用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校的迷思
樓主: BabyBookBu
go

龍校的迷思   [複製鏈接]

creambun 發表於 21-5-19 16:45
係香港讀書真係無乜邊間無壓力。你暫時只見到非龍校的升中壓力。但不同龍校內部的壓力你只是未知道罷了。
...

小朋友讀緊100%龍,內部真係冇乜壓力。學校程度ok, 跟到進度就可以,慳番好多時間金錢外補  少功課加上冇咗升中壓力,同學仔好多都多才多藝!

Jean1769 發表於 21-5-19 17:11
係,無乜需要拗。當然阿媽要做龍校top果d都無得hea,但係係個人選擇

係呀,我心頭唔高,直上中學部已經可以,冇壓力要考神校 起碼喺龍校有呢個選擇。

PTL_L 發表於 21-5-19 17:16
唔駛一定係龍,直中都慳返唔少時間,金錢玩其他課外。

其實要考入去的小學,小朋友底子普遍唔錯, 而且學校學術偏深,維持住中中等等的成績,到中學才發力也不遲。

PTL_L 發表於 21-5-19 17:49
其實除咗考入去既小學外,會見到大部分有直中既都傳統名津,呢班學生雖然大部份搞珠入,但有係old boys ,ol ...

我諗大部分揀得龍/有直中嘅家長唔想喺小學過度催谷學術,多啲發展其他興趣。
小學打好基礎同埋培養學習動機比分數重要,好多小學平平中學跑出嘅就係嬴學習態度。

PTL_L 發表於 21-5-19 18:07
認同

話說同朋友傾開,佢提起佢小朋友舊校啲進取家長,真係一分都不想失又不能少(讀冇龍冇直 ...

明白冇龍/直中的真係一分不能少。我阿媽當年就好似你位朋友咁, 操到我以級頭成績入名中,但過分操練令我討厭讀書,加上中學對手強勁,之後嘅成績係free fall 狀態。
我的中同自小父母冇比壓力,由初中成績一般,到高中後來居上幾條A讀神科,所以令我有呢番領悟。

deco99 發表於 21-5-19 19:54
係,每個家庭選擇唔同,無必要拗。二線龍VS一線小,我都揀咗二線龍。我同意no pains no gains,但我都唔想 ...

我當初也放棄了有直中嘅傳統女校,就係唔想日日逼迫佢做功課  就算直中banding 比龍校高少少,我都冇後悔。

Sing13 發表於 21-5-19 23:45
又冇升中壓力,要踢唔使小學踢,中五踢都未遲.当然留級都讀唔掂另當別論.

唔少直資學校唔鼓勵競爭,排名 ...

係呀,小朋友個別科目比較弱,老師會邀請入補底班,老師針對小朋友問題再深入講解校本課程,我覺得好過外補。

直龍課程係12年規劃,目標係考好公開試入U, 唔係升中

Charlotte_mom 發表於 21-5-22 17:10
學校有揀人,當然有揀
但非傳統校揀學習態度/好奇心/配合度會更多
始終非傳統學校,想事半功倍就要揀啱學 ...

係呀,疫情前group interview 玩遊戲已經觀察到好多野。老師會揀投入得黎又聽指令,能收能放的小朋友。
‹ 上一主題|下一主題