用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 xiaohahaxiao 於 10-4-27 14:48 發表
mayc

我仔第2次睇都有食抗生素, 依家食緊中葯清吓個底.
依家d菌真係吾大意得.
佢有精神玩都冇咁擔心.
所以我買定好多口罩 要我兩隻小鬼日日坐車都戴,當然皇母娘娘講o既野又有邊個會即叫即做 亞女就會上校車戴,放學搭校車因為掛住玩,就一時時。亞仔我就要佢放定一疊係書包,日日都哦佢,有冇戴就唔知佢啦!不過佢有時係車見到/聽到咳咳咳,唔對路都會自動自覺!

閑時就比佢地食麥盧卡,都幾好架 我喉嚨一開始作痛就食,一、二日就冇事。
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 10-5-5 09:11 發表
各位靚媽:
早晨!還有一個月便大考了,大家有沒有甚麼溫書大計?

阿仔這個星期開始放早,學校安排了一些考完A-Level的大哥哥同佢地溫習,(8-10人一組)阿囝只肯參加兩科,(星期一至五,每日一科)maths & I.H.,前 ...
學校有呢d 安排真係好 matthew 就要靠自己!剛測完無耐我都希望襯呢排少d功課就叫佢做下d 課外習作,唔好逼埋一大堆先黎消化 但時時都係拉牛上樹 佢時刻只係諗打機,激死
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 10-5-5 09:11 發表
各位靚媽:
早晨!還有一個月便大考了,大家有沒有甚麼溫書大計?

阿仔這個星期開始放早,學校安排了一些考完A-Level的大哥哥同佢地溫習,(8-10人一組)阿囝只肯參加兩科,(星期一至五,每日一科)maths & I.H.,前 ...
重覆左添

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 10-5-6 00:42 發表
mayc

我考慮緊應否請一個中文老師幫 manson
因為佢中文

反而數學自第一次測驗瓜左之後
我係第 1次考試搵左個數學老師比 manson
manson 之後既數學大有進步
今次測驗係全班第 4名

所以, 我先有個想法請一 ...
manson 學校係中數定英數??中、英、數各搵一個補習都幾係野!邊到搵到d 全科?定話補全科其實都係補得頭黎補唔得腳

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 10-5-17 13:24 發表
hi 各位
首先同大家分享我的開心
我爸已出院啦
雖然未行到, 不過都可以自己餵食糊仔粥
真係感謝主
亦多謝各位弟兄姊妹們一直以來為我爸祈禱 & 給我的支持鼓勵:loveliness:

另外, 我仔2nd term 成績表都出埋
衰袋包 ...
真係值得高興 世伯要努力、加油,下次就可以落公園同d孫散步!

matthew 米又係有七十零分就話自己好掂,只講邊個邊個得四十幾分咋!從來唔諗下自己考試前溫習態度有幾散漫:;pppp:

醒目開學勳章

比 matthew test 一 part 你地做/睇,注意(5) 答案

Fill in the blanks with the correct form of the given verbs in brackets.(20 marks)

Mother  : Where's Paul?
Dave     : In his room.  He (1)______(do) his homework.
Mother  : I (2) _____(go) to the supermarket.  Will you go with me?
Dave     : Sorry, I (3) _____(want) to stay at home.  Steve and Samantha are coming.  We are doing our History project together.  We (4) _____(need) to submit it to our teacher tomorrow.
Mother  : We (5) _____(eat) out tonight.  It's Uncle David's birthday.
Dave     : Yes, mum.  We'll finish the project before six o'clock.

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-6-3 17:52 發表
勁呀勁呀
我仔都會發夢, 但無夢得甘logic lor
manson好野
但要話比 manson 知個$200 唔係淨袋 仲要計燈油火蠟,請人、行政、入貨....下刪一百字 仲要有醫德!d客先似雲來!所以一份職業"並唔係"<--周星星腔 只係一個$就能比較!係米d 靚會唔明 我琴晚入唔到 bk ,今晚亂up 一番先!

醒目開學勳章

原帖由 InMaMa 於 10-6-7 23:39 發表
我個女係明日 (8/6) 開始考到 22/6!

matthew 今日開始考,考到 18/6 希望佢今期醒醒定定

醒目開學勳章

我地成家睇正苦,家下要排成年幾先有得睇!我諗matthew 唔洗 cool 掛?細女就唔知!佢家下只換了八隻,下面4隻生到又前又後!仲有 matthew 開始爆瘡,日日都要提佢洗臉

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 10-6-10 09:30 發表
我囝也巳經高過我了!Over160cm,聲音也沉了,我朋友個仔(同年)巳經要用鬚刨了!

