用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才今年多人報嗎?
樓主: hohoho888
go

優才今年多人報嗎?   [複製鏈接]

吳婉琳 發表於 18-6-28 20:23
朋友上年經驗
進入2面開始要上堂,ㄧ個月ㄧ次(1.5個鐘)
上足10個月!除左上堂另外上完堂要寫心得報告!

兩年前都已經改成八堂啦,仲要咁多驚嘆號❗️會唔會誇佐D呢?

hohoho888 發表於 18-6-30 19:34
比起小朋友,我覺得佢是對家長有要求多d.

或者咁講,這是教 好學生同教好 學生的分別,或者小朋友的能力係六歲時未必能被挖掘出來,而家庭教育對小朋友將來的發展起主導作用,所以學校似乎揀家長多於揀小朋友。GT一直都不是名幼生的首選,可以話收返的不是最叻的一班,但成績唔會失禮,我想家校合作係好重要的原因,所以學校就算清楚繁雜的申請程序會嚇走唔少家長都堅持咁做。

cici_hwang 發表於 18-7-1 23:08
Waiting無第三面,入到第三面既係fist waiting,第三面完佐之後就從first waiting中揀人出conditional off ...

唔清楚你個情況如何,但如果學校是係全部first waiting 進行3rd in 之後揀唔夠人數,再call waiting 進行3rd in 再補上,其實都正常。聽聞今年3rd in 父母同小朋友一齊in,篩走部分原本first waiting 應該有學校的原因。

cici_hwang 發表於 18-7-1 23:57
問題係fist waiting唔係揀唔夠人數啊,大把first waiting仲等緊既時候,學校已經叫緊waiting來面試啦!學 ...

如果我的回覆有任何冒犯,請原諒。其實小一選校這條路大家都行過,也都明白唔容易,家長小朋友都身心疲累,抱怨一下也無傷大雅。但作為用家,我也只是忍唔住手,客觀的講幾句,始終我同小朋友係過去一年的時間對學校各方面都很滿意。

chungque    發表於 18-7-2 14:48
‹ 上一主題|下一主題