用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4.5歲初學小提琴,真心想問上幾多堂先會教拉琴? ...
樓主: Elmo_MaMa
go

4.5歲初學小提琴,真心想問上幾多堂先會教拉琴? [複製鏈接]

女兒4.5歲,主動話要學小提琴,平時,佢會自己去彈鋼琴,睇譜唔太叻,主要靠記音,識數拍子,但無正式學過琴

去琴行上左兩堂小提琴, 第一堂,介紹小提琴結構,教拎弓, 第二堂,教樂理,我見小朋友開始想瞓(講左15分鐘有多),我提老師,小朋友其實識少少,老師話唔知小朋友識幾多,所以由頭開始教.....我再提議不如教返拎弓,因上堂教完,小朋友唔知仲記唔記得....於是老師教返拎弓,過一陣,好快就夠鐘落堂,上左兩堂都未拉,小朋友(同我都)有少少失望

我未學過小提琴,朋友提議我請老師下堂拎埋佢自己部琴來,拉一兩首卡通片歌俾小朋友聽,等小朋友唔好悶到瞓著,想問這個要求是否好過份?

我提左老師小朋友專注力有限,齋講樂理應該唔明,但我又唔想太怪獸,想問學小提琴係唔係真係咁?

我知只上左兩堂,大家都要時間適應,所以會先同老師講,未諗住同琴行講,亦未諗要轉老師.

2    0    0    0
你不是唯一,但你是獨特!

因為我唔知係唔係真係要咁學,如果真係要咁,轉另一位老師情況都會一樣.

未教夾琴,老師話我要買個肩托,咁我叫老師代買,因為我驚買錯,但第二堂,老師唔記得左拎來,所以又教唔到.

多謝大家既意見同分享,咁如果我叫老師下堂帶埋自己部琴(我相信佢拉唔到我女部琴)來拉,示範一下,會唔會要求過份?

回覆 heisun 的帖子

琴行,不過老師應該唔係全職係琴行教,有學生先來教果種

請教空弦是什麼?

我會嘗試要求老師下堂唔好齋講樂理,叫佢拉首歌來示範,當俾多兩堂時間大家,如果都係唔夾,就會要求轉老師

lillymarie 發表於 14-8-26 11:06
小提琴有四條弦,由左至右,低音至高音,G,D,A和E弦。左手手指不按弦,用弓在弦上拉,就是拉空弦。

你 ...
好清楚,明白晒!

同左琴行講唔想上堂齋教樂理,琴行話會同導師講,叫我睇多一堂,希望下堂有改善.

如果都係咁,我會要求琴行轉老師.我預左呢個月學費已倒出去.

我見過我朋友個仔學CELLO,老師都有帶私家CELLO上門教,不過我無問係唔係因係小朋友要比賽,老師先拎琴同佢夾,好有可能只係我見到果堂先有拎琴
‹ 上一主題|下一主題