心放埋入書包呀 ..... 我囡 9 月出世, 今個月 9/30 birthday party 呀 !

我估佢一定 ...

哎呀! 一返學就來料.
JACOB尋日都開始有D流鼻水呀, 我地同一組, 真係同病相怜呀. 好在佢無燒, 又放左2日假.
你囡囡依架點呀? 好返D未呀?
原帖由 chuchu_ 於 09-9-12 09:34 發表
靚太太, 我個囡尋日落校車返到home, 就狂打乞痴, 跟住流nose 水啦, 唉, she get a running nose呀, 唉, 跟住尋晚拿拿聲同佢飛去法國睇, 尋晚仲發埋燒同埋咳. 唉. 今早now.我老公同佢再去睇, 我諗阿囡mon 都返唔到學, ...

當然唔介意啦.  難得有人讚下.
原帖由 靚太太 於 09-9-14 21:59 發表
衰鬼你講到我好瘀呀認錯人ops:" /> ops:" /> hehee...
希望basicjanny ma唔好介意啦,我真係好懵呀! 因為兩個仔仔個樣都好似又好醒目好難怪認錯架

係呢chuchu ma你知道最後課外活動返學上車時間未呀??我無蘇生電話你 ...

hebe ma,

我見你個video真係好過我地好多, 我地上左4堂, 最後一堂勞作先係普通話教, 前3堂都無上過普通話堂.
而且手冊又會寫派左咩通告, 我地只係蓋左印貼左張紙就算.
原帖由 chickenwing2006 於 09-9-15 20:29 發表
jacob ma,

唔好話, 我睇你 video 我地個
classroom 都比你地個個新 d 甘架 !

我都唔記得去.

但係之前我去聽普通話朗誦都有出sms通知, 點解今次無架?
原帖由 chickenwing2006 於 09-9-13 12:38 發表
Macro媽,

phonics 交左 $$ 唔記得去呀

你呢 ????

我 g 你仔講白主任係咩啦, 呢 2 日 hebe 都勁講呀   

hebe ma,

係呀, 同上車有個mama係nurse來架.
原帖由 chickenwing2006 於 09-9-16 01:01 發表
jacob ma,

其實可能好多家長都報左名唔去 .... 唔係都唔會先收 $ 20 訂啦 !

好彩 $ 20 咋 , 唔係真係 "氹" 心呀

課室我地個個可能係後加架, 裝修同佈置都唔多同其他甘既 .... 不過我估  ...

覺唔覺哩幾日校巴都幾準時.
原帖由 chickenwing2006 於 09-9-25 04:36 發表
其實個 2 張 free 飛係同一日, 分第 2 場 part 1 同 part 2 甘姐 !

你地有無打算去呀 ? 我寄比你地去啦 .... 唔水再買飛 , 慳番 $ 20 麻

我都未整天.

知唔知手冊上面貼左一張紙仔, 又有登入名稱, 登入密碼, 又有時間係: 30-9-2009 8:45-12:00
係咩來架? 我上左內聯網, 可以照此登入, 但又無咩特別野睇.
原帖由 曦Hei媽 於 09-9-30 10:05 發表
我有睇呀!我見only 話嗰日lantern day, 會有riddles比小朋友猜,但又無話要帶mooncake and lantern 喎!但阿仔話要帶喎!

沙鎚都好,其實都無所謂。不過,可能好多小朋友都係整呢樣!

...
‹ 上一主題|下一主題