用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長
go

創價 2008-K1 家長 [複製鏈接]

網名               小朋友名               車號          小組名

上午班
第一組
1. angelmeiyee---傲盈(12月囡)---no. 6 ------未知
2. conniechu------沛悅(1月囡)----no. 6(土瓜灣)-未知

第二組  
1. 天藍------------昊藍(Vanness囝)....青衣
2.jk923-----------穎然(Cheryl 女)....no.1(麗城)----未知

第三組
1.
2.

第四組
1.bb-mameme----囝囝
2. Anitaho---------文慧(囡囡)------旺角西

2.

下午班

第一組
1.fatty418--------柏霖(Jordan囝囝)---紅磡
2.natalielin--------黎洛遙(kylie囡囡)
3.jasonmami-----展華(Jovi囝囝)

第二組
1.chickee --------俊豪(囝囝)------將軍澳
2.

第三組
1.muichujamie---泳喬 (Jamie囡囡)
2.chy1015 ------巧研 (Charlotte囡囡)

原帖由 moonwongwm 於 08-8-26 17:32 發表
sorry 沛豐係am幼兒第2組

我個女女都係蘋果組o家,叫穎然,今日扎左2條辮,莊老師講故事時我坐係椅度拍Vedio,唔知你知唔知我係邊個呢?

網名               小朋友名               車號          小組名

上午班

第一組
1.angelmeiyee---傲盈(12月囡)---no. 6 -----蕃茄組
2.conniechu------沛悅(1月囡)---no. 6(土瓜灣)-未知
3.maggiechu-----       (30/7)---家長

第二組  
1. 天藍--------昊藍(Vanness囝)....青衣--蘋果
2. jk923------穎然(Cheryl 女)....no.1(麗城)--蘋果
3.yau2012-----靖悠, (20Dec 05)--no.3車
4.moonwongwn-沛豐------(           )------蘋果

第三組
1.sharon2005.....梓楓Jethro(1月囝)....no.7
2.mt123.............俊樑(囝囝)...............no.6...蜜蜂組

第四組
1.bb-mameme----囝囝
2. Anitaho---------文慧(囡囡)------旺角西
3. Tse---------汶靜------荃灣 no.2

下午班

第一組
1.fatty418---柏霖(Jordan囝囝)---no.6---粟米組
2.natalielin---洛遙(kylie囡囡dec04)--no.3--紅蘿蔔組
3.jasonmami-----展華(Jovi囝囝)---no.3---蕃茄組

第二組
1.chickee --------俊豪(囝囝)------將軍澳
2. star1402 ------ ToTo (Feb, 囝囝) ----Ma On Shan

第三組
1.muichujamie---泳喬 (Jamie囡囡)
2.chy1015 ------巧研 (Charlotte囡囡)

原帖由 zzzlam 於 08-8-28 14:44 發表
真係心up~~今日送佢上車,佢喊到好似生離死別咁呀,但其他小朋友又好乖咁坐定定,佢想奪門而出呀,陰工~
唔知有冇喊到嘔tim呀,成粒鐘車呀

放心啦!小朋友好快適應的。

今日穎穎搭校車好乖呀,上車完全無猶豫,我都擔心佢之後會點,返到學校又會點?落車時姨姨話佢好乖,無喊過。 真係鬆晒。佢重有話今日係學校做咩黎,希望佢黎緊幾日都係咁就好啦。

原帖由 carmenwong0208 於 08-8-29 13:30 發表
我個女今日喊住上校車, 我同左佢講放學我就喺到等你, 佢一見到架校車就攬住我喊......今朝起身又名我講我唔返學呀!!!!!!唔返學呀!!!但佢今日著校服時好開心咖, 有咩好方法呢? ...

