用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs SA ??
go

SC vs SA ?? [複製鏈接]

今年九月SC收咗小朋友讀K1. 但係現在就在Salvation Army 讀緊N1. 唔知是否轉好啦??
1)SC要坐1 Hr shool bus.; SA就在屋企左右.
2)SC- half day; SA - full day now.
3)SA教自理好些,have montessarian... but no english class now.  
4)SC冇學卷;SA有學卷.

可否有經驗的過來人幫幫忙呢........
SC or SA...
   0    0    0    0

SC or 救世軍?? 點樣choose??
請大家幫忙呵!!

Thanks for your response.
St Catherine同Salvation Army又真係好唔同的學校,走的路線不同,真係好煩死人啦!!!
Dear Fredmama,
我見SA教出來的小朋友又好像聰話些;見SC的好像多走來走去,坐不定.(只是個人的observation)...  但我又好喜歡SC的phonic, 好似話好好的.

真係好多謝各位媽咪比我的意見,十分感激!
SC有net teacher 每日如果俾30mins, 但一班30人, 又唔知每位小朋友可以講到幾多句英文呢? 我成日自己反反覆覆問自己........
如果返半日學,唔知是否下午要安排學興趣比小朋友ga.....?
如果說到school fee,就around $1,200同$5,000(school bus included)的分別law....

Dear fredmama,
我覺得你同我的境況好相似呵!I'm also cannot afford the kid for 12 years education.  Since the interesting class,保習are also need afterwards.  
但係想問下,如果3年幼稚園去SC(即誇區),但P1返番屋企neaby的官/津, 是否會好”sign" 呢?

真係好多謝大家回應我的”苦惱問題”,十分感謝!!!
對我這個新手媽媽及對於HK education已經outdated,給予莫大的提醒及建議.
:) :)  
‹ 上一主題|下一主題