用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 09-9-11 17:03 發表

oh...thank you !!

manson 家下訓著左
我係佢書房同書包搵唔到本書

肯定佢又係放左本書係學校.....:;pppp:

睇黎要同個仔....編下個 schedule 邊日要攞本書
返屋企先得

我亞媽仲攪笑... ...

禁早返左屋企!我衰仔家下都未返 放3:40 掛住留校打乒乓波
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

mandy>>

我 scan 左科學書P.1 to P.7 比你。你睇下 printer print 唔 print 到?
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

原帖由 JP 於 09-9-22 16:44 發表

Joane,xiaohahaxiao>>
thanks!

喉嚨痛sunday開始,乾咳,昨日下午突然發高燒。
今日已退燒。

d菌真係冇處不在 真係要同d 靚保健下!
細女上星期都病左3日!

求教:你地d 仔d校服易污糟嗎? matthew 件恤衫領 n 袖又黑又綠!都唔知用乜先洗得甩

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 09-9-22 17:36 發表
M&A

呢度教用 梳打粉洗
你試吓

http://blog.sina.com.tw/a0922890155/category.php?pbgid=53380&categoryid=147588

妳真係"超媽"

醒目開學勳章

今日慶個火C

matthew 係水運會更衣室比 prefect 沒收左個電話!

第一次一個人去美孚泳池,冇左個電話回途有乜事,亞仔點求救?

激C我,個頭痛爆

醒目開學勳章

原帖由 Eva 於 09-9-28 00:03 發表
m&a mon
你阿仔law返個電話未呀?

囉番啦!遲d 先 up番個激烈內容你知

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 09-10-6 08:18 發表
各位早晨:
開學巳經一個月了,大家家中的少年人學校生活如何?
我個仔的生活就如十個鍋九個蓋,每晚10時後就會發覺明天要交這個,默那個等情況出現! ...

功課真係唔點幫到佢 反而德育就要隔日一哦 多左好多電話傾,有時聽到d 內容覺得佢地有唔著,又要調較好佢 又怕佢太純比人搵笨
只係九月就因為關電話比人捉,又唔見背心....我自己都好唔適應

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 09-10-8 10:23 發表
alicetong
我仔小學時都已經唔合格
我已多年受訓...一定唔會嘔血
最多急性爆血管

我米就係比佢地兩兄妹攪到家下有血壓高

醒目開學勳章

原帖由 fions414 於 09-10-8 16:36 發表
joanneka,
我仔都係10點幾訓, 6點半起身, 7點出門, 7點50分返到學校...

過海都禁快? matthew 都係 7點出門 7:45 先到何文田

醒目開學勳章

原帖由 fions414 於 09-10-8 16:43 發表
M&A Mom,
我D血壓都高咗好多, 就來過警界線...

我差不多病了4 個月,開始時check都冇高,反而家下為健康去減肥,瘦左之後先有高血壓,吹bb

醒目開學勳章

原帖由 joanneka 於 09-10-9 14:40 發表
hhma
你地d仔女要唔要每年去睇下d concert & drama?
亞女學校每年最少要10小時文化活動, 以前小學唔駛, 所以完全無經驗. 你地有無好介紹?
另外, 有賣旗活動都通知下, thanks!
...

matthew 要聽音樂會加寫報告

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 09-10-14 17:34 發表

係抽出來 train for 出去比賽果 d.

禁就真係 very happy  d 細路有目標就會生性好多架啦

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 09-10-20 15:11 發表
我10 nov之後先得

matthew 都係測到 10/11

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 09-10-21 16:46 發表
我仔都係三級咋
佢oral都係緊緊合格
呀哥唔合格tim呀
無計啦, 5音不全

上年 matthew 考4級鋼琴,琴行姐姐打電話話比我知佢有131 分,我叫姐姐對清楚個名係唔係 matthew 先,我第日即刻仆去取成績單先信事實

我先頭估佢唔 pass,佢2級個次都係梗梗合格咋!

不過家下都停左學琴,遲d 想佢考5級樂理,然後學番單簧管!

matthew 都好 like 打籃球

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 09-10-22 18:19 發表
hhma / Eva

E !!!! GOOD IDEA 喎 !

