用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

樓主控制自己情緖,想通你同佢的關係,以鼓勵,唔鬧的方法自己教佢。佢而家小四,父母係佢心目中仲有好大份量,外判証實無效,你自己出馬,係最後一綫生機。

中文唔得,真係好大件事,趁有個暑假,bite the bullet,頂咗佢。

回覆 phyllislau 的帖子

比心機,亞媽用心教,一個暑假可以追番好多。趁未放假,你要開始準備教材,同佢睇乜嘢書,做乜嘢練習。

回覆 phyllislau 的帖子

個安排有d沉悶,睇小朋友性格,佢未必肯跟住做。你唔使急,慢慢度吓,睇佢性情,點樣會兼顧到佢的興趣和學習。

回覆 MASAYA 的帖子

係ga,要仔女做B1學生,亞媽都應該要求做B1媽。

回覆 MASAYA 的帖子

簡體字都一樣咁教,其實簡體和繁體係好易通。

實在亦唔係個個爸爸適合教小朋友,有d躁狂,教兩下就發脾氣;有d要求低,覺得咁上下就得,呢d嘢遲早自然會識。所以唔係個個亞媽放心比老公負責。

回覆 little_yolky 的帖子

你C6好搞笑,中和吓你果套。

男人有時係咁。我女果級有個女仔,文静乖巧成績好,但佢亞媽好嚴,會因為測考唔好而打佢,仲要係重手的。我問朋友點解佢亞爸唔出聲,朋友話佢亞爸初初都覺得唔好,但見效果好好,個女真係越打越出色,所以唔出聲...

回覆 little_yolky 的帖子

真係癲,有時問朋友,點解咁乖都打?朋友話可能唔打唔係咁乖!
大佬,打到幾多歳? 唔驚佢長大怕事軟弱? 唔驚佢記恨?
‹ 上一主題|下一主題