用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙小"家長教師會''
樓主: Maggie程
go

沙小"家長教師會'' [複製鏈接]

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-26 23:59 發表
一年級生日會係每月都有,通常係月尾的星期五

asinia:
家長日那天,我坐在電腦桌前一行,由窗口數過來第二個
你呢?是否第一橫行,由窗口數過來第四個呢?不過都係個估字,hehehe ...

肥嘟媽:
我囡响你哋對面課室咋!
嗰日我係門口叫過I&I媽!

原帖由 595 於 08-9-27 11:23 發表
唔好意思,八褂一問,係未講緊Cambridge試呀,請問你仔仔響邊到讀呀,讀幾耐先可以考試?小一starter會唔會遲左d呢?我都想小朋友試下。

謝謝!

595:
我仔响顯徑社區讀!
小一starter緊係唔遲啦!
但睇吓有無需要law,
因為好多人講自己d/l paper做吓就可以去考喎!
我都諗住遲d比呀囡去考mover,但唔會讀啦!
我仔小五先讀Flyers,(之前無讀/考starter/mover)
7月時考,
我仔話好淺,我早幾日睇吓,
真係幾淺喎!但Ket就比較深,
所以咪繼續law,而且呀仔返得好開心,

原帖由 asinai 於 08-9-29 10:12 發表
this morning 發現 mingpao & singtao 網上都有登!.....還有.....大家不防去look 吓!:)

looby,

我pm 左條 link 俾你, u check check la.

I&I:
恭喜哂!

原帖由 595 於 08-9-29 11:19 發表
Hi 各位

明天是旅行日,中午就回來,有午餐時間嗎,要備午餐嗎?

謝謝!

595:
我諗住响7仔買份三文治,
當然重有小食、果汁、水...........

原帖由 595 於 08-9-29 09:28 發表
Thank you looby.

剛剛係學校課餘學藝班website見到有小四劍橋中級英語班同小五劍橋高級英語班,唔知學校有無代辦報名呢?

唔使代報名!自己填好表,連埋張支票寄去就得啦!

原帖由 asinai 於 08-9-29 15:34 發表
thanks!  .....原來奬品仲好   ......不過未領!

係乜嘢嚟!?講嚟聽吓!
哈哈........全世界都知你d仔女乜樣乜名啦!
不過係好事/叻事,唔緊要啦!

原帖由 asinai 於 08-9-30 21:05 發表
1st prize 係$3000 + 獎盃一個!

全世界>>>>有幾大ah?!!
都5算係mud 野叻事....小玩意一個吧! ......我本來都冇 think 過post 條 link 出lai....稔住識佢地ge 人自然會 g ga la.....而且校網 soone ...

咁正!
你兩個係咪分兩份?
幾時過嚟請我會糖水!?
獎盃咪要放係school?

原帖由 595 於 08-10-20 09:26 發表
各位

請問小一test形式係點架,要唔要識寫課文全部d字,常識平時寫既詞語要唔要識默呢?好深喎,平時只寫3次,話咁快唔記得啦。我驚唔合格。

常識有4條問答,
中文有幾題不供詞填充,
英文有fill in the blanks,writing,
平時默過嘅字要識寫同串,

原帖由 595 於 08-10-20 09:26 發表
各位

請問小一test形式係點架,要唔要識寫課文全部d字,常識平時寫既詞語要唔要識默呢?好深喎,平時只寫3次,話咁快唔記得啦。我驚唔合格。

中、英文最主要理解能力要好,先識做,
常識就要識寫多d字。
加油!
我見我囡d時鐘計算,
我就嚟嘔血死!

原帖由 asinai 於 08-10-22 08:13 發表
yes, 兩份.....last Sun 已去頒奨礼!  嘉賓有Dr黃金耀, 陳亦希, 洪卓立 & 湯怡 (好背, 5 g mud 水!)    佢地再接受訪問 & 有得上台 ask 星g子問題!  又一個 very good experience.  School 重得了學校大獎.....有奬 ...

I&I:
恭喜!
咁你過開嚟我嗰邊就call我啦!
小花無考音統,佢比較鐘意跳舞、畫畫,
都係唔好咁多心!而且無咁多時間。

原帖由 asinai 於 08-10-22 08:00 發表
原來Mon 已 dict 第七課, next Mon 又要背默第9課一段!  bomp ghost, 中文教得 so fast!

same same la!

原帖由 肥嘟媽 於 08-10-21 16:04 發表
時鐘,我都睇到嘔血,救命呀~~

肥嘟媽、I&I:
好彩你哋都係,唔使我一個咁孤獨!
不過小花除咗計算時間外,其它d數學都......

原帖由 asinai 於 08-10-28 12:25 發表
咁你過開嚟我嗰邊就call我啦>>>>>SURE!....不過ah 女e+ 冇 lai 你果樹跳 ballet, later call u & pauline drink sugar water / tea la!

音統....but我衰多心, last day  上網 (見方便) 同 ah 仔報名稔住求其搵樣俾 ...

咁Ian報咗乜野樂器?
都話Isa叻女啦,恭喜!
幾時考ket?

原帖由 DicDic 於 08-10-28 14:19 發表
Thanks asinai

請問係響學校作定係回家作,睇家課時都唔係好覺有,請問知唔知九月既題目呀?

謝謝!

DicDic:
我都唔覺眼!
不過,我d仔女如果學校唔規定要做,
佢哋一定唔做...........
學校嗰d上網練習,一次都未做過!

原帖由 asinai 於 08-10-31 09:37 發表
你地d仔女果班 today 會5會開 halloween party lei?   我兩個都有....this morning 佢地重帶左 d halloween 服飾 & candies 返 school tim!!

呀仔無呀!
小花就有,小息重周圍問老師攞糖!

Hi!各位:
你哋轉冬季校服未?
呀仔話好多同學轉咗,
我諗住聽日d仔女都著冬季校服啦!

原帖由 DicDic 於 08-11-11 09:04 發表
請問各位:

小朋友帶返來的校褸係綠色絨褸,but通告寫既係綠色杏領,帶返來的校褲都唔似絨褲,通告話係綠色絨褲,應該係點架?

DicDic:
杏領------即係個款係無反領,V款!
褲唔清楚,我仔著灰絨褲。

原帖由 595 於 08-11-14 11:10 發表
請問各位,測驗考試卷會唔會派返比家長睇?

會呀!遲d四份一次過派哂返嚟!

原帖由 DicDic 於 08-11-29 17:44 發表
請問各位,考試當天會放早嗎?還是跟平時放學一樣呢?

DicDic:
會放早!

原帖由 asinai 於 08-11-24 15:53 發表
looby, pauline,

你地別來無恙 ah ho .....我就...bleeding.....好彩要趕返去湊女je!

聽日記得還圖書呀!
‹ 上一主題|下一主題