用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今早學之園(日出康城) interview如何?
樓主: QKiu
go

今早學之園(日出康城) interview如何? [複製鏈接]

引用:琴日見青衣+LH,校長話:+今年既學位較往年

原帖由 kenyuenkc 於 15-11-17 發表
琴日見青衣 LH,校長話: 今年既學位較往年多,因今年有4班,會收外來生共60人到~ 大家在2nd in繼續努力啦~ ...
呢個就是我最不明白的羅緝,如果有人不需要2nd in 而可直入,為什麼不是announce正取生及注冊後,再為waiting 的小朋友2nd in? 因為不需2nd in的小朋友也不須要in家長就直入,學校為什麼就可以說他們理念比2nd的小朋友家長更與學校接近?有上述問題是因為我看不到學校說出2nd名單前先出正取生名單,所以覺得奇怪。

利申:我不是任何學校die hard fans, 以上純粹是不明白之處。婦

引用:Quote:原帖由+kenyuenkc+於+15-11-17+發表

原帖由 mababyba 於 15-11-17 發表
呢個就是我最不明白的羅緝,如果有人不需要2nd in 而可直入,為什麼不是announce正取生及注冊後,再為waiti ...
如有晤會之處,請指正!謝謝!

konew720 發表於 15-11-17 10:03
因為有d小朋友有兄姐讀緊或已畢業,學校已了解家長,家長亦了解學校。
2nd in主要校長見家長,了解家長點教 ...
thanks, it seems more reasonable...

lizlia 發表於 15-11-17 10:04
跟據舊年啲post嘅分享,2nd interview 主要係in 家長,而唔駛2nd interview 又收嘅小朋友主要係有哥哥家姐 ...
Thank you for sharing, got it now...

konew720 發表於 15-11-17 10:08
當佢俾offer唔駛2nd in既小朋友先,又會令其他冇offer既家長擔心
其實2nd in得,超過50%既小朋友最後係有 ...
That is the point!! The process of 2nd in and offer announcement is not clearly stated....
But thank you  to  clarify...

引用:Quote:原帖由+kenyuenkc+於+15-11-17+發表

原帖由 joygigi 於 15-11-17 發表
請問知道青衣2nd interview在哪天舉行?
我都想知凱帆校2nd in在那天舉行?

‹ 上一主題|下一主題