用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會
樓主: mamamui
go

大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會 [複製鏈接]

原帖由 Mrs.Yellow 於 08-10-17 12:30 發表
Jennie > may may 剛有事早走左,個倉佢話賣BB野多,無我地D細的 size wor

爺老太/ may>>thx. 又慳返筆.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

save>>咁快派卷啦!! 老c 好快手喎! 不過係咁呀啦, 我女都一樣, 默書上面d 句子出過d 字, 默默下都寫錯. 都唔知佢搞乜.

yy13>>買3件咁多, 2件都夠啦, 有乜問題, 校服公司實有貨呀?!

owl>> 溫默書 阿女係日日溫少少, 唔係一次過溫都唔易. 而每日一篇, chloe 都好like 排位表, 因為每次都係自己名行先.  但佢為o左要排全級頭位, 係每天返學前做, 都叫有小小推動力叫佢起身.

暫時大家返小學都係個半月, 開始有asessment, quiz.  希望大家快d 適應啦.

至緊要x'mas 找日玩o下至得.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

e 家常識都唔知會出d 咩課外題, 家陣d 新聞, 日日都係講金融海嘯, 唔通同佢地講呢d 咩??

原帖由 save 於 08-10-21 12:45 發表
站時諗到係mtr 轉站拆出閘機, 三聚x脮, 中國law 幾面金牌, 太空人漫遊, 9月份香港有什麼投票選舉和生果金等卦?!

嘩, 答案我都唔多記得喎

琪媽>>chloe 成7點至起身, 所以比人訓多o左, 7:30 就出門口返學.  相信每個小朋友都有鬥心.

想問o下用credit card 交稅, 係咪無so?? 我d同事又交6個位.

原帖由 貓頭鷹3號 於 08-10-27 02:06 發表
Credit card 交稅好似係可以儲分, 其實呢世人我都冇呢 d 經驗.... 交稅交六個位.

hsbc 同恒生都無分儲........

有冇人報o左今年朗誦節呀?? 比賽時間出o左啦....

我見到樺樺個名呀!!hehe...

http://www.hksmsa.org.hk/Program ... ee4eb13#ClassSearch

原帖由 mamamui 於 08-10-28 18:13 發表

沙田中央公園. 我以為我讀小學時才會去沙田旅行.
不過佢地一樣玩得好開心.

都好過我....又係大埔海濱公園!!!:;pppp:

原帖由 貓頭鷹3號 於 08-10-29 02:16 發表
琪琪今個星期四去九龍公園旅行, parents 冇得去, 乜嘢都未知, 有冇飯食都未知, 只係交咗 $18 車費.  第二日 Friday 放假一日.

我地家長可揀去or 唔去, 車費$15. 你有冇睇飯單有冇去旅行o個日呀?? 我地就唔包.

我琴日同阿女默書用另一個方法, 大家都o羅張紙寫默書d 字, 跟住比對方睇, 叫對方用指字仔響空氣中寫同串, 睇完就交換張紙, 要立即寫返同樣o既字. 如是者咁溫, 唔識就叫佢寫低響另一本薄樹做訂正.  咁佢會開心d.

原帖由 YYJC 於 08-10-31 21:08 發表
小女學校今日派返總測驗卷, 中文嚇死人
考兩份卷, 卷一有7版纸, 好深, 得77分, 課文/作業ge內容好少, 考d未教過ge:
句子填充, 冇字詞提供, 自己諗, 5題有3題唔識;
閱讀理解有3篇, 除根據文章內容, 圈答案外, ...

yyjc

嘩, 若一次過考咁多, 佢地都無乜心機做多喎....我有d 興趣睇o下你份卷添...

咁你阿女有冇唔開心呀??

原帖由 YYJC 於 08-11-3 20:15 發表
Jennie
俾e-mail address我, e俾你睇

yyjc>>我個貓地址:  [email protected]

阿女明天開始中文評估, 唔知其他科你地模式係點呀?? 我估聖公會應該都差不多.

中文的確要佢地自己融會貫通, e家佢地學o既野又深o左, 唔同我地以前o個輩.

大家都係面對第一次的asessment/quiz, 感覺就好似我地自己去考, 得分又好似比我地咁, 但我覺得佢地咁細要對住6-7頁紙去做亦唔係易事, 若有d唔習慣的小朋友, 一早就掉筆. 佢地可以完全去完成, 都要讚o下佢地o既.  雖然我唔敢講我自己響過程中無鬧女, 但好在tt 有評估/默書, 對佢地升到小一的確有幫助.

好似我地學校, 英文phonics 由頭再教, 好似上緊k1 咁, 當然生字又比以前深, 亦無英小咁深, 但好多野唔train, 阿女都好似比返晒老c.

yyjc>>我仲未收到呀!!唔知係咪公司個server short 呢

原帖由 YYJC 於 08-11-4 18:51 發表

係呀, 溫課本好似冇乜用, 真係要揾呢D習作做吓至得
我當然唔介意你睇啦, 而且我都想睇吓你份卷, 比較吓
我e-mail: [email protected]

我都覺得係, 因為你熟晒, 但唔曉用d 詞語都唔會做到填充題.  阿女都話有唔識, 仲話d 卷比幼稚園深, 但我又o羅返tt 最後評估卷睇, 無可以深過...e家仲係10以內加/減...即係佢退步o左.

原帖由 YYJC 於 08-11-5 20:32 發表

係我未sent呀
有D技術上嘅問題未搞掂, 要等我老公得閑幫我(因我係電腦白痴), 可能要幾日, 請耐心等候.  不便之處, 敬請原諒

無問題...

yyjc >>收到了, 咁多閱讀理解....小朋友邊有心機做呀?? 不過第一篇我響以前另一間學校o既paper 見過...

thx.

owl>>vicky 小一咋, 要d 小一生自動溫書一定唔會啦, tt 係happy school. 你唔溫, 佢唔會溫, 特別d 女, 你比exercise 佢做, 佢都要你坐響側邊, 唔會一個人自己做.

當然你唔急住搵工, 至好就休息o下, 阿女常識都有教要定時作息呀!

原帖由 一家三口 於 08-11-7 15:56 發表
http://map.school.net.hk/newmap/index.php

jennie >> 係呢個啦!

有d 掛住你添....

OWL>>你捱o左咁耐, 享受o下家庭樂啦.  同埋vicky都就o黎考試, 咪順便同佢溫o下書先

唔好意思, 我send o左份問卷比你地, 如果可以的話, 請大家幫忙.

thx.
‹ 上一主題|下一主題