繼續佢有佢講,你有你做,佢話咩唔返學呀,當聽唔到,你就繼續講一d學校的情況,如學校有茶點,有得玩.....真係開心啦。過多幾日佢見你無乜反應就唔會再講。

原帖由 天藍 於 08-8-28 23:40 發表
jk923,

穎然真叻女! 無哭過, Good!!!
昊藍今日放學有同我講話係學校有同穎然
同陳俊希一齊玩, 仔仔又識咗個新朋友, 好
開心。

我尋日有問佢有無同昊藍同沛豐玩,佢話無,但又話有同男仔玩,可能佢未認得你地兩個。
今日放學我問佢有無出大堂玩呀?佢話今日去晒太陽,咁我問佢係咪出門口外,佢話唔係,要上一層,咁即係佢地上左天台,佢話係上面做體操、深呼吸,玩鱷魚搖搖板,重有圓形餅做茶點。

原帖由 天藍 於 08-8-29 10:04 發表
carmenwong0208,

我仔第一日返學都好唔合作, 入到校門扭計,
到放學返到屋企, 我有同仔仔輔導, 開咗創
幼個網頁比仔仔睇番學校個環境同老師, 校
長d樣比佢睇, 同再同仔仔講你大個仔要自己
返學, 媽咪同姐姐係車站等 ...

係呀,我個女又係成日叫我開學校個網業比佢睇o家(由註冊後開始),我諗對佢有幫助,因為返到學校好多地方都似曾相識。

原帖由 fatty418 於 08-8-29 17:58 發表
我囝囝話今日上左三樓玩,但問佢玩咩佢又話唔知,不過佢有話老師俾加拿餅佢地食(佢講左加拿大餅)
對於我呢個為食囝囝來說,食野就最清楚,所以老師放學派既小禮物(零食),佢就最LIKE,唔知係咪因為咁佢好鍾意呢間學校呢:f ...

你仔仔識講加拿餅,我個女淨係話我知圓形餅,睇你地講我先知今日飲奶。

原帖由 muichujamie 於 08-8-30 01:45 發表
原來創價有兩個forums...我之前日日去左第二邊,完全無新messages, 等我以為點解大家靜晒!!原來大家o係呢邊,我而家飄返黎喇!!見到你地有好多分享,大家小朋友&家長努力呀!等我又講下個女D野先!
呢4日,我個女都好鐘意返 ...

係啦,而家要咁轉黎轉去好麻煩,係賬號又click唔到入黎要慢慢揀返入黎

天藍:
我都未收到老師電話,不過咁都好,證明我地小朋友係學校無大問題。我都好想知穎穎係學校點,但我相信老師會handle到,唯有忍耐下。
我尋日問穎穎點解唔洗返學?佢唔係答我因為星期六,佢答我今日係哥哥同姐姐返,可能老師話佢地知星期一係低、高班開學佢地唔洗返。

原帖由 天藍 於 08-9-1 11:57 發表
Chickee,

你會唔會比仔仔試多一兩日坐校車睇下情況
有無改善, 先決定會唔會自己送返學, 因我怕
如仔仔一扭你就遷就佢唔使坐校車, 我怕日後
仔仔會覺得一扭計(哭)屋企人就會就佢, 日後
如仔仔遇到佢唔想做既野又係咁 ...

比我我都會堅決要佢上車,因為小朋友好聰明,試過呢個方法行得通佢就識應用係第2度。

原帖由 star1402 於 08-9-2 10:32 發表
Dear all,
I thought there is a parent meeting in a Sat in Sept, but forgot which date, anyone knows?  Many thanks.

係10月4日呀。

原帖由 zzzlam 於 08-9-2 10:20 發表
唔知放完3日假,今日會唔會又唔慣,又喊過呢
今個星期六我會帶chunchun去beach玩呀,佢勁like,星期日就去ocean park
你地平時帶小朋友去邊玩多呀?

今朝我女返學都無特別野,其實我都鐘意戶外活動,但老公好怕熱,夏天去室內多。海洋公園我上星期六晚去過,第一次入夜場玩! 天氣唔太熱時差唔多每個月入迪迪尼玩!我呢排會隔幾日就落去游/玩水。

原帖由 fatty418 於 08-9-2 12:32 發表
柏霖今朝起身都話要返學,可能佢之前係返開上晝班
仲問我點解尋日唔洗返學,佢好like呢間學校

迪士尼我自己都好鍾意去玩, 不過都幾貴下, 上次側側膊無俾阿囝份錢, 我諗買年票會平d, 可以考慮下

...

