用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會
樓主: mamamui
go

大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會 [複製鏈接]

MAY>>捉棋係好事o黎, train 專注力very good!! 所以比佢玩o下啦.  :) :)

我今個學期, 乜都無參加, 因為好多星期六, 有d 又多人 一班. 星期五晚阿女又學游水, 所以都想佢專注學習先, 無乜問題至加活動比佢.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原帖由 mamamui 於 08-9-5 12:14 發表
May, Jennie - 據聞 SSP 同油尖旺校網都係暫時未能推行小班架.

阿女學校活動不少, 但樣樣要付費. 我求其幫佢報圍棋, 貪佢 Fri 舉行, 5 使阻住做功課. 阿女做功課好漏氣, 有排train! ...

算啦...我覺得讀津小, 真係唔可以要求咁多....

好似無乜活動係唔水錢.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

silvia>>阿仔盡o左力咪算啦...考完亦唔好再提, 不過要問清楚阿仔問過d 咩問題, 因為2nd 會問返問過d 咩...校長會mark 晒呀. 完o左一場, o黎緊仲有好多場, 唔好比壓力小朋友, 輕鬆面對就得, 唔係上到小學會仲捱得辛苦.

到了小一生活, 其實我發覺睇手冊, 好似好多功課(中文抄書1次/ 英作業p.3-4/英文寫字: 自己名1頁/數作業p.2-3/ 常識作業p.2-3及中默), 但事實阿女唔知係咪大o左, 自然做快o左, 下星期都開始默書, 但都好淺. 暫時對阿女完全無壓力.

而家班細都覺得自己著o左小學校服都完全唔同, 表現的確乖o左, 同定o左, 做功課無以前咁hea....希望大家都順利適應啦.

yellow太>>太多數會返, 不過朝早學畫畫就未必去到啦.  學校好多野可以學, 但時間唔o岩, 因為好多活動都未cut, 暫時學校生活又好hea....

pheobe>>其實k3 時老c 都有話過我女寫字好慢, 但佢唔主張去練字, 因為唔想拖跨小朋友d 小肌肉, 最緊要慢得o黎係o岩就唔會太慢.  食飯呢家野無法子, 我朋友個女本身食飯都好慢, 所以次次都係食到夠鐘收野都未食晒, 4年小學都係咁, 所以當瘦身.

carcar>>你係浸信會會友priority會高d, 交唔交profile 都無乜問題, 荃浸係睇浸紙先呀!

但我e家發覺間學校谷唔谷, 多唔多野做, 都好睇小朋友本身適唔適應. 點都好, 至緊要係讀得開心, 你就放心.

其實有時小朋友係咁.....除o左食/訓/ 玩之外, 都常常是一舊雲.

暫時小一生活, 係晚上辛苦d 啦. 又要睇溏心,又要捱眼訓....書我就無溫, 因為都尚淺.

connie>>我間學校只得p1 仔至有得上網check 手冊. 下年阿女就c 梗呀啦!!    阿女話assembly 佢地係企響禮堂, 企到腳仔都累晒至有得上課室.

每天陪女返學, 佢入學校時, 都會叫佢比心機/ 努力/加油...佢都好受.

雖然升了小學, 都好似呢樹大家o岩傾d 咁....

大家都好盡力為小朋友, 唔止小朋友要適應, 連大人都要適應. 大家都好快雨過天青啦. 大家每天都要同時間競賽!!

cheerful>> 慢唔緊要, 至緊要係o岩, 唔駛擦咁多, 比d 贊賞阿女啦!!

緊急求救: 請問大家仲有冇多o左o既惠康印花呀?? 阿女想換隻錶仲未儲夠呀!!!! 印花原來派埋今日咋....

原帖由 一家三口 於 08-9-18 16:31 發表

Jennie,

妳欠幾多只呀??

16 個呀! 你呢?? 無就算啦...今晚去買雪糕同買西瓜....etc. 睇o下有冇人賣比我啦.

細女返學返成點?

may>>你學校係咪又用咩高效認字法??

http://www.chineseedu.hku.hk/Chi ... learnword/index.htm

原帖由 Mrs.Yellow 於 08-9-18 16:59 發表
因為亞仔早左瞓,我地兩公婆又好開心晚黑多番D自己時間。

咁你地兩公婆 咪可以多d 時間做多個人仔....

owl>>收到啦..thx.

mamamui>>其實有時想返自己細時都係一舊飯咋, o個時又無電腦, 都無得check, 我記得係同隔離位要check 手冊咋. o個時唔知阿媽係咪成日比老c 話呢???

慢慢來啦...e家返小一都未到1個月, 唔好比咁多壓力自己, 唔係d 壓力會反映到d 細樹呀啦.

原帖由 snowB 於 08-9-19 16:39 發表
小女做中文作業,老師比 “丙”。
我話:下!丙?亞女你比 d 心機寫喇!
亞女話:丙好好 la, 又唔係丁,丁先至最差。
亞媽訓低左!         
...

你班老c 嚴咋???

原帖由 snowB 於 08-9-22 09:23 發表
Hello Jennie,

都好明顯唔係幼稚園的要求,筆畫都執得正左,都好o既,等亞女知道寫好 d, 佢寫字都係求其o架 la。

本週的功課好多, 我們星期六用了個半鐘完成功課,都花了不少時間做改正及擦左寫過。chloe 要做幾耐呀?

sno ...

星期五chloe 都係半個鐘至9個字都可以做晒...係o個本弟子規要家長一齊做, 就煩d. 有d 佢響學校做o左呀啦.

記得默書溫埋標點呀!

原帖由 mamamui 於 08-9-22 09:50 發表
亞女昨日有少少焼, 瞓咗一日好好多. 今朝返學先醒起學校已經冇”餵藥”呢回事, 立即分好一支支叫亞女食完 lunch 自己食藥. 真係好多野要適應. mouth:" />  

要個小朋友記得食藥又真係唔係易事....

原帖由 Cheerful12 於 08-9-21 14:07 發表
我個女剛過了六歲生日, 現在還是半隻牙都未掉下來, 是否不正常呢?

補祝cherry 6歲生日快樂, 越大越靚, 聰明伶俐!!

其實遲d 換牙都好呀! 因為口大d , 牙無咁易"咩"....我朋友個女係p.2 至甩第一隻牙呀!! 唔駛咁擔心.

你地上summer course o既朋友, tt 有冇叫你地返去o羅野?? 我朋友上完, 佢話tt d 老c 叫佢上山o羅野?? 係咪得隻碟咋??

原帖由 silvia_ng 於 08-9-24 23:01 發表
致各舊生媽咪,
如果收到TT發出的SMS短訊, 邀請你地10月11號返去嘉年華 + 買舊年的懇親會DVD, 請告知! 因為我追左好多次, 今日我發現原來仲未出 如果你地收左, 我就可以收工唔洗追

THANKS!

BTW, 上 ...

今晚只收到教友會bbq 事議夾埋1011 open day 單張咋

原帖由 balltsang 於 08-9-25 11:18 發表

無...人少開唔到線,但如果住藍田/將軍澳 o個邊就一定有

snow b
你個女好攪笑
尋日打黎問我功課
我唸佢係乘機想揾波仔至真

ball>>chloe 等緊學霖封信呀!!!

原帖由 balltsang 於 08-9-25 22:49 發表

印花信?第二日己寄出la喎

OH......有冇寫回郵地址呀??
‹ 上一主題|下一主題