用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 去Kingston開放日一肚氣
樓主: Charlie妹
go

去Kingston開放日一肚氣 [複製鏈接]

回覆:去Kingston開放日一肚氣

We were there yesterday, though we have applied, no one asked us about that at all

其實和姐只係問樓主有無報名?當樓主話無,和姐有無話無報名唔接受參觀open house?如果和姐真係咁講,會否係misunderstanding?樓主如果真係好有興趣特登去參觀,其實之前上kingston website應該會有check下有個電話打去問下詳情要否登記etc,同專程去到可以再同門口reception d職員/老師再double confirm,點解老公咁就黑面掉頭走呢?

如果和姐只係問有無報名,更加唔使咁敏感,可能當一句打招呼。anyway,其實樓主出post無咩唔啱,不過又講埋名,人地因此被照肺又於心何忍呢

學校安排同樓主去既intention有直接關係,可能學校都怕有太多人根本完全無打算報讀只係為左當去playhouse玩下所以有呢個安排,因為如果太多人,會影響到真係有心想了解學校多d同已經報名既人,因為當日在場老師都主動同參觀d人傾計及與同行既bb玩,如老師entertain緊只為去玩番日既人而neglect已報讀既人其實係浪費資源及對呢d人不公平。

如果我對kingston有興趣想去open house了解多d,even我未報名,去到門口阿姐問我報名未,我答未,阿姐話未報名唔歡迎參觀,我會行幾步同reception d staff講,我有興趣打算報名,係咪真係唔welcome,而唔會只係自己黑面掉頭走,因為open house係welcome all係好正常諗法,點解唔行多兩步多口問兩句clarify下?如果我根本無打算報又比人咁問,可能我都會好似樓主c6覺得好embarrassed掉頭走,不過我唔會上網開post話間學校點差

lui 發表於 13-11-12 20:28
Mrs lot, Charlie 在第一個post 有說學校差嗎?哪句說話抵為學校呢?
"最多咁啦,我改口啦,Kingston真係全世界最好的幼稚園,學校同啲staff溝通極好,清潔姐姐非常清楚學校做緊乜,部分家長通情達理,平易近人,唔會睇人唔起,亦非常有禮貌,入到呢間學校真係開心過中六合彩 "

唔好話你睇唔出呢d係反話

newdaddy 發表於 13-11-12 20:26
I tried to be sensible and also look at the thread from another angle with brainstorming..... I didn ...
我覺得反而charlie個post既問題唔係最大,而係好多人盲目支持佢再順勢攻擊以理性角度去分析成件事既人

lui 發表於 13-11-12 20:37
我睇得出佢要令一眾支持者開心的回答,因為評擊的人太盡。如果想學校好,我想一眾支持者要改善一下態度,可 ...
大家只係理性討論(可能除左一位家長比較激烈),其實大家用語比幾位盲目支持樓主既家長有禮得多,而且並無人身攻擊

BTW, 見閣下講講下又話識身家十幾億既人佢又點,我一直都好好奇點解討論區成日都好多人識身家幾億,十幾億,幾十億既人而又咁清楚人地身家有幾多,係佢自己周圍講所以你知定你估?
‹ 上一主題|下一主題