用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請三聖救世軍幼兒園家長來傾下!!
go

請三聖救世軍幼兒園家長來傾下!! [複製鏈接]

Re: 請三聖救世軍幼兒園家長來傾下!!

hi..

Hi Almaz,

係呀~時間過得真好快. 佢地已經冇咁bb喇.
6月5日參觀小學? 我唔去喇, 返正細佬都係佢家姐讀果間小學, 我又冇乜大假...
咁快睇定小學,你好心急播..
係咪要請假??
睇完講下你睇到咩丫!!

Almaz 寫道:
Hi Michellmama,

我們之前傾開的topic不見了.時間過得真快,我們的小朋友再過3個月就升n2了.

你會在6月5日參觀小學嗎?我已報了名.不過我自己去.

係羅...介紹下自己丫!!

Almaz 寫道:
d2343130,

你小朋友讀那班?以前好似沒有見過你.

Almaz,
我好女兒依家讀緊蒙恩上午校,佢都好鐘意返學,功課不太多,亦唔係個個星期都要中英點書.
不過依間學校程度都唔淺,泊得住出面既小學架.
too busy, talk again next week.

Almaz 寫道:
Hi Michellemama,

由於我有很多大假,所以我可隨時請假參加學校的活動.

你覺得女兒讀的那間小學很好嗎?說來聽聽.再過兩年便差不多要選小學了,我怎可不心急呢!我老公都說不用那麼早.我覺得要為選小學而為女兒作好準備.我參觀完鄭任安後會在這裡跟大家分享的.

Almaz,

我比較過九龍都幾有名小學既試卷,同蒙恩試卷既水平差不多,亦聽聞在學既家長話...如果晌蒙恩考到80分,佢既程度已經不差,好過好多小學(聽係咁聽).
又上網睇過蒙恩晌教處既外評,中英數都平均高於全港水平.
band1大約有50%, 屬band 1小學.
升中派位over 80%派頭3志願.

Almaz 寫道:
Michellemama,

我都聽聞過此校功課不多,而且壓力不大.但程度就不太清楚了.band 1 幾多%呢?

mcdullyiu,

佢地晌依度傾呀!!!
你都黎講下野喇...

我唔記得喇,不過我個女係第一輪已經入到蒙恩,因為多左5分宗教分.

mcdullyiu 寫道:

好耐無見!

唔該你帶我來這裡!
係呀,嘉瑜搬屋所以無讀了!

芯希媽,
仲想問你那天看成點,婆婆剩係話好多課外活動,其他野好似唔係好知咁!

我都好擔心唔知幫彤彤選咩小學好?話晒都仲有個妹跟住!
Michellemama,你個女係自行收生入定係派位入蒙恩?如自行收生要幾多分先入到?
在區內我心水係蒙恩,保圓,何日東﹙不過太大壓力又唔係好想,不過派位派得好﹚,仲有咩好呢?

嘉瑜搬左去邊呀??
我個仔仲成提住佢呀...

Almaz 寫道:
嘉瑜搬屋,我早在上次去日營已經知道,是靖琦媽咪跟我說的.嘉瑜肥嘟嘟,好鬼得意.

thanks.

Almaz 寫道:
   家長們,有空來傾傾,不要讓這個topic不見了.

Almaz,

我在課室日誌見到你個女著住球依好形,好可愛呀!!  
高班明日行畢業典禮,你個會唔會照樣返學呀??

Almaz,

唔使客氣,我都係見到個名先知果個原來係你個女.
不過,佢睇起上黎都好開朗,唔似好怕羞啫.
我仔仔都會返學架,如果唔係冇人揍呀.
你個女幾時生日架,開左生日未?

原來你個女大過我個仔,我個5月生日架,我都有請假出席佢個生日會.

我諗我都有你個女張相,我返去搵下先,搵到再e比你喇.

我個e-mail, pls check pm.

Almaz 寫道:
我個女昨日都有上學,我不想她在家無所事事.女女3月生日的,已開了生日會.那天我都請假出席.

我個女怕陌生到無人有.我帶她返playgroup,老師不讓我陪,她就不停哭,就像當初返n1時的情形.

我可以send相片到你的e-mail 嗎?因為我有張你囝囝和我囡囡的合照,不知你有沒有?

有架,瀚瀚都被蚊叮了兩塊好大既蚊'難',唯有噴下花露水囉.

Almaz 寫道:
媽咪們:

請問你們的小朋友最近有沒有被蚊叮?我囡囡的雙腳都都叮了很多粒,又很大粒,而且有些還變了水泡,又痕又痛.我想知道她是在學校還是上學或放學等車的時候被叮.上週我碰見靖琪媽咪,她都說囡囡被蚊叮,故替她穿上包到上膝蓋的長襪子.我現在叫工人上學及放學時都替囡囡換長褲.在學校才換短褲.   

係雙妹x....我覺得都work架.  你可以試下.

Almaz 寫道:

花露水可以驅蚊嗎?我奶奶都是這樣說.什麼牌子?

好呀~~~
預我1大2小先喇,我未知老公得唔得呀!!!

mcdullyiu 寫道:
7月9日得唔得閒呀?
我想約你來參加彤彤和希希的生日會呀!
7月9日下午15:30-17:00,置樂M記呀!

芯希媽,
我預左你了!你係咪3位呀?我要預人數!
7月9日下午15:30-17:00,置樂M記呀!

可以考慮去置樂喇,果度d蔬菜水果又平又新鮮.

d2343130 寫道:
Almaz:
我個仔仲未到生日, 但5月時有小朋友生曰, 他媽媽送了小朋友 "oreo" !!
好,等我得閒物識下d小禮物,到時兩手準備(都9月啦)

我今日第1次去仁愛圍買餸,嘩,原來好熱鬧....我8:40am到時,咪錶位已有車等位; 我本來想入市政,但見另一邊好多鋪就走左去買,d野都ok; 但好多菜檔d阿哥阿姐好惡.....

你地去邊處買餸???

原來瀚瀚既紙皇冠係你送架,多謝晒. 果日,佢帶住返屋企唔肯除呀!!!

Almaz 寫道:
d2343130,

小朋友開生日會,老師會要求你買一個約3磅的蛋糕回學校請大家分享的.如果你喜歡,可以買一些小禮物送給小朋友們,他們會很開心的.我上次就買了,每人一個.

mcdullyiu,

收到你張 invitation card 喇, thanks.

我同瀚瀚講: 芍彤請你去佢生日會,你去唔去呀?
你知佢點回答.............咁芯希去唔去呀??
我話佢去, 咁瀚瀚都話去, 即刻去........  
我問瀚瀚你依家同芯希好好朋友呀?? 佢話係呀, 芯希成日同佢玩.  
到時見喇.
‹ 上一主題|下一主題