用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Kristymami
好開心呢度見到你
我呢幾日好忙因為naoki中耳炎病左冇返學已3日
恭喜Kristy's little brother 順利入sc, 出年可以2姊弟一齊返學

naoki返sc返得好開心, 好好彩遇上一個靚靚班主任, naoki好睇樣, 唔靚唔鍾意

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

我覺得係唔係雙班主任係其次

個人認為最緊要老師質素及教學方式, 重要係SC繼續進步, 放一個木頭NET響班房的話, 放全日都無用, 只要個老師有料到, 同學對佢EVEN1個鍾都可以學到野, 這就是我對SC的期望

以往我同naoki唔用英文溝通, 返左sc英文進步好大, 屋企同時換左賓賓, 佢同賓賓溝通得好好, 亦好有興趣講英文, 我覺得sc都合乎我既要求

vivikay
我仔都係5號車, 不過我覺得而家依然係慢, 唔係做比家長睇, 因為我仔7:40上車, 近9:00才到校, 坐車既野都好難講, 意外既野好難免

jess647
我帶左用完即棄, 我估佢地都係食少少, 唔洗用真碗筷卦
我有張sabrina既相想post出來, 唔知點解upload上網變得好濛

chingchingfather

2) Any native and Putonghua teacher(s)?
---> putonghua 上k2才有
3) Misc fees per year?
---> 除了書簿費, 冇misc fees
4) Snack fess per year?
----> 自備, 冇snack fee

cherriemami
我好認同你所講, 老師唔嚴好難control咁多個小朋友, 由其現今大多數生1個起2個止, 個個都驕生慣養, 有d小朋友好野蠻, 出去被鞭策一下係好事, 當然唔係打唔係過份傷害其自尊心的教授

<<養不教,父之過;教不嚴,師之隋>>
本身比好有壓力既我, 看後精神為之一振

0203Ma
原來損左鼻膜咁大濟, 你本身有冇保險? 如無, 學校可以幫你claim足

0203MA
學校有買校車保險, 但凡校車上有意外, 日後既醫療費用都有得claim, 我意思唔係叫學校賠, 其實學校都好樂意為你效勞, 有冇receipt, 有就go go go

CHERRIEMAMI
我好鄧你肉痛, 不過另一方面想讚一讚cherrie
就憑這一句: 從未試過跌傷撞瘀,今次係第一次
佢一定好好湊

CHINGYU
hipo又有新貨, 典解佢成日話執, 咁耐都未執?
而家仲有冇discount?

fcatherinehk
我記得開學時有收過學費減免既form..

danielboy
嘩, dan dan假期很充實, naoki同我講唔要去日本, 比佢激c我

chingyu
yes, 我近排super busy, 因為公司年尾好忙呀

我都想要沙田既course info. danielboy, 麻煩係比info我丫, 不過我只係要報dec 19-23, 0203MA, 畫畫可唔可以只畫DEC19-23???

DANIELBOY
因為NAOKI而家冇晒安全感, 佢害怕改變, 佢話: 唔要去日本訓覺, 我要返帝堡城訓覺, 唔鍾意唔返屋企, 我真係好怕佢唔肯上飛機, 很頭痛

onon1111
係呀, 我個仔都係以前出名大膽, 無野怕, 而家變晒, 以前亦好大膽同陌生人玩/勁外向, 而家人地問佢野竟然頭DUP DUP   

無奶油人馬座會怕羞格?? 好令我抓頭呢

onon1111/tatacat
好彩有你地陪, 原來i am not alone, 可能係一個階段, 希望佢地快d搵番佢地自己

danielboy
thank you
不過未收到pm, pm左未
朗讀呢個環節好有趣, 佢地一定好enjoy, 咁我要帶埋本兒歌書去日本

cherriemami
其實兒歌書係我帶去睇, 因為我去日本都幾悶, 唔係玩, 係探親+湊仔:cry:
兩本功課for X'mas, 你就想

danielboy
1 check pm真係見到有2個, 1個係6:00pm, sorry, 又一次大頭蝦   

cherriemami
比你呢頭講果頭中tim

danielboy
幸好杜甫唔識路
唔係sc topic又變質

HEIHEIMA
又蒲得又有文筆, 楂車又唔驚走失, 呢d媽咪先最得!
你都好得BOR

tungtungma
24/12-2/1 大板
你自由行? 打算主打咩?
我今次主力去食/溫泉, 感受下日本過新年

TUNGTUNGMA
無呀
我去OSAKA NOT 東京

CHERRIEMAMI
嘩~2星期, 去邊呀?

chingyu
我上次去過universal studio, 今次都唔打算去
神戶golf 買golf 我有興趣, 等我問下hubby先, thanks.

我聽日出發, naoki本來唔要去日本, 不過知道daddy mami都放假10日同佢去玩, 佢都好期待

heiheima
我覺得HEI HEI真係好叻, 日日REPORT比你學左咩, 由開學至今風雨不改果下叻

TATACAT/CHERRIEMAMI
彤彤同CHERRIE唔似咁細膽WOR
‹ 上一主題|下一主題