用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港靈糧堂放榜喇
go

香港靈糧堂放榜喇 [複製鏈接]

Re: 香港靈糧堂放榜喇

小菲菲9月尾出世,屬細女,本來諗住靈糧堂面試打定輸數,或者真係天意,小菲菲面試嗰日表現OK,所以一知道入到am班,真係好開心。(其實我哋只係報咗呢一間,冇報其他,因為只想報靈糧堂,真係破釜沉舟、背水一戰   )

自己有啲同事嘅仔女讀過靈糧堂,都話個細路到小學時,英文都唔太大問題。衡量過自己個女嘅性向,屬活動型,唔適合用「填鴨式」教學,所以會揀靈糧堂。

其實有好多同事、朋友嘅BB,就算讀根德、St.Cat,都要靠自己或出去補習補好啲英文。講真,教英文係唔可以完全靠哂幼稚園。英文要好,除咗幼稚園,其實家長自己都應該响屋企,設英語時段,同小朋友講英文 (當然,suppose家長都可以用英文溝通),而唔係去靠填鴨式幼稚園或補習班催谷。

揀靈糧堂幼稚園,主要係唔想個女咁細個就要好似考試機器咁俾幼稚園操,咁小朋友會好易冇哂求學意慾。我自己教咗咁多年書,好傷心見到好多學生由小學已經失去求知慾,讀書好多都係為咗entertain爸爸媽媽(望子女成龍),連點解要求學都搞唔清。我唔想自己個女會變成咁。

esmehouse 寫道:
clara321 & clarachel

聽好多媽咪講話 LLC 既英文冇咁好,多數都要自己出去補架,但英文真係好重要,所以仲諗緊

Hello ShirlinaWillis,

很高興認識你。你囝仔入上午班?是嗎?
希望小菲菲可以同你囝仔做到同班同學
這是我們的MSN,有興趣保持聯絡,好嗎?

[email protected]

Little Faith Mom & Dad

shirlinawillis 寫道:
hi little faith,

我個仔都係9月尾出世, 今日checked巳經accpeted by Ling Liang Church.  我地兩個小朋友有機會做同學仔.

Hello, lionly,

咁橋,我個女都係9月尾出世。   LLC 係我哋 First Choice。(所以放榜後,得知佢哋收咗個女,就唔再報其他學校… 至今只報咗LLC一間,都算risky   )

其實真係唔知LLC用乜嘢criteria嚟分am/pm,我甚至諗唔
到佢哋响邊啲地方計分。我當日响校長唱歌時,遇到同一組另一個小朋友,表現好smart (個人感覺),有反應,又乖,又有禮貌,但後來得知呢個小朋友只列入waiting list。

內子認為,其實好多人以為校長嗰part計多啲分,實則佢哋好多估唔到嘅地方可能都有計分,例如响其中一個環節,好多小朋友坐响房,有一部電視機擺响前面播緊片段,但老師就一早出咗房,只留下家長,仲要其中一個(如果有兩個大人帶個小朋友嚟嘅話)一定要坐開,我哋就咁等咗五分鐘,期間有小朋友走咗出去電視度跳,要大人出去捉住。我哋都唔知點解要咁樣等,Interview之後,內子忽發奇想:可能呢度都有老師俾分 (秘密地)。

不過,我哋都諗,可能LLC想見到小朋友最真嘅一面,所以佢哋應該唔會只靠面見校長同老師兩個環節俾分,甚至可能响玩具室玩緊玩具時都有人俾分。

當然,點俾分其實都唔重要,我哋當天其實都以平常心面對。相信佢哋咁耐歷史,咁耐經驗,點都有辦法揀到佢哋認為合適嘅學生嘅。
‹ 上一主題|下一主題