用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 ...
go

保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 [複製鏈接]

Re: 保良局慧硏雅集幼兒園&幼稚園

HELLO ALL!

我而家先見到呢個post,不過我真係少左上bk,或開著BOSWER周圍做野……

雪玲9月係B班,要跟永清小朋友分班,不過小朋友好快又有新朋友仔, 無所謂啦~ 玲玲都似乎幾鐘意朱老師,佢唔係玲玲班主任,但係屋企除了會提何老師外,仲會講朱老師,仲成日扮佢叫小朋友要排隊 ~ 好攪笑  

我係16/9 11:00am開始的section 聽講坐  

candy,
你囝囝何止一個勁敵,我諗仲有好多~ 不過玲玲始終係你囝囝隔籬班,冇咁長時間望著朱老師~

ceci,
ai, 我個女返學時間就唔好提啦   不過新一年係k1,我覺得真係要有加重d 規舉,努力趕上中 (不過仲未成功…)

雪玲都有件新園服,今年係s 碼,不過佢太細粒啦得87cm,我覺得她穿xs 仍好睇 (去年著xs 都覺得大呀   )。不過話晒今日是新學期開始,著件新衫仔都應該的^^,而且新舊衫一 比,會發現顏色差得遠~ 日日洗衫果然殘得快!  

babycancan 寫道:
Hi alienova,

見你個blog入面有樹仁升格在望,你係樹仁畢業? 因為我係樹仁書院畢業,好耐無見校長,見到她真係老左好多,但原來咁多年她都咁堅持,我都希望她願望達成呀.

wow~ 我遇到同學仔添!我係99年畢業的,你係邊一屆?
鐘校長同胡校監真係好堅持佢地的辦學理想,我真係對佢地好服!不過早三年前左右校長中風,不能行動,但睇到呢份報紙,相中的老校長精神不錯,想她的意志真厲害 (或者是心願未了點都要撐……)   

cecilau 寫道:
咁你不如叫學校俾件新的xs的啦.   

我又驚衰豬長高,xs 會變得唔arm著
呢個情況同平時幫佢買衫一樣,究竟要件合身的靚靚衫好,還是要件預大的好……不過我經驗都係前者好d   
今日我會接佢放學,一陣同老師研究一下先  

cecilau 寫道:
all,
你地有無留意學校人數出席的版呀? 我今朝睇到9月1 日有16x人呀. 乜全校唔係只可以收150人呀. 咁我地仔仔個d 老師咪要1:16 or 17呀.... 點解收咁多人呀....    

咁熱鬧? 等我又睇下先! 不過要明天先有得睇,今天爺爺麻麻接放學

cecilau 寫道:
你有無同你仔仔去過jusco supermarket 坐的新手推車呀? 小朋友可以坐係車仔入面呀...

昨天經過看到了,勁攪笑!

囡囡話今天俾同學仔咬了一啖,不過可能唔咬痛,佢話冇喊~ 又冇話俾老師聽。佢又唔嬲唔喊,冇野咁,服佢=.= 唯有教佢這樣不對的,不要學~~

今天一早會去台灣做野+食野,

最快星期二見

hihi 我返來了!
今朝早我同阿女返學都係成身濕晒!平日可以輕鬆載的士,今朝一部都冇~ 焗往搭叮叮,行截斜路淋雨先返到 (呢個時候會發現保母車有好處),好在今日心血來潮,諗住帶返套spare 衫褲放係學校,結果用得著,可立即幫囡囡換上。

今朝我都見有個小女孩,入了校門後在地下撻親,看來在落雨天早上,校門內應加返張地氈!

阿女有得換衫還好,最慘還是大人,我對鞋差點把我跣4

希望放學時會好好多啦!

CANDY0615 寫道:

Hello Everybody Just to say HI

近日有咩事發生亞? 點解e+得幾個人講野架, 唔得啦, 我要開始同大家一齊努力啦...   

davy 將於26/9入學.....到時見大家...

hi candy,

不為意你囝囝原來咁快可返學,到時又可見你啦!

myviolet,

迪士尼好玩嗎? 小朋友百玩不厭的地方!昨天是迪士尼一歲生日,電視台間中就有講迪士尼,阿女一看到電視播,就企定定看,好似點左穴咁!

不過上周未聽說天氣不太好,有些朋友原約好去迪湖的活動都順廷了。當天我在台灣原本已錯過的活動,又有機會玩了  

cecilau 寫道:
alienova

你返來啦... 好玩嗎?

