用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kindle 適合小一生嗎?
樓主: mimibama
go

Kindle 適合小一生嗎?   [複製鏈接]

MNIF 發表於 19-4-15 18:38
問題係有提到「廚房同雪柜」。

我意思係,如果小明唔係肚餓,唔需要一回家就衝入廚打開雪櫃找東西吃。所以「肚餓」先係佢呢個行為嘅真正原因/動機,而唔係「因為雪櫃有東西可吃」就要衝埋去打開拎來食。

雪櫃有食物,不是動機/原因。

Cheeselover 發表於 19-4-16 09:34
我猜你女兒學校應該是城中神校之一,一年級生便要應付如此複雜的文章,文章有多重意思,不易理解。

我同意呀,如果問「為什麼冬冬坐在門口?」,咁重點係「坐在門口」呢個動作,「目的」就係等媽媽。
但現在問「為什麼冬冬坐在門口等媽媽?」,重點係「等媽媽」,咁我女答「因為他想媽媽」就係「等媽媽」嘅原因。

第一句「天晚了,媽媽還未下班回家」,係交代當時情況,不是等媽媽的原因。

不是神校,只係普通津校,不過中文科出名深。
好彩呀女考試時唔會鑽牛角尖,所以應付到試卷。

Olympian 發表於 19-4-16 10:31
首先你女識寫想媽媽我覺得都好叻。

但係咁答真係會無分架。中文閱讀理解正如聖人網友所講,都好講邏輯。

條問題已有「等媽媽」呢三個字,所以係知道「做什麼」。(可以睇下我115樓回覆)

不過我明你講緊乜。但依你所說「假設問呢條問題的人不知道你媽媽去左返工」,咁其實所有問題都不能簡短作答,因為全部要交代背景,又是否初小要求? 如果咁樣答,每個答案要寫幾句甚至一小段,每次答案都要"self-explanatory"。

retriever 發表於 19-4-16 11:24
唔少人講“唔應該一分都無”。。。

係呀,其實我唔介意分數

Olympian 發表於 19-4-16 11:31

其實條問題好簡單直接的了。

我就係覺得好多人「簡單直接地」將「情況/背景」當成「動機/原因」, 可能就係老師對小一生嘅要求吧。

例如我上面舉另一例子,「小明一整天冇食野」唔係「一回家衝入廚房打開雪櫃拎野食」嘅「原因」,「原因」係因為肚餓 。亦唔係聖人網有所答「知道雪櫃有食物」。知道有食物所以拿食物吃,不是「拿食物吃」的真正原因。

以上只係純討論。我完全明白考試計分標準,我亦不是怪老師,我只係有時頭痛要諗下點樣解釋俾呀女聽。

haihaimom 發表於 19-4-16 14:06
有分係encouragement,冇分係discouragement,當然孩子要自己跟老師討論,做學問應該就有噤嘅態度。
...

我諗我女只敢同我討論,喺學校佢一係好抽離一係好激動。
‹ 上一主題|下一主題