用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見   [複製鏈接]

hikozan 發表於 20-3-15 01:37
面對歐洲嚴峻的疫情, 但英國人民還未能做好防疫, 甚麼想法/原因讓你安心安排子女獨自留在英國呢?  ...
我兩個仔都留英國,因為要考Final year和Alevel,有提佢地人多地方帶口罩!

noel2010 發表於 20-3-15 10:33
暫時呀仔留英,大學現冇停課,他的宿舍是自己獨立廚廁,他一早已經蓋板沖廁,他一向自己揸車出入購物,他 ...
我們大家都同年去英國,我都已安排7月1日飛!

brother4 發表於 20-3-15 11:36
同上原因,現乘飛機高危,另孩子不想回港,好彩舊homestay話放假可去佢到住
...
周边個個撲機票改機票返香港, 搞到自己好似好另類,會唔會害親兩個仔!

noel2010 發表於 20-3-15 12:13
我六月中飛兩個多星期,原本打算南下歐遊,現改了自駕北部,看來六月真係未知數。
...
大仔大學畢業禮7月23日,細仔中學畢業禮7月3日,中間時間去希臘,現在最緊要6月細仔Alevel考試不要受影響!

TKSMOM 發表於 20-3-15 13:35
Same here!
我女兒要考GCE AL ,擔心她回港後不能回英國考試,因此計劃留在那裡。
我當然擔心,所以常在這 ...
你過去住边?

llmom 發表於 20-3-15 14:24
有我陪你!
要係依到先覺得舒服D!

hikozan    發表於 20-3-15 23:36

bigeyemum 發表於 20-3-15 15:18
我囡都係唔返香港,佢話D香港同事仔陸續返香港,阿女仲要返學,佢都係照平時放假留在我朋友屋企,最擔心係 ...
我準備email校長學生有權選擇帶口罩保護自己,我們香港差不多100%帶口罩,我們不是有病,是預防和保護自己,帶口罩係有效和防止擴散!

BB.Mummy 發表於 20-3-15 17:56
千祈唔好咁諗,每個家庭個背景都唔一樣!
明白!

ydoris 發表於 20-3-15 20:45
阿囡大學未停課,因為最後一年要考畢業試。怕封關返吾到去。本來四月我過去,而家取消左。最失敗上星期先寄 ...
再寄口罩比女。

noel2010 發表於 20-3-16 03:14
剛剛呀仔話身邊的香港同學個個走唒,未走的都買咗機票。連final year 的同學都走。我希望我的選擇是正確的 ...

阿哥仍然覺得唔走好D,佢話坐長途機仲危險,我都希望我地選擇是正確!細佬話佢地Y13有幾個走,其他好多其他year走!我同佢講唔好理人啦!自己決定唔走就專心考埋個mock exam.

jj100c 發表於 20-3-16 07:23
回覆 Taimum 的帖子

我都有email 比我女學校校長,問突課怎樣安排boarder,仲有香港家長口罩問題。校長唔夠 ...
正確,其實復活節假後好大機會傳染,戴口罩自保係必需嘅!

sze_mark 發表於 20-3-16 10:22

琴晚仔宿舍有小朋友發燒,學校都吾比帶,後來我搵SAMUEL幫手,結果比帶。。。。一日:a ...
咁大件事!Year幾?無聽阿仔講,可能唔係佢boarding house,唔明咩唔比帶?

TKSMOM 發表於 20-3-16 10:37

ABNB,未book,準備除時起行。
明白,你都要小心!

ydoris 發表於 20-3-16 13:13

上星期寄個D都未到.聽日想寄抗疫用品,雨衣,口罩,手套,眼罩,仲有咩呢?另外增強抵抗力既 ...
寄D感冒藥可以嗎? 我見到有其他group講話唔可以寄藥! 我兩個仔都有藥傍身, 每次返嚟香港都會幫佢補充食開嘅感冒藥!

Siuchoi 發表於 20-3-16 13:17

我女唔返香港 ,我都希望我地嘅決定係冇錯
係呀決定咗就唔好諗啦!

Siuchoi 發表於 20-3-16 13:17

我女唔返香港 ,我都希望我地嘅決定係冇錯
係呀!決定咗就唔好諗啦!

brother4 發表於 20-3-16 13:23
雖然學校假期可住宿舍,但D英國同學好少帶口罩,怕互相宿舍傳染,另乘飛機更唔安,又要隔離,所以去homest ...
係, 復活節假後如果有可以正常開課, 一定要戴口罩自保!

ydoris 發表於 20-3-16 13:13

上星期寄個D都未到.聽日想寄抗疫用品,雨衣,口罩,手套,眼罩,仲有咩呢?另外增強抵抗力既 ...
我今早再寄多一份經e-express ,順便問下郵局職員我上星期一寄嗰份現在去到邊,佢話仍然在香港機場等緊飛!

YongXin 發表於 20-3-16 13:35

決定咗留就全力以赴
我琴晚同大仔傾,我話我衡量兩樣嘢留低定返香港邊樣好處多邊樣壞處多, 最後我都係覺得留英國係好好多,但係我同大仔講我只係擔心你哋唔識得去防備, 佢尋晚原本仲要去教會幫彈結他, 我話可以不過你要戴口罩, 最後佢同教會啲朋友講,唔好意思我有啲唔舒服,,唔想傳染你哋,所以就推咗啦!

ydoris 發表於 20-3-16 13:49

今朝上網睇,份件UPDATE到12號係香港.聖誕節前我都寄左消炎藥俾佢,佢本身都帶左氣管藥 ...
我覺得濕紙巾冇問題 ,我今朝寄嗰份係兩盒口罩、 兩支50ml搓手液,兩包好細好薄嘅消毒濕紙巾!
‹ 上一主題|下一主題