係呀.. 大人真係慘呀.. 我都濕住返工啦...

我諗放學應該OK的, 而家都無雨啦.

星期一晚近過 零時先返到,嘻~ 昨天偷懶沒上班  
台灣之行一半係為工作,星期五同星期一不停去人家公司拜訪,周末周日係自己時間,不過天氣唔好加上倒扁,外出都要因住交通同地區,沒玩什麼,都是行商場和百貨公司。
不過今回是囡囡出世後放低她外出,真係"放假"    

係啦,而家冇雨啦,但好似仲係3號風球。
同事說,今早最大雨的地區係港島東!
聽完佢咁講,我完全認同今早係一桶水照頭淋似的!

cecilau 寫道:
leungchai

我日日返工都遲到啦.. 我禽日9am 見到個外籍老師係k2&k3的classroom呀. 所以我估佢地有得上英文堂啦.

咁又真係辛苦左你仔仔呀.. 不過可以train下佢啦.. 你都可以幫下佢呀.

morning~
怪不徥今朝可見到你啦~ 老闆唔會咋型嗎?

今日諸事不順~ 本來早上要8:45am 返到但都要遲d ,出門唔記得帶呢個樣,結果都行返屋企成2~3 轉,最後仍是留了阿女份工作紙,要中午先得閒拿回學校。下午正想上bk 時,又係自己個位 打瀉氣水。
不過最差是我依家作外感,起晒痰,睇怕無耐阿女又會來料

babycan,
想不到你係早過我的畢業!好5好另開個pos去傾下呢 ?

我明天聽11:00am 的家長會,等到時聽清楚而家學校的安排先。 老實說,呢排多左時間由麻麻接雪玲放學和看她,學校的事少了時間理。若果不是你們討論,我也不大清楚如英文課堂等巿排~

在寫字方面,我認同毋須一早執筆寫。記得己看過好篇專家文章,都認為四歲左右手部的肌才發展到適合拿筆寫字。加上我是個偏懶躲的媽媽,所以我還未想過要教她啦!我想除非是有學習障礙,不然早一年或遲一年學也沒問題,最重要是有趣的,學也快上手。現在我唯一做的,是隨時指著一些可見到的字諗給雪玲聽,而她似乎已認出自己的名字。唔知她的發展進度是遲還是okey?  
一想到這裏,我就好想找搵套千禧bb 檔案看看~ 內容幾好用的,大家有冇看過?     

呢排99因裝修而搬屋,冇時間得上網,一係就來累死~
咩小朋友轉班房食早餐? c 啦~ 呢兩日都係送完佢返學就走,來又怱怱,放學又怱怱……

candy,
你睇的醫生俾葤重唔重手的?
呢幾日諗住雪玲都叫停西藥一排,晚晚餵佢食保嬰丹+猴棗散,但佢竟然又咳俾我聽!!呢半年來,阿女冇試過一個月內可唔食西葯,真係心煩

一年容易又中秋~~
[size=x-large]祝 大家中秋快樂,人月團圓!!

昨天幫奶奶搬最後幾轉什物,搞到我擺低雪玲的中國服係公司都唔記得返去拿走,要今朝撲返公司拿,然後又撲回學校放低。還  好公司夠近,不然應承左阿女又做唔到,佢就偏足一天嘴仔啦……
其實過時過節同佢地著別衫仔,做阿媽真係幾開心的!今朝係屋企找spare 中國服時,順手找到件萬聖節用的巫婆裙仔,仲同佢試著^^ 好期待月尾萬聖節!也提大家得閒可揀定啦!

由星期六始,雪玲每天都遇到一個同學仔:星期六係山頂見到舊老友頌欣,星期日係公園遊樂場見到嘉濠,今朝早係醫生伯伯遇到永清同candy,真巧  

不過呢幾天空氣真係好差,係山頂望落下,對岸濛查查。昨天只外出一會,都覺得好唔舒服。連日來阿女都話眼仔唔舒服,成日流眼水, 醫生話關空氣事…… anyway, 唔係大鑊的就好啦     

連續多日玲玲都話眼仔痛 (我話佢係痕就真,因為一痛佢就喊唔收痛),又成要條毛巾仔搓眼,話流眼水。今朝早我唔俾毛巾仔就發晒脾皮,眼仔又紅晒,怕佢紅眼症,於是去搵醫生伯伯check 下啦。好在唔係,不過好怕佢係咁捽,由唔係變係      

‹ 上一主題|下一主題