用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 ...
樓主: cecilau
go

保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 [複製鏈接]

Re: 保良局慧硏雅集幼兒園&幼稚園

呢排小朋友有冇係屋企跳舞? 我個女就成日表演,仲要教我地跳,成日扮老師

雪玲的一班的係扮表演馬術,打底要長袖白裇衫同貼身長褲~
我昨天行了一輪,灣仔街巿同太古城中心,咁多檔/間,得兩~三間賣貴的才找到白裇衫… 今天我還會向二手的和校服店進發,希望搵到抵著。

你地買齊小朋友畢業禮表演的衫仔未?

白恤衫冇去中環啦, 唔就腳。不過我妹係中環返工, 叫佢幫我睇下h&m──係冇的! 結果係太古間 "雞鴨仔" 買了,折後一百幾十蚊(竟然咁快失左憶),不過件衫唔錯往後都著得返,襯冷毛褸仔ok,如果阿女唔著,畀人(尤其男仔) 都ok。不過若論白恤衫,其實最靚都係"熊仔",而家有vip pre-sale, 但7折左都要成~300蚊一件,萬一之後阿女唔肯再著,就肉赤C 啦~~

如可以買平時校服的恤衫亦抵,不過聽老師轉述其他家長說,太細粒的沒有合身尺碼… 行過萬利和東匯,都沒有合適的~天氣又咁熱~ 我都不願周圍行哩!

已經換牙? ...時間過得真快!

不過仲記得自己細個時換牙時係5 歲, 唔知阿女又會幾時換第一隻牙?

原文章由 leungchai 於 07-6-30 01:33 發表
alienova,

What?  You could still remember the time when your teeth replaced?  I really could not imagine la...  but guess what, my hubby got nearly all his "baby teeth" kept, and he showed to  ...

嘩~
雖然知有人有keep baby teeth 習慣, 不過我都係有d

我對於小時候事情的記憶很好,有時跟朋友傾開,都發現自己係呢方面較強!
不過入中學後很快變得很差~ 生完d short term memory 仲差到得人驚!

轉左新版,d自己留言無晒要重搵過,都幾煩~
不過版頁數由36~7版變成19版,而且有得bookmark,都幾好!

天氣好熱~ 我好想同阿女去沙灘游水,但佢怕曬唔多願去~ 有d 掃興

你地週未有冇特別安排節目?

畢業禮有去la! 雖然唔係阿女畢業,但佢都花左好左心桚去排,既然對佢咁重要,當然要去la !!
今年比去年流暢~嗯 吸收去年經驗!   
阿女個班表演馬術,件衫仔幾靚 :p ~ 個頭噴左好多金粉,返屋企要洗2~3 次水先清!

wow~ ceci 有留意玲玲, 等我話俾玲玲知先

我都覺得小朋友輪流企前排跳係幾好!!對爸爸媽媽來說當然好,見到小朋友,也等小朋友可站在不同位置,個個都重要!   

呢幾都係好夜先返屋企, 起碼11:00pm 過外... 大概要挨到8月頭

不過雪呢兩日冇返學,佢之前斷續地咳左個幾星期都唔清,又起啖聲又作喘,跟手身邊又多人 爸爸, 姑姐都大發作 (touch wood!),班上又有同學仔唔舒服,索性讓佢在家抖,放下 "暑假" 。
不過佢都放假放得好開心,今朝起身時同我講要返學,轉頭又話 "不如唔返學係屋企休息丫...."  真係激水

[ 本文章最後由 alienova 於 07-7-18 20:15 編輯 ]

頭先係自由報料版,見有人問科學館,跟著有人話不如申請家庭全年通行証,咁我又搭下咀啦… 剛剛才諗到,可以係度介紹下,因為真係幾抵的,暑假搵活動最好:

話說上兩個月,mega  box  的b&q 剛剛開張,那天我帶住阿女又恰巧得閒+好心情,出街搵節目!本來諗緊去唔去mega box,定睇戲,定去太空好時候...  係地鐵見到恐龍骨展,於是失驚無神去左科學館!
恐龍骨展都成$3x~4x @位,(唔記得清楚),但現場好奇怪有好多人填fform,問安排秩序的姨姨說,原有全年家庭證做promote!$200@4位,全年可在7間康民署的展覽館用,計埋,每人都不過$50@位!!家庭會員可以是父母夫妻兄弟姐妹,好似連表姐妹關係都得。我去的時候係得我一個大人,但可以幫屋企其他人埋申請!只要問申請人的id  card no.  就得!
每次行科學館我都係行唔晒全館,有呢張證,一年攤幾10次開去次!另外,東區阿公岩有個海防博物館,大家都可能去過 ~ 我覺得那處影相好靚,申請可以成日去

原文章由 babycancan 於 07-7-26 14:04 發表
終於搵反來度,轉左新版後都未得閒過,我而家身在大陸,要2 星期後先反,我地c組梁老師走了,bb有d掛住他添.

