用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我好辛苦~仔仔又辛苦
樓主: happypo
go

[讀障] 我好辛苦~仔仔又辛苦 [複製鏈接]

樓主
我個人覺得間間學校都一定要交功課架啦,現在最主要係點令小朋友唔抗拒做功課先...
可唔可以每次做15分鐘就休息一下,每次完成到一樣功課就有少少獎勵呢??
我都係過來人,讀寫既小朋友好多時小肌肉都比較差,寫字對他們來講係一件苦差,所以唔可以要求高,只要完成到已經係好好架啦...
努力啦!!

happypo 發表於 12-3-28 16:18
回復 珀珀,慧慧媽 的帖子

個問題係佢已經抗拒,唔肯做....
我唔知他點抗拒法..而你又有無同他一齊做呢??
你可以試下用讚賞去令他無咁抗拒做功課先...
又可能我唔會比我自己小朋友欠交功課啦,所以他做到幾夜我都陪他做架...
努力呀,唔好放棄呀,因連自己都放棄自己個小朋友就唔會有人會幫你架啦

回復 happypo 的帖子

我完全明白同理解...
因我都有兩個小朋友,我之前每日一放工返家就好似打仗咁,同一時間要睇兩個做功課,要房同廳兩邊走,真係仲辛苦過返工多多聲架....
一係你試下一開始問小朋友想做咩功課先(開頭揀d無咁多字寫既,而又好快可以完成既先),然後就大家相意要用幾多時間可以完成,之後就叫小朋友較計時器,到指定時間,之後就去睇其他小朋友....不過其間久唔久就望下小朋友有無分心,再提點下他....
睇下幾日後會唔會有改善...現在最首要係要小朋友唔好欠交功課為先,d字寫得靚唔靚唔好理會住....
努力呀....呢d小朋友係要比其他小朋友更花心機同時間架,唔好放棄呀~~

‹ 上一主題|下一主題