用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

SPCC 學生在海外名校的reputation 甚好的! 所以每年收的co 甚多. 即使Warwick 都閒閒地收20-30個,

loop    發表於 19-3-30 13:19
AL1987    發表於 19-3-28 17:31

surewin 發表於 19-4-1 13:34
其實 瑜伽墊得唔得呢
of course YES !
好Causal 的, 見相片有同學拎winnie the pooh BB 地下玩果D 墊
當然呢個就唔好, 太大太誇張.  Chingyu 介紹果隻超好, 又方便又輕身. 佢地個backpack 到時好重! 有些日子要行幾個鐘, 盡量輕d好!

Ak112318 發表於 19-4-1 15:21
請問各家長前輩,入讀   貴校大多需要全科補習嗎?還是有不明白校內老師已能清楚解答暫不用補? 謝謝
...
全科補? 唔會好多同學用補習來陪讀掛 .
考得入來的同學底子應該唔會差, 若真係出事, 一定係上堂唔明又唔理又唔問. 同學之間有互動, 有幸我囡同班有位超級狀元無私指導, 唔明既同學問佢學術問題"狀元" 一定無私分享. 老師也笑說多了位助教

SPCC 優勝的地方就係同學的學習氣氛好!  主動性強!

我囡都有教同學數, 大家都不存私心, 真的很讚!  

RoP 的同學最好帶可除的外套 取代"過頭笠" 的厚衫.  行山有時會好熱, 中途可以方便除外套.  "過頭笠" 就要放下重重既backpack 仲要唔好因此走失大隊!

我囡成日好proud 話誰誰誰補集但成績唔夠佢好,話幫我慳左幾多錢云云  確實,太多同學依懶補習當左打補針反而冇補成績仲好,當然,同學既主動性好緊要。我囡成績比人差既時候,佢會自已做revision 找尋原因改善,只要肯下苦功,好快就可以追番上黎!

chingyu    發表於 19-4-3 20:44

我囡上左大學頭幾堂,話數學深過DSE好多!未學過! 知佢下了功夫 發力溫書追上大隊,見佢深夜仍在線,佢話深宵思維更清晰! 見佢咁既學習態度,甚感安慰! (有我的影子  我最憎計數無奈份工變左大半個finance 人,痛下苦工,終於克服)!

當遇上困難,唔應該去逃避而係要克服! 之後享受那份成功感!

USTdriver    發表於 19-4-5 14:57
chingyu    發表於 19-4-3 20:41

interview 發表於 19-4-4 10:14
你女兒在香港還是外國讀大學?
當年有幾個offer, 放棄左香港A1,選擇去英國開眼界!
我係冇比意見比佢, 等佢自已選擇!

果然出到外面,發現天外有天,人外有人!有幸跟番大隊,仲做埋SU committee.

wingszesze    發表於 19-4-5 17:06

interview 發表於 19-4-4 23:12
wow,外國都做SU committee

你們個個都優秀,我希望我小朋友也一可以一樣

如果有興趣做i-bank嘅同學,喺歐洲升學如魚得水!當然! 你要好積極 同埋正面 ,先至有機會被選中。
UK有個Spring week program, 各大Global Bank /Financial services industry 會有個pre recruitment 途徑比一年級嘅學生, 表現得好嘅學生就會得到暑期練習生嘅offer,香港好似冇咁早同冇咁有 系統嘅pre-recruitment program!

回覆 velma 的帖子

3年前唔洗interview 只係傾下計覺得合適就可以。
如今可能學校想IB  average curve拉得更高!

USTdriver    發表於 19-4-5 14:56

回覆 chingyu 的帖子

女兒的年代, IB 已經好受海外名校歡迎, 相比英國高考,IB 課程更受美國大學歡迎, 反而DSE人地唔知係咩東東SPCC IB 平均成績一向叻, 但可能一如 MNC , 當你有1m revenue, 明年就要1.5m revenue, 後年要達2m revenue. 我都係估下, 無數據支持我講既謬論. 事實我女既年代, 已經好多同學想讀IB, 但副校話更大的問題係同學唔珍惜資源, 未能配合IB 理解能力及邏輯思維既特質, 如今有2次Interview, average 表現一定會再向上!

絕對讚成

我覺得歌詞真係好似講緊SPCC 的女仔 :  送給我們的女孩

相遇 就此擁著最愛歸家
生活 別過份地童話化
故事 假使短過這 五月落霞
沒有需要 驚詫

流水很清楚 惜花這個責任
真的身份不過送運
這趟旅行若算開心
亦是無負這一生
水點 蒸發變做白雲
花瓣 飄落下游生根
淡淡交會過 各不留下印

SPCC 的女生, 有外貌, 有思想, 有氣質, 有內涵! 怪不知出到去都咁受歡迎, 不無道理的

chingyu 發表於 19-4-5 20:17
似乎師姐在英國有紳士追求喎。

將來出左呢個校園, 更加覺得係事實, SPCC 女生有自信又謙卑
您位寶貝女多兩年雕琢, 一定是一顆明珠, 閃閃生光!  

在此呼籲大家多多利用呢個公眾平台, 唔好私信造成困擾.  其實學校PTA定期有免費校服環保捐贈,  大家可以多多利用. 有問題亦都歡迎喺呢個公眾平台 查詢.  很多會員樂意為你解答. 多謝合作 謝謝

回覆 velma 的帖子

年年都爆滿的, 各同學加油呀!

其實上咗中學 ,家長都唔使再問呢啲咁嘅問題,學生自然會自己去fine out. 大個囝了

今年SU 比往年的積極

Ak112318 發表於 19-5-10 11:00
請問各家長,學校要買什麼的平板電腦供上學用?在校買有折嗎,謝謝
Lenovo touch screen 果隻千萬唔好買! 谷氣!

ABC-DAD 發表於 19-5-17 10:39
https://www.med.hku.hk/

加佢地IG, 有Jupas tips 同埋MBBS MMI tips
唔見公子相既
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