用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

小曳人 發表於 14-1-21 13:46
讀緊就唔好轉喇!
如果小朋友住沙田,應該留响ascot,叩門叩返沙田都易d!講真架!沙呂年年叩門都多數收樂 ...

為何沙呂特別喜歡收樂基的小朋友呢?

可否分享樂基中英文的訓練如何?

小曳人  sorry,唔清楚  發表於 14-1-21 21:33

sbux 發表於 14-1-21 22:11
但34同41係重災區,每年都有不少烈士,反而沙田區係多英小嘅區份,如果純為學校,好似唔搬好過搬喎

...
離題一下, 我都在想校網的問題. 沙田英中校網不錯, 但小學的質素好像只是一般. 來來去去較好的是沙呂, 沙官, 陳元喜, 而且還要分開88和91兩個網, 競爭也不小啊.  除了這些, 還有什麼高質素的小學? 相對而言41是否選擇多些?  

小曳人 發表於 14-1-22 13:42
91網大熱有:一呂、沙呂、培基、朱小、一胡
次熱有梁小、蕭小、沙胡..等等
好嘅小學比其他區 (包括88) 都 ...

多謝賜教! 我自小在沙田讀書, 但對培基、朱小、一胡都不太了解, 為什麼會成為大熱? 因為易入D? 校風好?

似乎91網比88網好? 88網好似只有沙官和聖心比較好?

如果HKPS讀完, 到九龍考直資有機會嗎?

小曳人 發表於 14-1-22 21:38
回覆 mamath 的帖子

成為大熱,因為佢地中一派位好囉!

HKPS Ascot 似乎進可攻(直資), 退可守, 最重要是打好兩文三語基礎. 希望小兒可以好好發展啦.

我以為迦密多人選是因為比較易入? 可否了解近年迦密的學習和校風情況如何? 我只知道20多年前的情況... 應該大部分都是屋村子弟, 是嗎(絶無歧視之義, 本人同為屋村出身)?

小曳人  多人揀又點會易入呢?!  發表於 14-1-23 21:14

小曳人 發表於 14-1-23 09:08
因為我識嘅考得好好
那個小朋友是不是被家長谷得好勁? 如何谷?
‹ 上一主題|下一主題