我想像唔到屋企多個男人會係點 家陣成日哦佢洗臉已經夠煩!仲有個d放學打完波o既臭汗味:;pppp: 我已經為佢準備好除臭濕紙巾,毛巾返學,但佢仍然成舊臭豬禁番黎 佢又唔顧儀容又唔著緊學業!
我話左,佢生到成面暗瘡,我都唔會比$佢睇 Jacqueline

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 10-6-11 23:33 發表
Jazzma

嘩...無用姐姐
我米係 bun bun 囉

manson 大少成日問早餐煮比佢食
一般我係
5:00am 起身煮早餐, 因為要灘凍比大少一起身就食得
7:00am 到準備 2公仔 d 茶點盒毛巾盒
7:20am 叫2公仔+3公主起身食野 & 換衫 & ...
好充實 3公主家下幾大?我唔洗煮早餐,matthew 返學時先買包食,亞妹就飲杯奶就返得學!所以我覺得自己好鬼c懶!你真係超媽

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 10-6-23 23:28 發表
mayc

吓....咁都得
唔交齊功課無得考試.....唔係化 !

做人亞媽
真係少 d 心血都唔得

希望妳亞仔得此驚險考驗
下次會醒目 d 啦 !

...
係囉!點解考試期間要交功課呢 有時顧住溫習真係唔記得其他野

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-6-24 13:17 發表
終於放監啦
但又開始"無所事事"o既 日子 打機、打機、都係仍然打機!好懷念小學,一日有六、七樣功課,好似d 時間有善用到 我係米傻

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 10-7-5 23:44 發表
InMaMa

亞女點呀..!!
會唔會關同 d 同學相處而影響呢 or
佢真係有唔明既地方唔肯講呢 ?
不論點都好...
要亞女知道其實中學祗係人生一個過程
如果真係要留班就要把握黎緊既一年
因為佢比人優勝可以再聽多 d 明白多一 ...
有冇問過亞女去留意願?成績係米受同學影響定真係唔識所致?最好就有得升,如要留級會否想轉校?

唉!點解我地煩完一年又要煩多一年 幾時先有安樂日子過!!

Matthew 今年都想轉校,但成績唔算優秀,希望校長睇到我地誠意 希望呢度d mami 保佑 matthew 轉到入我地心儀中學

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 10-7-7 17:05 發表
InMaMa

點呀...出左result 未呀..
anyway, 搵左學校資料,
可能呀女in完會想轉校
要主動出擊...
support u

M&A

Mathew 都叫ok啦
同樣地, 考左至算, 一定為自己爭取

我仔d 分一早出哂, 都係just pass 個隻
成世人 ...
男仔,我地真係要耐心等佢地開竅!我地呢度個個仔都禁乖,一定等到

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 10-7-8 08:21 發表
M&A Mom:
唉!想係甘想啦!我都唔敢太樂觀, 青少年時期,實在有很多變數,我覺得最穩妥的方法是將他交在主的手裡,有好的屬靈同伴,讓主陪他經過!

...
唔好禁灰!有時又睇下我地自己兩公婆兒時都係跟父母比較唔算熱情,就唔好太奢望可跟個仔糖黐豆!為左打破宿命,所以家下我會嗲下亞仔,等佢由家中開始認識女性而唔係由學校、街外去認識。
我低b到 同 matthew 講"唔比你禁早去拍拖,因為我都未鍾意夠你!"
我呢個亞媽真係

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 10-7-8 16:41 發表
亞仔昨日返黎話我知

學校有 5個英文老師請辭唔 do
因為唔 like 個英文科主任

唉...唔係 1個...係 5個  

亞仔仲話下年學校轉全英
無晒 d 英文老師
亞仔都話擔心間學校
問我轉唔轉校好

呀 !! ...
轉全英米好囉!係米確實五個都走?定跳草裙?個主任新黎?照計5個老師都唔同年資,why 同時走!我諗學校都會處理得好好,唔好太擔心!

manson 讀得開心又會轉全英,前景好好!

醒目開學勳章

Jazzma>>請收pm!!

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 10-7-16 14:46 發表
新名 : "你我同行...form 2 無頭痕"

點睇呀

醒目開學勳章

原帖由 JP 於 10-7-19 13:54 發表

Jazzma>>好句!!

All 靚媽>>

今日好happy---大仔考piano LTCL演奏級得85分有Distinction!
安樂哂!
要食番餐勁黎慶祝
‹ 上一主題|下一主題