用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越來越氣餒……
樓主: bcbcmama
go

越來越氣餒……   [複製鏈接]

其實最慘係d小朋友,有時諗起都幾心酸,咁細個應該係開開心心嘅年紀,我都係暫時一間offer都無,本來對仔仔充滿信心的我,經過幾間失敗的經歷,有d連2nd Int 都無,心情跌至谷底,仔仔性格乘巧,外形討好,係九龍塘一間唔錯嘅幼稚園次次考第一,我都唔明失敗原因,但事實如此,我開始探討係唔係佢係入面有d我唔知嘅行為或者表現呢,從我多角度發問後,終於聽到d我無諗過會發生係佢身上的事,佢話有時面試時會心痛(我諗係壓力,唔係真係心痛),我即刻問佢點解,佢話驚學校唔收佢,我聽到即刻呆左,好彩忍得住無喊,佢平時活潑開朗,我地自問(係自問,受者可能唔係咁認為)無比壓力佢,但事實上原來佢係咁大壓力,我即刻同佢講你唔會無書讀架,其實已經有一間學校收左你,面試係一種經驗,我想你感受吓面試係點樣嘅,佢即刻好開心咁問我邊間收左佢,我唯有話佢知係灣仔架,而家唔講得住 因為間學校仲收緊人所以唔可以周圍同人講。各位家長要知道就算最後無offer,都唔關小朋友事,係現今社會及教育制度問題。我已決定搬屋抽獎,餘下的佢想Int 就Int, 唔去就算,大家都沒有壓力,或者到時揀一兩間扣門,請大家關心小朋友多些,不要只求追逐名校,在香港你的小朋友一定會有書讀,

Jess.ng    發表於 14-10-14 13:30
licpd    發表於 14-10-14 09:00

多謝各位鼓勵,大家一齊努力,其實我問仔仔仲去唔去Int, 佢都話去,作為家長的我唯有作最壞的打算,最好的安排. 唔好以為小朋友咩都唔識唔會有壓力,其實佢地咩都知,平時嘻嘻哈哈一d都睇唔出。
‹ 上一主題|下一主題