我就係買左最平果隻年票先入去咁多次,穎穎都未有年票,都係側側膊,因為我地之前買落10月先到期,咁諗住到時我地續証先買佢果份。

原帖由 Chickee 於 08-9-2 17:45 發表
天藍&各位:

今日我都有俾俊豪坐校車, 佢一上車就喊, 我媽係學校等佢, 車門一開就聽到我仔把聲, 大喊要返屋企。唔知佢係唔係喊足全程呢? 唉, 好心痛。 ...

做媽咪知道小朋友喊實左心痛,我覺得要堅持,如果唔係之後情緒重難搞,可能你帶佢,佢連學校都唔肯入。呢d例子我以前返工時見好多。你試下同佢講多少少正面的說話,例如:媽咪知道你一定做得到,我對你好有信心。媽咪明白你會好掛住我所以會喊,我都會掛住你,老師都會好掛住你,但我地唔會喊,你喊老師同媽咪都會覺得唔開心,但你開心就大家都開心。

我個女未洗返學之前佢10點3先刷牙(等哥哥刷完先到佢,朝早就7點20,因為哥哥起左身用完洗手間先到佢,因為我一個湊兩個,所以佢都要咁早起身)。由返適應班開始就要佢9點半刷牙,跟住就上床訓,咁10點前佢一定會訓著,每朝7點要起身,頭兩日聽到鬧鐘就自動起身,到今朝就懶床,又話要訓多陣,又話要抱先得。 最麻煩就係食野好鬼慢,最side時間令我最勞氣! 呢幾日返黎都有訓晏覺,但比以前訓少左,以前訓成3個鐘,呢幾日訓個幾鐘就醒。

原帖由 moonwongwm 於 08-9-3 14:21 發表
hello,大家好.我都想分享一下.我係沛豐媽咪,今日終於收到老師電話,老師話亞仔昨天&今天一見外籍老師就喊

我今日都收到莊老師電話啦 佢話穎穎適應得好快,講野重好o力 ,識得每日返到學校掛書包換好鞋去廁所洗好手話佢知。我話係呀,如果哥哥同佢鬥咀哥哥唔夠佢講,所以我係唔介意老師係佢太多野講時多多提醒佢。

原帖由 天藍 於 08-9-3 16:30 發表
jk923,

唔知你今幾點收到老師電話???
到今日我都未收到老師電話,
聽到你收到電話我好心急, 真
係好想知仔仔係學校既情況,
唯有再等下。
穎然真係好叻女, 適應力咁強,
多嘴好過唔出聲, 起碼知佢諗
乜, 真係好啦!:goo ...

我今日1點幾收到電話的。

沛豐媽:
原來沛豐怕外藉人?好彩Ms.Hana深色頭髮,我諗沛豐好快會適應到的。
穎穎今日有同我講,佢好鐘意Ms.Hana,我估唔到佢咁快識講Ms. Hana個名,佢重話今日唱左TwinkleTwinkle little star。佢又話今日有畫圖畫,話d顏色係1樽樽,我問佢係咪同筆點顏色黎畫佢話係,有時都比佢搞到一頭霧水。呢幾日成日都唱morning song, goodbye song。不如你地試下問佢有無畫畫?

原帖由 天藍 於 08-9-3 22:15 發表
jk923,

我今日下午5點半左右都收到"莊老師"電話啦!
老師同我講話"昊藍"適應學校生活都好快, 係
學校唱歌、早操等等都跟到, 話仔仔有樣野好
得意就係食茶點時間成日問坐係前後左右既同
學仔叫乜名? 自我介紹"我係蘋 ...

其實心急呢樣野真係唔係一朝一夕咁快改到,我想問下昊藍幾歲先開始講到完整句子?如果講野較遲好多時都會出呢d情況。但會慢慢有改善的,唔洗擔心。
‹ 上一主題|下一主題