我都快忙C,因為動漫展到了…我昨晚還在公司通頂 (不過竟仲有時間上BK)

C組梁老師,係短頭髮定長頭髮梁老師?
B組 何老師也是返埋7月就走啦…

呻下先:公司參加動漫節, 剛剛衝完~連日來企到快跛啦… 仲要晚晚23:30 先開始清場,起碼 00:30先可以食餐正常D... 好在囡囡有爺爺麻麻看往 (或者,鍚燶左)…
anyway, 終於忙完,呢個星期五的學校生日會可安心出席 (yeah~ 玲玲今個月生日!)   
八卦說,剛剛的星期一,我在動漫節中看到miss ho!身邊有位貌若 "年青版余文樂" 朋友仔一齊行街街   。不過個場又嘈又多人,也沒有好好的談玲玲平時的調皮行為 ~

原來長髮梁老師也要離職…她也是去年玲玲的班主任哩~  我很想寫張感謝咭給她們哩… (因為平時都太懶,連聖誕咭都冇寫過)

小朋友下週有得玩水,雪玲的一歲買的一件泳衣,今年的終於不合身啦,要幫她買件新的 ,星期五帶回學校!

原文章由 cecilau 於 07-7-28 22:37 發表
你地個班係唔係用英文書做shared reading的, 即係有得簽名的?
我地個班, 呢一年都只係讀中文的. 不過我個仔都識得讀哂d 英文書呀.

CECI,
你囝囝的英文進度一定冇問題

不過,咩唔係所有K1所有小朋友SHARE READING 都是中、英文書輪流用的嗎? 到用英文書時,應該係用課本的哩~
不過近一兩個月,就有本書好似未教過晒 就用來做SHARE READING BOOK~ 感到有點奇怪的 …
咩都好~ 但玲玲對SHARE READING 提不起興趣,每次問她都不多理睬 ~ 這才叫我感 '頭癢' (還未頭痛  )

:)
hi all
新學年~ 繼續這板還是開新板 ?

wow~ 星期六(昨天)見到babycan~ 你果然中秋前係hk!!!
咩事你而家成日係大陸返工?? ~~其實我都係而家入來看才知你好咁耐唔係香港~~ 努力!!!

ceci 同 babycan的小朋友同一組~ 不過我個女今年係c組, 冇得同你地的同一班lur…

星期二係中秋節, 你地有冇食月餅呢~~~  我一口食左阿女星期五係學校整的月餅!…好…甜 ………
不過係咪我開始跟唔上時代…月餅月有咁易整的嗎??? ops:" />

係呀~ 有時請阿女請左一日病假後,都覺得好似要追返之前一天的東西~ 真係開始唔可以隨便請假~
早排我朋友10.1結婚請飲,我帶埋阿女去 ,翌日很累,本打算請假…但結果都寧願佢遲返,都唔想佢miss 一整天;昨天也是,阿女要去健康院檢查,做完都還是要她返學~

btw, 我近來經常在facebook 流連~~~ 有冇人有a/c??

ceci,
可憐的聰聰~ 請三天假一定是大件事!唉~ 小朋友唔舒服,最煩都係大人~~這幾天你很煩惱吧? 今早我聽到阿女開始起咳,心裡立即起wraning…   

動植物公園其實都可以自己平日去的~ 不過跟朋同學仔老師又是有另一趣味 ,平時玲玲唔肯起床,但今日聽到鬧鐘響自動爬起身,第一件事就係問返學,完全不一 =.=  

不如找天,我們幾個媽媽約埋帶小朋友去玩 (可以去動植物公園或者科學館),同聰聰補返數丫~~

萬聖節都過了~ 大家近來如何?
‹ 上一主題|下一主題