用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔變大仔後,有冇後悔?
go

細仔變大仔後,有冇後悔?   [複製鏈接]

回覆:tszyaumama 的帖子

如果搏大抽獎,唔會repeat,除非跟唔上

回復 oscar1101 的帖子

其實抽獎, 跟大細b冇關, 不過如果跟得到, 咁早一年會好少少 ... 因為出年率年年高 ... 而龍b應該係高峰, 咁要中第一志願, 會越來越難

我嗰囡都係11月細b, 之前都問過pn老師, 老師答佢樣樣都跟到, 不用repeat, 依家升k1, 佢樣樣表現都好好, 講嘢表達能力, 自理能力都得到老師認同, 仲讚佢乖添; 不過, 佢大小肌肉就仲未追到班大仔, 所以 ... 除非之後老師叫repeat, 否則都唔會, 因為囡囡一定會唔開心

梅媽媽  好耐冇上呢版. 我仔好似你個女,但我仔心智未成熟, 唉!!我都煩緊RE唔REPEAT.  發表於 12-9-26 22:08

回復 feiji 的帖子

thanks for your opinions. 我會留意多啲囡囡的發展, 因為佢性格好強, 佢話咗唔做就一定唔做, 要說服佢都好用心力; 如果只是寫字差少少, 我未必要佢repeat, 因為佢依家讀voucher的kg, 到k2先要寫, 我就諗住等佢k1完全settle 之後, 叫佢上drawing 或 dancing course, 睇吓有冇幫助; 我囡囡都好細粒, 仲係全校最細粒, 如果佢唔講嘢, 會俾人問佢有冇2歲 ... 我有時又會諗, 依家叫差不多全班最細, 細粒都正常la, 但如果repeat, 就全班最大, 都仲係最細粒嗰幾個, 就好可憐 ... 因為阿囡complaint過老師話佢細細粒, 怕選錯會傷埋佢自專心

回復 feiji 的帖子

又係喎, 阿囡班中的大仔都成日坐唔定, 反而我嗰細囡仲跟到晒要求, 女仔都真係成熟啲嘅

回復 hobby 的帖子

梅媽媽,

好耐冇talk la, 仔仔讀書開心嗎??

阿囡好似真係好得, 早幾日同老師傾過, 老師都係係咁讚佢, 話佢自理能力一啲都唔差過班大仔, 表達能力高, 大肌肉都ok, 可以雙腳跳得好高?? 我之前仲以為佢話佢大肌發展普通添, haha, 佢完全跟到, 可能依間k1啲嘢淺, 話晒以前讀方方啲嘢都唔算簡單 ... 但我自己覺得, 執筆真係差啲, 仲未追到大仔, 不過 ... 佢其他方面發展ok, 佢又算成熟(女仔都係老積啲), 老師仲話佢會主動幫老師,同學 ... 如果咁樣repeat, 實hurt到佢, 所以打算下學期開始要佢畫多啲線, 寫多啲簡單中文字如一,十 ... 數目字等, 加上老公唔讚成repeat ... 或者只報1, 2 間k1, 希望老公都俾機會interview, 如果唔係跟唔到, 又冇書讀, 咁仲煩
‹ 上一主題|下一主題