用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖士提反女子中學交流區
樓主: leemk
go

聖士提反女子中學交流區   [複製鏈接]

王國會長

Candy925 發表於 14-8-27 15:48
一早知道呢兩日要返學都安排旅行?
可能好早安排, 我一定7月尾旅行係4月訂的, 不過安排8月尾去又真係....

王國會長

Candy925 發表於 14-8-29 12:28
Thank you!

佢要行到堅道尾都幾係嘢. 我尋日教佢如放學見巴士站少人, 即車走咗冇幾耐, 就唔好等, 行小路落薄扶林道巴士站 ...

落薄扶林道巴士站 ? 薄扶林道好遠喎

王國會長

sum-yan 發表於 14-8-27 23:42
其實13號巴士站旁有個綠色小巴站,56號去北角是行經堅道的,但不要搭56A。

...
想問下柏道花園個入口幾時會開? 早上返學? Lunch time? 下午放學?

王國會長

snoopy008 發表於 14-8-30 12:32
回覆 Candy925 的帖子

13號巴士有時間表,都幾準時,可以 check 下就唔就到時間。否則,去般含道搭小巴, ...
我上次中午交完自行張表, 都係睇13號個時間表見差唔多開車就去等, 大約總站開出時間加2分鐘就到.

Candy925    發表於 14-9-1 10:11

王國會長

sum-yan 發表於 14-8-30 11:59
學校後花園閘門在返學時間是開的,所以學姐搭8/22號小巴在栢道/聖士提反里路口的巴士站落車,然後經學校 ...
, 咁就方便, 我囡早上返學都係在栢道SSGC巴士站落車.

王國會長

Candy925 發表於 14-8-30 00:51
Yes! That's exactly what I mean! Thanks!

申請左學生8逹通未? 可上網申請了

http://www.mtr.com.hk/ch/customer/tickets/student_travel_scheme.html

Candy925  a link :)  發表於 14-9-2 09:00
Candy925  Oh, really?! Do you have a lin   發表於 14-9-2 09:00

王國會長

Candy925 發表於 14-8-30 00:51
Yes! That's exactly what I mean! Thanks!

http://www.mtr.com.hk/ch/customer/tickets/student_travel_scheme.html

11底月可在學校取

Candy925  Thanks a lot!  發表於 14-9-2 17:39

王國會長

Candy925 發表於 14-9-3 08:21
聽講尋日食飯好亂, 唔夠飯盒, 有d同學去搵老師, d同學要去其他班搵飯盒.

原來要自己帶餐具, 好彩尋日臨出 ...

我囡話個飯盒好難食
我都係早一晚叫定阿囡帶餐具, 升左中想放手都唔得

Candy925    發表於 14-9-3 14:06

王國會長

ivyivy 發表於 14-9-3 15:25
我囡舊年已說啲飯盒超難食,啲同學訂了一個月已無訂,寧願去tuck shop食公仔面或三文治。我個囡就工人送飯 ...
有工人送飯咁好
做唔做包伙食?

王國會長

Candy925 發表於 14-9-3 08:19
亞女話老師喺orientation day話A-D每個group都要min.揀一個參加, 我諗佢可能聽錯. 叫咗佢返去問, 如果唔係 ...
應不用, 我囡話A 冇得揀, B學術唔揀, 只係揀CD 各一. 另報左中樂和合唱,

王國會長

另想問係咪一定要跟通告學一種樂器? 識鋼琴得唔得?

王國會長

Candy925 發表於 14-9-4 21:33
我都剛簽咗,亞女話唔參加都得,但都要簽通告,佢在通告上寫了不參加。其實亞女本身有跟開老師學小提琴,註 ...

小提琴已在名單內, 但鋼琴不在名單內, 唔知當唔當係樂器?

王國會長

中樂仲係冇影

王國會長

Kakamother 發表於 14-9-19 00:33
我女中,英,數都是x組。中文x組的老师好離譜,常常失經無神叫做十几頁中文,是未教自己自修,自己做!到现 ...
唔通想教快一年

王國會長

引用:今天不用返學+ +

原帖由 sum-yan 於 14-09-29 發表
今天不用返學
按情況明天隨時也停課

王國會長

sum-yan 發表於 14-10-2 20:41
唉,又停課,幾時才可回復正常生活秩序?好擔心中六DSE和小六的升中試。
希望周一可復課, 阿囡今日回校取回locker d書本溫

王國會長

大家有聽明年UK 遊學團個簡介, 係咪二千幾英磅唔包機票?

Candy925  有 talk 咩? 唔知喎!  發表於 14-11-27 17:27

王國會長

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

Candy, 早前有通告話 24/11 有個家長簡介會的, 但我冇時間去

王國會長

CC老豆 發表於 14-11-29 22:55
是的,£2,320包食宿學費參觀費,另加來回機票約HK$10,000。
即全部差不多四萬大元

王國會長

Kakamother 發表於 14-12-8 23:07
最近二,三個星期,每星期都有六到七个test,是不是A-E班都咁多test?大家覺不覺今年中一功课好多,又好多小 ...
我囡都幾多test, 但佢話有D test 內容之前已講明係要self study 的.
而功課量冇得比較唔知係咪叫好多.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