我不如試下做統籌一齊攪.
manson 係社區中心報了做義工
所以, 一般探訪老人都有..

如果, 我地真係攪
可以...以一些節日
eg. 聖誕聯歡到 mcdonald 之家
......攪下 party & 派禮 ...

你好勁!你真係好有幹勁,我呢個肥媽只識得閑去午睡 我諗你讀書 or 工作時都係d 攪手 leader!

醒目開學勳章

原帖由 InMaMa 於 09-10-28 14:55 發表
All,
謝謝大家的意見及關心,呢幾日我真係好唔
開心,偷偷喊左好多次,星期六晚同阿女傾
番呢件事時我再忍不住攬住個女大哭一場,
今日心情先叫平復番少少,別為我擔心,我
頂得住既!

學校社工真係好忙,卒之約到今日放學傾,
希望可 ...

送給你女>>
在一個人事業成功的過程中,荊棘總比玫瑰花的刺要多。它們會成為你事業發展中的羈絆。正是這樣的羈絆,在測試你的意志和力量,然而,只要你不灰心不氣餒,就一定有辦法驅除這些路障的。 --節錄自 [不是]定理  葛雋

話比亞女知,對於個d 無知o既攪事同學,你愈唔開心佢就愈得戚!點解要比機構佢地開心呢!做回自己令自己開心!

醒目開學勳章

原帖由 alicetong 於 09-11-2 17:01 發表
Eva
係我大保號自家畫架...

阿女考試還剩聽日  繼續努力...
妳都要加油呀,Eva媽媽同仔仔

我都好鍾意畫畫架 以前畫落d油畫唔知掉晒去邊,希望仔女大晒之後可以再去學畫畫,仲有陶瓷都好想去學!

醒目開學勳章

原帖由 xiaohahaxiao 於 09-11-11 12:48 發表
我地都有通識科, 英文教,  阿仔通識和中史考得麻麻

matthew 測完,d成績已出,全部都有 70分以上,我都好滿意 因為今次我地完全冇插手(其實都唔知點插手 )希望佢今次理解到中學o既考試模式,自己領會下而自己搵方法!不過佢 daddy 就嚴3嚴4,覺得亞仔考試前冇乜點溫書,所以先禁低分:;pppp: 真係比佢激死 佢自己又何常有 push 個仔溫?

我陪左佢讀左九年書,我真係唔想亦冇動力再陪佢讀埋個中學 我諗佢都唔想有個書僮日哦夜哦、跟出跟入

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 09-11-25 13:13 發表
hhma:

一題都唔識呀!mouth:" />

下!禁米好難同個仔溝通 or 個仔好難跟你溝通

我都會跟 matthew 講 O 咀,有時佢講d 潮語,我地兩公婆覺唔好就會斗正番佢!係要跟個仔與時並進先唔會比個仔掉抵你!

我會要求參與佢 facebook,睇下佢跟人 up d乜,亦都教佢社交應有禮儀

XD -- 呢個icon 都係佢曉我兩公婆 不過佢用口傳譯得唔太好,要用紙筆先解釋清楚。唔知係米呢d就係代溝

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 09-11-27 13:36 發表
M&A Mom:
阿囝都會講O咀和屈機,但都無包括係hhma的12個潮語之內,所以我咪唔識囉!

我囝都好多嘢講的,昨晚佢同我講掉左位,佢隔離個新同位叫"屁王" 又講上體育課時兩個同學差些大打出手,mouth:" /> 好 ...

我同佢講o既潮詞都係我o既年代潮詞 『比你激到吹bb』『唔好老馮亞媽乜都幫你做』
『O 咀』我都能意會到,所以有時為求佢容易/快d 明白我o既意思就會用到!但『屈機』就點都幻想唔到乜意思,通常我唔明o既我都唔會隨便用

唔好講潮詞,呢個年代有好多新詞語,我硬係聽落睇落都覺得怪怪,例如"親和""優化",以前 matthew 小學d 閱讀理解 d 文章時時都有d 怪怪新詞語,可能我真係未能與時並進
‹ 上一主題|下一主題